Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 27

Policija: Biržuose nužudytą jaunuolį pakirto kulkos į koją ir juosmenį. Septyniolikametis mirtinai nukraujavo per 15–20 minučių

Dėl Biržus sukrėtusios tragedijos, kai naktį iš šeštadienio į sekmadienį buvo nušautas septyniolikametis, antradienį savivaldybėje skubiai sušauktas pasitarimas. Jame Biržų politikai turėjo daug priekaištų miesto policijai, tvirtino, kad žmonės mieste jaučiasi nesaugūs ir net bijo pareigūnams pranešti apie nusikaltimus. Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla pažadėjo, kad sieks ne ginti vietos policininkus, o nustatyti tiesą.
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pasiaiškinti dėl kriminogeninės situacijos rajone teko Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkui Rimantui Bobinui ir Biržų rajono policijos komisariato viršininkui Eugenijus Šopiui. Į Biržus atvyko ir Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla.

Biržų rajono savivaldybės merė konservatorė Irutė Varzienė diskusiją pradėjo skaudžiu klausimu: kas galėtų paneigti abejonę, kad anksčiau rastas sužeistas paauglys būtų išgyvenęs. „Jei jo būtų iškart ieškoma su prožektoriais ar šunimis?“ – pareigūnų klausė savivaldybės vadovė.

Mieste – didžiulė įtampa

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Biržų mieto merė Birutė Varzienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Biržų mieto merė Irutė Varzienė

Panevėžio Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas R.Bobinas atskleidė, kad ikiteisminio tyrimo duomenys, pirminė medicinos ekspertų išvada parodė, kad jaunuolio kūne rastos dvi šautinės žaizdos. Kulkos kūną perskrodė kiaurai. Kulkos pataikė į septyniolikamečio koją ir juosmenį.

„Medicinos ekspertai sako, kad po šūvių jaunuolis galėjo išbūti gyvas apie 15–20 minučių, nes jam prasidėjo stiprus vidinis kraujavimas. Policijos duomenimis, šaudymas mieste įvyko 21–21.10 val. Pranešimą apie tai, kad iš automobilio buvo apšaudyti žmonės, pareigūnai gavo tik 23.55 val. Vadinasi, tai, kad jaunuolis buvo rastas tik paryčiui, nebuvo jo mirties priežastis. Jis nukraujavo labai greitai“, – aiškino R.Bobinas.

Merė pirmadienį kreipėsi į rajono prokuratūrą, prašydama atlikti tyrimą dėl policijos pareigūnų galbūt netinkamai atliktų pareigų.

„Noriu paaiškinti, kodėl buvo nuspręsta kreiptis į prokuratūrą. Kai įvyksta toks skaudus įvykis, mažiausiai norisi krautis politinį kapitalą. Vakar sulaukiau dvidešimt skambučių iš gyventojų. Žmonės klausia, ką daro valdžia? Negaliu atsakyti, ar policija padarė viską, ar ne. Vidaus tyrimai nėra tapatūs prokuratūros tyrimui. Vidaus tyrimo specifika yra ginti saviškius ir rasti pateisinimus. Drįstu teigti, kad prokuratūros tyrimas bus objektyvus ir padės atsakyti į klausimus, ar policija tikrai viską padarė“, – kalbėjo I.Varzienė.

Galime slėptis už statistikos, sakyti, kad Biržai – vienas iš saugiausių šalies rajonų, tačiau aš turiu kitokią informaciją.

Ji tikisi, kad tyrimas padės įvardyti sistemines klaidas ir problemas, su kuriomis susiduria Biržų policija. „Tai – ne populistinis veiksmas, o nuoširdus noras išsiaiškinti“, – dar kartą pabrėžė Biržų rajono savivaldybės merė.

Ji pažymėjo, kad vis pasikartojantys rezonansiniai įvykiai Biržų mieste mažina gyventojų saugumo jausmą ir menkina policijos prestižą. „Galime slėptis už statistikos, sakyti, kad Biržai – vienas iš saugiausių šalies rajonų, tačiau aš turiu kitokios informacijos“, – neslėpė merė.

Ji pasakojo, kad pirmadienį jai skambino keli žmonės, kuriais politikė tikrai pasitiki: „Jie yra artimi žuvusiojo šeimai ir pasakojo tos dienos detales paeiliui. „Policijos versija viena, o žmonių – kita. Ką tik kalbėjausi su žuvusiojo mama – emocinė įtampa didžiulė.“

Tikslas – ne ginti, bet nustatyti objektyvią tiesą

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla neslėpė – tragedija pasibaigęs kriminalinis įvykis Biržuose šokiravo.

„Lietuvoje – tai retas vienetinis atvejis, kai panaudojus šaunamąjį ginklą nužudomas nepilnametis. Viešumoje apie vietos policiją susiformavo toks informacinis laukas, kad žmonės esą bijo į ją kreiptis. Priminsiu, kad šiuo atveju pradėtas tarnybinis patikrinimas. Ir mūsų tikslas yra ne ginti pareigūnus, bet nustatyti objektyvią tiesą. Siekiame išsiaiškinti, kokios vietos policijos problemos, kad galėtume jas spręsti“, – kalbėjo R.Požėla.

Kaip D.Miliukas galėjo gauti leidimą ginklui?

Tarybos nariai policijos pareigūnų teiravosi, kaip toks asmuo kaip įtariamasis D.Miliukas galėjo legaliai turėti ginklą. Šio vyro pavardė žinoma kone kiekvienam biržiečiui. Kaip sako patys gyventojai, apie tą žmogų yra girdėję net pypliai.

Nors D.Miliukas gyveno Vilniuje ir Biržuose aktyviai neveikė, tėviškėje buvo dažnas svečias – lankydavo čia gyvenančius tėvus.

„Jei kas nors būtų biržiečių paklausęs apie tą žmogų...“ – svarstė tarybos nariai.

Konfliktas įvyko spontaniškai, greitai. Po apsižodžiavimo jaunuoliams pasitraukus, įtariamasis sėdo į automobilį ir juos vijosi.

R.Bobinas prisipažino, kad policijos pareigūnai šiuo klausimu dažnai jaučiasi bejėgiai. Ginklą D.Miliukas yra įsigijęs Vilniuje.

„Policija kartais nieko negali padaryti, kaip tik patenkinti prašymą turėti ginklą. Kartais Panevėžyje, žinodami kai kuriuos asmenis, mes atsisakome išduoti leidimą ginklui, tačiau po to teismas mus įpareigoja tai padaryti, nes mūsų argumentus teismas laiko nesvariais. Teismui nepakanka, jei pasakytume, kad „tas žmogus Biržuose žinomas kaip...“ Žmogus turi būti teistas arba susijęs su nusikalstamomis organizacijomis“, – kalbėjo R.Bobinas.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad konfliktas tarp įtariamojo ir paauglių nebuvo tęstinė veikla: „Konfliktas įvyko spontaniškai, greitai. Po apsižodžiavimo, jaunuoliams pasitraukus, įtariamasis sėdo į automobilį ir juos vijosi. Tai buvo minučių reikalas: šį įvykį prevenciškai užkardyti buvo sudėtinga, bent tai rodo ikiteisminė medžiaga ir mūsų surinkti faktai.“

R.Požėla išreiškė nuomonę, kad Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas Lietuvoje yra pakankamai griežtas. „Tačiau mes vis susiduriame su kita problema: neretai lobistine veikla užsiimantys asmenys ir net įvairių kadencijų Seimo nariai rodo iniciatyvas liberalizuoti šį įstatymą. Ir šiame Seime yra parlamentarų grupė, kuri yra pateikusi projektą liberalizuoti minėtą teisės aktą“, – sakė pareigūnas.

Jis palygino Lietuvą su Suomija, kurioje gyvena 5 mln. žmonių: „Pas mus leidimų ginklui išduota apie 40 tūkst. ir civilinėje apyvartoje cirkuliuoja apie 100 tūkst. ginklų. Suomijoje išduota apie 700 tūkst. leidimų ir apyvartoje yra apie 1 mln. ginklų.“

Policijos pareigūnai sako, kad D.Miliukas viešėjo Biržuose, nes čia dalyvavo krikštynose. Ar įtariamasis šaudynių metu buvo apsvaigęs nuo alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų, atskleis ikiteisminis tyrimas.

„Tačiau įtariamasis duoda parodymus, jis tikrai linkęs bendradarbiauti“, – užtikrino R.Požėla.

Likimo ironija – gatvių apšvietimas tą vakarą buvo įjungtas

„Suprantu, kad lengviausia šunis karti ant policijos. Tačiau pasvarstykime, kas būtų, jei pranešimą apie šaudymą policija būtų gavusi 21 val., o ne 23.55 val. Negi iš tikrųjų nebuvo įvykį mačiusių asmenų? Negi nebuvo galima informaciją perduoti operatyviau?“ – retoriškai klausė R.Požėla.

„Būtent, kodėl žmonės neskambino?“ – kone vienu balsu pareigūnų paklausė tarybos nariai.

„Tai turbūt jau yra savotiškas signalas, kad žmonės jaučiasi nesaugūs, kad jie bijo kalbėti“, – atkreipė dėmesį I.Varzienė.

Tačiau R.Požėla pasiūlė nedaryti skubotų ir toli siekiančių išvadų apie galbūt organizuotų kriminalinių grupuočių veiklą Biržuose.

Kodėl žmonės neskambino? Tai turbūt jau yra savotiškas signalas, kad žmonės jaučiasi nesaugūs, kad jie bijo kalbėti.

Generalinio komisaro pavaduotojas užtikrino, kad Biržams bus skiriama daugiau dėmesio, čia esą bus galima sutikti policijos ekipažų, prižiūrėti tvarką atvykusių net iš Vilniaus.

Biržų rajono policijos komisariato viršininkas E.Šopis sakė, kad šiuo metu rajone dirba 72 policijos pareigūnai, iš jų – 17 patrulių. 6 patrulių etatai yra laisvi. Be to, rajone policija turi 75 rėmėjus.

E.Šopis pabrėžė, kad kriminogeninę situaciją Biržuose galėtų pataisyti gatvių apšvietimas tamsiu paros metu. Nuo šių metų birželio 5 dienos miesto taryba yra priėmusi sprendimą, kad šviesa miesto gatvėse būtų įjungiama tik valstybinių ir miesto švenčių metu.

„Atsakomybės dėl apšvietimo nesikratau – problema yra. Tačiau likimo ironija, bet tą vakarą mieste šviesa buvo įjungta, nes kaip tik vyko miesto šventė, buvo daug svečių. Iki 24 val. šviesa tikrai degė“, – kalbėjo I.Varzienė.

Įtariamasis pasidavė policijai

Portalas 15min.lt primena, kad šeštadienį prieš vidurnaktį Biržuose, Maironio gatvėje, iš pravažiuojančio automobilio BMW vyras, įtariama, iš pistoleto „Makarov“, šaudė į du nepilnamečius praeivius. Prie dviejų moksleivių – penkiolikamečio ir septyniolikamečio – automobiliu privažiavę vyrai pareikalavo jų gultis ant žemės, o niekuo dėtiems praeiviams nepaklusus ėmė šaudyti.

Septyniolikametis buvo nužudytas, jaunesniam paaugliui pavyko pasprukti. Nužudyto vaikino kūną jo motina ankstų sekmadienio rytą rado po Vilniaus g. 40A namo balkonu.

Policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nužudymo. Tą patį rytą buvo sulaikytas vienas įtariamasis – biržietis Z.Š. (gim. 1965).

Antrasis įtariamasis, Dainius Miliukas (gim. 1976), pirmadienio vakarą pats pasidavė sostinės policininkams. Jis neva suprato, kad slapstytis – beprasmiška.

D.Miliukas gyvena sostinės Žirmūnų rajone. Į policiją vyras atėjo „tvarkingai“, pagal savo gyvenamąją vietą. Vilnietis įžengė į Vilniaus miesto 1-ąjį policijos komisariatą ir prisistatė budėtojams ieškomu įtariamuoju. Jis pareiškė padaręs nusikaltimą Biržuose.

Tą patį pirmadienio vakarą D.Miliukas išvežtas į areštinę Panevėžyje.

Policijos duomenimis, D.Miliukas anksčiau neteistas, tik prieš keliolika metų jam buvo taikytas tuomet veikęs Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas. Vyriškis tuo metu buvo siejamas su viena Biržų nusikalstama grupuote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius