Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 29

Policija grįžta į viduramžius

Šis piešinys puikuojasi ir Klaipėdos apskrities VPK interneto svetainėje.Vagių, kurie savinasi svetimus daiktus, moksleiviai siūlo nesigailėti – kapoti jiems pirštus. Tokia išvada peršasi pažvelgus į policijos organizuoto piešinių konkurso rezultatus, paskelbtus oficialioje interneto svetainėje.
Šis piešinys puikuojasi ir Klaipėdos apskrities VPK interneto svetainėje.
Šis piešinys puikuojasi ir Klaipėdos apskrities VPK interneto svetainėje.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Neringos policijos komisariatas, vykdydamas prevencinę akciją „Saugią aplinką kurkime kartu!“, surengė mokinių piešinių konkursą „Mes kuriame saugią aplinką!“ Vertinimo komisija, peržiūrėjusi visus moksleivių darbus, išrinko penkis geriausius.

Pasirodė originalus

Tarp jų buvo ir vienos Nidos vidurinės mokyklos aukštesnių klasių moksleivės piešinys skambiu pavadinimu „Nesipuošk vogtais daiktais, nes kiti pasipuoš tavo pirštais“. Jos paveikslėlis, kuriame pavaizduoti nukapoti ir ant virvelės suverti pirštai, kaip vienas geriausių publikuojamas ir Klaipėdos apskrities VPK interneto svetainėje.

Pasak Neringos policijos komisariato tyrėjos, vienos konkurso organizatorių Rimos Akmenytės, šis piešinys jiems pasirodė labai originalus. „Žinoma, tai drastiška ir kraštutinė priemonė, tokios mes tikrai nepateisiname. Tačiau šis piešinys išsiskyrė iš kitų. Manau, moksleivė jį sukūrė paveikta istorijos pamokų, per kurias buvo pasakojama apie viduramžiais vagims taikytas bausmes“, – aiškino tyrėja.

Policijos komisariato atstovų teigimu, konkursu siekta ugdyti pilietinę savimonę, skatinti Neringos mokinius prisidėti prie saugios aplinkos kūrimo, nebūti abejingiems teisės pažeidimams, patiems jų nedaryti ir glaudžiau bendradarbiauti su policijos pareigūnais.

Moksleiviai raginti kurti piešinius, kuriuos būtų galima panaudoti gaminant prevencinius plakatus ir lipdukus. Aktyviai dalyvaudami konkurse vaikai išryškino problemas, kurios kelia grėsmę saugumui, atkreipė dėmesį originalais šūkiais ir mintimis.

Pati nukentėjo nuo vagių

Nidos vidurinės mokyklos direktorė Rūta Žeimienė LŽ prisipažino nemačiusi konkursui pateiktų piešinių, tačiau tvirtino pasitikinti dailės mokytojo skoniu ir kompetencija.

Nidos dailės mokytojas Vilius Didžpetris stengėsi pateisinti mokinės fantaziją. Pasak pedagogo, mergaitė pati skaudžiai nukentėjo nuo vagių. „Manau, tik tokiais šiurpiais vaizdais galime pasiekti norimą rezultatą, – kalbėjo mokytojas. – Galiu patikinti, kad patys moksleiviai tikrai nesirengia kapoti pirštų. Tačiau šis piešinys yra prevencinė priemonė, juolab jog pati autorė skaudžiai nukentėjo nuo vagių. Nenuostabu, kad savo jausmus, kuriuos jaučia vagiliams, ji perteikė piešinyje.“

Nepagalvojo suaugusieji

Klaipėdos psichikos sveikatos vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis siūlė nesmerkti paveikslėlio autorės. „Vaikas yra vaikas, nežinome, ką jis jautė, kokios buvo būsenos, kai piešė. Jei moksleivė neteko asmeninių daiktų, jos viduje susikaupęs pyktis ir noras atkeršyti. Tačiau šioje situacijoje visa atsakomybė tenka suaugusiesiems, kurie atrinko šį darbą ir paskelbė viešai. Aišku, piešinys įdomus, bet ne originalus. Žmonijos istorijoje etapas, kai už akį išdurdavome akį, o už pavogtą smulkmeną kapodavome rankas, jau praėjo. Gyvename teisinėje valstybėje, tad su nusikalstamumu reikėtų kovoti teisinėmis priemonėmis“, – pabrėžė psichiatras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius