Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 14

Polaidis skandina Antakalnio mokyklą

Vidury žiemos prasidėjęs polaidis pridarė nemažai problemų vilniečiams – vieniems teko kviestis avarines tarnybas pumpuoti vandenį iš rūsių, kitiems vanduo bėgo per stogus. Tirpstantis sniegas bei ledas pakenkė ir Antakalnio vidurinei mokyklai, nes bėgantis vanduo užtvindė skaityklą, psichologės kabinetą, mokyklos pastate esančią leidinio „Dialogas“ redakciją.
Antakalnio vidurinę mokyklą užliejo vanduo, susidaręs ant stogo tirpstant sniegui.
Antakalnio vidurinę mokyklą užliejo vanduo, susidaręs ant stogo tirpstant sniegui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors Antakalnio vidurinėje mokykloje beveik prieš penkerius metus pakeistas stogas, vien per pastarąjį pusmetį vanduo mokyklos patalpas užliejo jau dukart. Pirmą kartą tai nutiko vasarą smarkios liūties metu, antrą kartą – prieš kelias dienas, kai ėmė tirpti gausus šios žiemos sniegas.

„Iš anksto bijojome tokių dalykų, todėl bandėme sniegą nusikasti, tačiau stogai aukšti, neturime pajėgumų, technikos, darbuotojų tai padaryti. Per šalčius lietvamzdžiuose užšalo vanduo, todėl tirpstant sniegui vanduo neturėjo kur nubėgti, pradėjo skverbtis į pastatą“, – teigė mokyklos direktorė Vita Kirkilienė.

Įžvelgia stogdengių broką

Anot direktorės, skardinis stogas naujas, tačiau, matyt, nekokybiškai uždengtas. „Gal yra padaryta projektavimo klaidų. Mokyklos pastatas senas ir gražus, turime gražių elementų, frontonų, gal jie nekokybiškai padengti skarda, nes vanduo į patalpas bėga būtent tose vietose, kur yra frontonai ir kaminai“, – pasakojo mokyklos vadovė.

Vasarą, liūčiai užtvindžius mokyklos patalpas, stogas buvo remontuotas, tačiau atodrėkio metu vėl kilo problemų. „Kreipėmės į „Vilniaus vystymo kompaniją“ ir nurodėme galimas stogdengių klaidas. Mes juk neturime žmonių, kuriuos galėtume užkelti ant stogo, išsikviesti bokštelį nuvalyti sniegą irgi yra sudėtinga, turime pinigus skaičiuoti“, – teigė V.Kirkilienė. Dabar taip pat tikimasi šios bendrovės pagalbos.

Prieš penkerius metus keičiant mokyklos stogą darbų rangovė buvo tuometinė savivaldybės įmonė „Vilniaus kapitalinė statyba“. Vietoj jos vėliau įsteigta „Vilniaus vystymo kompanija“ atsakomybės dėl blogai atliktų darbų dabar prisiimti nenori. Anot bendrovės direktoriaus Renato Dūdonio, „Vilniaus vystymo kompanija“ neturi nieko bendra su mokyklos problemomis.

„Mes tik vasarą esame skyrę tai mokyklai 15 tūkst. Lt avarijai likviduoti, o pačias avarijos pasekmes jie tvarkėsi patys, mes nė vienoje vietoje nefigūruojame. Jie į mus kreipėsi tik dėl pinigų“, – teigė R.Dūdonis.

Nuostolių nekompensavo

Mokyklos vadovė V.Kirkilienė teigė, kad vasarą patirtų nuostolių jiems niekas nekompensavo, nors užpiltas vandens sugedo kompiuteris, sudrėko nemažai brangių knygų. „Vasarą buvo pakviesti ir draudikai, tačiau paaiškėjo, kad apdraustas tik pats mokyklos stogas, o ne tai, kas yra po juo. Stogdengiai tuomet dirbo, remontavo stogą, bet kol nebuvo liūties, netirpo sniegas, negalėjome patikrinti, ar tas stogas gerai sutvarkytas“, – sakė V.Kirkilienė.

Anot savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, šiemet su tokiomis problemomis kol kas susidūrė tik viena mokykla, tačiau ankstesniais metais dėl tos pačios priežasties tvino ir daugiau mokyklų bei vaikų darželių.

„Ne visada galima kaltinti kiaurus ar blogai suremontuotus stogus, nes nutekamieji vamzdžiai turi labai bjaurią savybę – juose užšąla vanduo ir sniegui tirpstant besikaupiantis vanduo neturi kur nubėgti. Pernai esu apvažiavęs ne vieną mokyklą, darželį ir mačiau tą bėdą. Reikėtų pasikviesti talkininkų, avarinę tarnybą arba savo jėgomis bandyti tą ledą lietvamzdžiuose tirpdyti. Darželiai susitvarko patys, kadangi jų stogai nėra aukšti“, – teigė G.A.Petronis.

Pašnekovo teigimu, pernai renovuotose mokyklose tokių problemų bent kol kas nekyla, nekokybišku stogdengių darbu kol kas nesiskundė nė vienos vadovai.

Antakalnio seniūno Algimanto Vaitkaus teigimu, šioje seniūnijoje ir daugiau pastatų su dvišlaičiais stogais turi panašių problemų. „Dėl bėgančių stogų tenka pagalbos šauksmus perduoti net ir gaisrininkams, kad atvažiuotų su bokšteliais, nudaužytų ledus latakuose. Juk gaila ir pastatų, kai vanduo nuo stogo sunkiasi į pastogę“, – sakė seniūnas.

Anot A.Vaitkaus, būtent dėl varvančių stogų šiemet sulaukiama daugiausia skundų, tik seniūnija nėra pajėgi gyventojams padėti, nebent patarti, kur kreiptis ieškant pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius