Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

Policijos futbolo gerbėjai lenkėsi ukrainiečiams (nuotraukos)

Tarptautinis policijos futbolo turnyras, vykęs Vilniuje rugsėjo 17–18 dienomis, pateisino populiariausiojo vardą. Turnyras, Lietuvai ir pasauliui prisistatęs 2004-aisiais, pradeda skaičiuoti septintuosius metus.
Tarptautinis policijos futbolo turnyras
Tarptautinis policijos futbolo turnyras / Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.

Sėkmingai vykęs ir daug žaidėjų sulaukęs šiųmetis, 6-asis tarptautinis policijos futbolo turnyras, niekam neleido suabejoti žaidimo grožiu ir tradicijos populiarumu. Gimęs Lietuvos policijos profesinei šventei – Angelų sargų dienai minėti, turnyras dar kartą įrodė, kad yra vertas būti šios garbingos šventės palydovu.

Tarptautinis policijos futbolo turnyras Lietuvos policijos generalinio komisaro taurei laimėti šiemet sulaukė labai daug dalyvių, dvigubai daugiau nei praėjusiais ar ankstesniais metais. Futbolo aikštėje susitiko net 24 komandos: trys Italijos, dvi Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos, po vieną Gruzijos, Estijos, Lenkijos ir Turkijos, vienuolika Lietuvos komandų. Tai rodo, kad turnyras, skirtas populiarinti futbolo žaidimą tarp teisėsaugos darbuotojų ir skatinti bendradarbiavimą tarp šalių policijos, kūno kultūros ir sporto organizacijų, pelnė pripažinimą, ir ne tik policijos bendruomenėje. Į turnyrą kaskart įsitraukia vis daugiau kitų teisėsaugos institucijų – prokuratūros, Vadovybės apsaugos departamento prie VRM darbuotojai, Viešojo saugumo tarnybos prie VRM ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM pareigūnai, Lietuvos policijos mokyklos, Policijos departamento atstovai, Lietuvos viešosios policijos rinktinės „Vytis“ pareigūnai. „Vyčio“ vadas Saulius Gagas, turnyre dalyvavęs kaip komandos narys, džiaugėsi tokio lygio renginiu, kur gali ne tik išbandyti savo sportines jėgas, bet ir pabendrauti su kolegomis ne darbo aplinkoje, pasimatyti su giminingų profesijų žmonėmis iš užsienio. Futbolo komanda „Vytis“ – dar naujokai tarptautiniame futbolo turnyre, o šiais metais yra žaidę tik viename – Lietuvos policijos salės futbolo turnyre, todėl, turėdami mažai patirties, itin gerų rezultatų nesitikėjo. S. Gago nuotaikos nesugadino ir triuškinantis vieno susitikimo pralaimėjimas (5:0), ir geriau žaidžiantys priešininkai. Anot jo, iš žaidimų su stipresniais varžovais reikia semtis įgūdžių, geros patirties, kuria galima būtų pasinaudoti kituose susitikimuose.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras

Iš tokių žaidėjų, kaip Michailas Maziašvili iš Gruzijos, 6-ajame tarptautiniame policijos futbolo turnyre pelniusio rezultatyviausio žaidėjo vardą, ukrainiečio Andrejaus Barsuk, išrinkto naudingiausiu žaidėju, geriausio vartininko ukrainiečio Olida Michailo, žaismingai sportininkų Miša vadinamo, ar specialų prizą už gerą žaidimą gavusio Vilniaus IPA (Tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus Vilniaus poskyris) komandos nario Valerijaus Katuševo tikrai yra ko pasimokyti.

S. Gagas atrado dar vieną policijos turnyro ir žaidimo privalumą: „Tai proga pabūti su kolektyvu. Darbe ne visuomet galiu su visais pabendrauti, pasimatyti. Manau, žaisdamas kartu su kitais rinktinės pareigūnais, skatinu juos sportuoti ir propaguoju futbolo žaidimą.“

Tarptautinis policijos futbolo turnyras – mėgėjų 7X7 turnyras. Jis vyko universaliame sporto manieže „Sportima“. Komandos buvo suskirstytos į keturis pogrupius ir žaidė atskirose aikštėse. Turnyras buvo intensyvus, todėl tik geras organizatorių darbas lėmė sklandžią turnyro eigą. Pagyrų turnyro rengėjams negailėjo ne tik patys žaidėjai, kuriems ir teko atlaikyti didžiausią įtampą, tačiau ir komandų vadovai, užsienio valstybių ambasadoriai Lietuvoje – pirmą dieną turnyrą stebėjęs Baltarusijos konsulas Lietuvoje Sergejus Gudas, antrąją turnyro pusę nuo žaidėjų nesitraukęs Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Georgijus Kerdikošvilis, Ukrainos ambasados darbuotojai.

Ukrainos ambasados pirmasis sekretorius Olegas Dolgich, šalies komandą tarptautiniame policijos futbolo turnyre palaikantis visus savo rezidavimo Lietuvoje metus, t. y. nuo 2008 metų, žavisi ne tik organizatorių gebėjimu kasmet pritraukti vis daugiau žaidėjų, geru turnyro planavimu, bet ir augančiu žaidėjų profesionalumu. Paprastai visuomet gerai pasirodanti Kijevo milicijos komanda šiemet vėl demonstravo gražų žaidimą. Be abejo, tai lemia rimtas požiūris į žaidimą, geras pasirengimas ir patirtis kituose turnyruose. O. Dolgich džiaugiasi, kad Ukrainos milicijos futbolo žaidėjai yra kviečiami į tarptautinį policijos futbolo turnyrą, kur jie neformalioje aplinkoje gali pabendrauti su kolegomis iš kitų šalių, susidraugauti ir išbandyti jėgas futbolo aikštėje.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras

Šiais metais į Lietuvoje rengiamą policijos futbolo turnyrą atvyko dar viena ukrainiečių komanda – iš Volynės srities, atstovaujanti to krašto teisėsaugos darbuotojus. Sudaryti tokią komandą ir atvažiuoti susirungti tarptautinėje policijos bendruomenėje jau žinomame turnyre Volynės srities teisėsaugininkus paskatino buvęs Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Borisas Klimčiukas. Būtent jo rezidavimo Lietuvoje metu ukrainiečių futbolininkai ir ėmė skintis kelią į tarptautinį policijos futbolo 7X7 turnyrą Vilniuje. Anot Ukrainos ambasados pirmojo sekretoriaus O. Dolgich, tokie užsienio valstybių piliečių susitikimai ir pažintys padeda plėtoti ir kultūrinius šalių ryšius, skatina tautų draugystę ir atskirų institucijų bendradarbiavimą. Pavyzdžiu gali būti Volynės sritis – sportininkai į Vilnių rengėsi rudenį, o menininkai jame pabuvojo vasarą, čia surengę Volynės kultūros dienas. Ukrainiečiai neslepia pasinaudoję patirtimi tarptautiniame policijos futbolo turnyre ir šiais metais kartu su Lenkijos diplomatais organizavę Vilniuje reziduojančių ambasadų futbolo turnyrą. Šis turnyras jiems – lyg startas į kitais metais Lenkijoje vyksiantį tarptautinį ambasadų futbolo turnyrą, skiriamą 2012 m. Europos futbolo čempionatui. „Džiaugiamės galėdami dalyvauti tarptautiniame policijos futbolo turnyre, vis geriau pasirodyti ir pristatyti net kelias komandas. Džiaugiamės žaidėjų entuziazmu, galimybe atrasti laiko ir lėšų ruoštis varžyboms, – kalbėjo O. Dolgych, pats kadaise žavėjęsis futbolu, sportavęs lengvąją atletiką. – Šis turnyras – lyg gerų santykių tarp Lietuvos ir Ukrainos laidininkas, mūsų šalių strateginė partnerystė: spalio mėnesį apsilankyti Lietuvoje rengiasi Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius. Tikimės, ir kitais metais pavyks sudalyvauti tarptautiniame policijos futbolo turnyre Vilniuje.“

Turnyro tvarkaraštis tinginiauti komandoms neleido. Keletą minučių pailsėjusios jos skubėdavo vis į kitus susitikimus. Įtampos pakako ir savo mylimų komandų žaidimą stebėti atvykusiems gerbėjams – norėdami įvertinti bendrą turnyro lygį, jie nesitraukė iš aikštės, tuo pačiu dar spėdami dvasiškai palaikyti savuosius.

Turnyras vyko rato sistema – 24-ios komandos žaidė keturiuose pogrupiuose. Antra varžybų diena prasidėjo silpniausiai turnyrą pradėjusių ir 17–24 vietas pelniusių komandų rungtynėmis. Tačiau turnyro lyderiai – Ukrainos komandos, gruzinai, stipriai žaidusi Vilniaus IPA, kelios kitos lietuvių komandos, estai, aiškėti ėmė jau pirmąją varžybų dieną.

Galiausiai paaiškėjo stipriausieji pogrupiuose, kurių kiekvieno dvi geriausiai žaidusios komandos varžėsi dėl 1–8 vietos.

A
I vieta – Kijevo milicija
II vieta – Tbilisio policija
III vieta – Varšuvos policija

B
I vieta – Vilniaus IPA
II vieta – Klaipėdos IPA
III vieta – Rygos municipalinė policija

C
I vieta – Talino North police prefecture
II vieta – VAD
III vieta – Baltarusijos transporto policija

D
I vieta – Volynės sr.
II vieta – Latvijos valstybinė policija
III vieta – Minsko milicija

Finale dėl 1–2 vietos rungėsi ukrainiečiai – Kijevo milicijos ir Volynės srities komandos, dėl 3–4 vietos – Vilniaus IPA ir Tbilisio policijos žaidėjai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr./Tarptautinis policijos futbolo turnyras

Aukso medalius iškovojo Volynės žaidėjai, sidabras teko jų tautiečiams – Kijevo milicijos pareigūnams, trečią vietą iškovojo Vilniaus IPA komanda.

Kai kurias turnyro rungtynes stebėjo ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas. Jis gyrė organizatorius už sklandžiai surengtą turnyrą, gebėjimą pritraukti žaidėjus, gerėjantį žaidimo lygį ir gražios tradicijos puoselėjimą. „Komandų – dvigubai daugiau nei praėjusiais metais. Tai rodo, kad tas renginys prigijo: žmonės susipažįsta, pabendrauja, palaiko ryšius vėliau. Gerai, kad organizatoriai sugebėjo rasti rėmėjų, kad žmonės gali atvažiuoti. Reikia skatinti, palaikyti tokį renginį, kad būtų ir kitais metais“, – sakė generalinis komisaras V. Telyčėnas.

Šiais metais turnyras iš tikro sulaukė gausesnio būrio rėmėjų – organizacijų, įstaigų, vertinančių futbolo žaidimą ir skatinančių tokią laisvalaikio praleidimo formą. O vienas pagrindinių rėmėjų – UAB „Posūkis“, kaip paprastai, į turnyrą delegavo savo komandą „Gariūnai“.

UAB „Posūkis“ generalinis direktorius ir futbolo komandos vadovas Arūnas Dirvinskas, atidžiai stebėjęs turnyro eigą, taip pat pastebėjo, kad pakilo turnyre žaidžiančių komandų lygis. Tai nutiko ne tik dėl naujai įsitraukusių komandų, daugiau patirties įgijo nuolatiniai turnyro žaidėjai. Gerų žodžių A. Dirvinskas negailėjo ir savo komandai: „Komandoje – Gariūnų turgaus apsaugos darbuotojai, anksčiau intensyviai sportavę, geros fizinės formos vyrai. Turi patirties ir futbolo žaidime, nes dalyvauja ir kituose turnyruose: Vilniaus apskrities ir miesto futbolo turnyre, pačių organizuotame Gariūnų taurės varžybose. Tarptautiniame policijos futbolo turnyre žaidžiame nuolat. Pernai buvome pirmajame dešimtuke. Šiemet patekome į sudėtingą grupę – kartu su Ukraina, Gruzija, todėl pasipriešinti stipresnėms komandoms buvo sunku. Nesame nusivylę – naudinga pasimokyti iš geriau žaidžiančiųjų. Kitais metais pasistengsime. Džiaugiamės galėdami dalyvauti tarptautiniame renginyje – futbolininkai susipažįsta, lieka draugais. Toks turnyras – gražus sporto ir verslo sąlytis, puikus pavyzdys, kaip galima suderinti sportą, kultūrą ir verslą.“

Po 6-ojo tarptautinio policijos futbolo turnyro tokio renginio sėkme jau niekas neabejoja. Po truputį skynęsis kelią į sporto bendruomenės pripažinimą, mėgėjų 7X7 policijos futbolo turnyras gerai vertinamas ir profesionalų. Turnyro vyr. teisėjas – FIFA (Tarptautinės asociacijos futbolo federacija) kategorijos arbitras Romualdas Cibulskis pastebėjo, kad šio turnyro žaidėjų lygis akivaizdžiai aukštesnis: „Tai rodo įvarčių skaičius – jų mažiau. Komandos geriau pasirengusios, išaugęs žaidėjų lygis. Lyginti komandas nedrįsčiau – jos skirtingos. Be to, tarpusavyje jau žaidusioms komandoms žaisti dar kartą yra sunkiau. Džiaugiuosi kiekvienu futbolo turnyru ir sportininkų entuziazmu, paties žaidimo, mėgėjų 7X7 turnyro modelio, ne taip seniai perimto iš Europos, propagavimu. Linkėčiau šiam turnyrui išlikti tradiciniu. Tai – ne tik sportas, tai ir bendravimas su kolegomis ir tokį patį pomėgį turinčiais žmonėmis užsienyje. Bendravimas, užsimezgęs futbolo aikštėje, neabejotinai persikelia į kitus bendravimo santykius profesijos srityje.“

Vargu ar tokios greitos policijos futbolo 7X7 turnyro sėkmės tikėjosi jo sumanytojas – Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis. Nors, gerai pavykęs antrasis futbolo turnyras jau sufleravo mintį tokį turnyrą Lietuvos policijos profesinės dienos proga rengti kasmet ir paprašyti generalinio komisaro jį globoti. Taip buvo įsteigta Lietuvos policijos generalinio komisaro taurė, prie tarptautinės policijos asociacijos Lietuvos skyriaus Vilniaus poskyrio, organizuojančio turnyrą, prisijungė ir Policijos departamentas. Gražus turnyras kasmet sulaukia vis daugiau komandų iš Lietuvos ir užsienio valstybių, žaidėjams kaskart vis sunkiau varžytis dėl aukštesnių vietų turnyro lentelėje. Jau ne pirmą kartą Lietuvos policijos generalinio komisaro įsteigtą taurę išsiveža užsieniečiai. Kas ją laimės kitąmet?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius