Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 02

Politikai pacientams užtrenkė duris

Naujai perrinktoje Nacionalinėje sveikatos taryboje (NST) greičiausiai vėl nebus pacientų atstovų – esą jie čia nelabai tinka.
Ligoninėje
Pacientų dalyvavimas priimant sprendimus politikams nepriimtinas. / Photos.com

Praėjusią savaitę Seimo sveikatos reikalų komitete (SSRK) balsuota už šios visuomeninės institucijos, kurios užduotis – formuoti sveikatos politiką, sudėtį.

SSRK pirmininko Antano Matulo teigimu, šįkart buvo pakeistas NST sudarymo principas, į jos sudėtį norėta įtraukti daugiau ne medikų atstovų. Todėl joje atsidūrė pasiuntinių iš ekonomikos, švietimo, socialinių sričių bei universitetų. Tarybos nare, pavyzdžiui, bus Ūkio ministerijos sekretorė. Joje dirbs net du Mykolo Romerio universiteto Strateginio valdymo ir politikos fakulteto pasiuntiniai, Švietimo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojas, Maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnė, savivaldybių valdininkai ir kt. Tačiau čia nebus pacientų organizacijų atstovo. Nė vienas iš trijų pretendentų į naująją NST sudėtį nepateko.

Europos pacientų forumo manifeste raginama pacientų klausimų nespręsti be jų pačių.

Jaučiasi ignoruojami

Europos pacientų forumo manifeste raginama pacientų klausimų nespręsti be jų pačių. „Tačiau sudarant NST, ši nuostata buvo pažeista, pacientams dar kartą buvo užtrenktos durys. Išties keista, kad taryboje nėra nė vieno atstovo žmonių, kuriais ji rūpinsis. Ir vėl bus tęsiama ydinga praktika, kai daugelį svarbių sprendimų nulemia kelių didžiausių klinikų vadovai" – sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos, vienijančios 26 sergančiųjų bendrijas, pirmininkė Vida Augustinienė. Anot jos, kaip ir anksčiau, pacientai nesupažindinami su rengiamais sprendimais, juos pakviečia tik iš anksto suderintų projektų patvirtinimui.

Nemano, kad skriaudžia

A.Matulo teigimu, už naująją NST sudėtį buvo balsuota demokratiškai. Anot jo, visuomeninėms organizacijoms joje atstovaus Sveikatą stiprinančių ligoninių asociacijos, Širdies asociacijos, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovai. „Tarybos tikslas – sveikatos politikos, sveikos aplinkos kūrimo, bet ne gydymo klausimai. Juos kuruoja Sveikatos apsaugos ministerija. Šioje institucijoje pacientams yra atstovaujama. Tad nemanau, kad jie yra skriaudžiami", – sakė A.Matulas. Jis papriekaištavo, kad Lietuvos pacientų organizacijos nėra susivienijusios, todėl esą sunku nuspręsti, kurią iš jų pasirinkti kaip visų sergančiųjų atstovę. V.Augustinienės įsitikinimu, tokie teiginiai tėra noras atsikratyti neparankaus pacientų balso. Ji žadėjo toliau siekti, kad sergančiųjų atstovai vis dėlto būtų įtraukti į naujosios NST sudėtį. A.Matulas tokios galimybės jau irgi nebeatmeta.

Nekreipia dėmesio

Tačiau didžiausią problemą jis įžvelgia kitur. SSRK pirmininkui didesnį susirūpinimą kelia ne NST sudėtis, o tai, kad politikai nekreipia dėmesio į tarybos rekomendacijas. Tai esą politinės kultūros klausimas. „Kad būtų daugiau naudos sveikatai, naujus įstatymų projektus reikėtų vertinti ne tik antikorupciniu požiūriu, bet ir dėl poveikio sveikai aplinkai", – teigė A.Matulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius