Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 17

Policija nepritaria siūlymui leisti dujinius balionėlius naudoti nuo 14 metų: išvardijo rizikas

Policija trečiadienį pranešė nepritarianti grupės Seimo narių siūlymui leisti dujinius balionėlius naudoti nuo 14 metų.
Dujų balionėliai
Dujų balionėliai / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Pasak departamento, tai sukeltų nemažai rizikų, pavyzdžiui, kad balionėliai bus naudojami ne savigynai, o nusikaltimams ar nusižengimams.

„Turėdami dujinius balionėlius paaugliai norės juos išbandyti ant savo bendraamžių, siekdami parodyti savo viršenybę ar įvykdyti kitokius savo neteisėtus tikslus (pasityčioti, apiplėšti ir pan.) naudos juos prieš savo bendraamžius“, – teigiama policijos pranešime.

Pareigūnų vertinimu, nepilnamečiai ne visais atvejais gebės atskirti, kur baigiasi savigyna ir prasideda kerštas ar neteisėti tikslai.

Grupė Seimo narių yra pateikusi siūlymą dujinius balionėlius savigynai leisti turėti paaugliams nuo 14 metų, kai juos nuperka tėvai.

Iniciatorių teigimu, į užpuoliką nukreiptas balionėlis itin didelės žalos nepadarys, o tikslas jį atbaidyti bus pasiektas. Be to, tėvai, siekdami apsaugoti nepilnamečius, ir dabar jiems nuperka tokius balionėlius, rizikuodami administracine ar baudžiamąja atsakomybe.

Tačiau policija atkreipia dėmesį, kad jaunesniems nei 16 metų nepilnamečiams įvykdžius nusižengimų, atsakomybės taip pat sulauktų ne jie, bet jų tėvai ar atsakingi mokyklų asmenys. Pasak pranešimo, tai suteiks jiems teisę „be pareigos atsakyti už savo veiksmus“.

Taip pat prognozuojama, kad paaugliai gali dujų pripurkšti mokyklose, kad nutrauktų ugdymo procesą, ar transporto priemonėse, pavyzdžiui, norėdami sutrikdyti ekskursiją.

„Tokiu įteisinimu tik labai retais atvejais bus pasiektas norimas rezultatas, kad nepilnamečiai patys apsigintų. Tai, kad nepilnametis turės balionėlį dar nereiškia, kad jis jį panaudos iškilus būtinosios ginties sąlygoms. Pagrindinis veiksnys lemiantis, kad asmuo gintųsi yra jo valia ir ryžtas priešintis užpuolikui. Jei to nėra tai dujinis balionėlis pats savaime paauglio neapgins“, – pabrėžiama pranešime.

Pareigūnai taip pat nerimauja, kad užpulti nepilnamečius norintys asmenys, žinodami, kad jie gali būti ginkluoti balionėliais, gali imtis didesnio galingumo ginklų.

Policijos departamento pateiktais duomenimis, pernai Lietuvoje nuo nusikalstamų veikų nukentėjo 1522 vaikai, iš jų – 833 berniukai ir 719 mergaičių, tačiau šis skaičius per trejus metus „stabiliai mažėja“.

2020 metais nukentėjusiųjų buvo 1720, o 2021 metais – 1614.

Be to, statistikos duomenimis, pernai mažiau vaikų nukentėjo nuo plėšimų, taip pat ženkliai sumažėjo vaikų, patyrusių fizinį skausmą.

Pasak policijos, turimais duomenimis, daugumoje Europos šalių įstatyminė bazė sureguliuota analogiškai, kaip šiuo metu Lietuvoje, t. y. dujinį balionėlį galima įsigyti tik nuo 18 metų.

Belgijoje, Danijoje, Graikijoje, Airijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Švedijoje dujiniai balionėliai civiliams asmenims apskritai uždrausti. Nuo 14 metų balionėlį galima įsigyti tik Vokietijoje, nuo 16 metų – tik Latvijoje, Kroatijoje, Serbijoje ir Italijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius