-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 28

Politikos naujoko Antano Guogos planuose – ūkio ministro postas, Gabrieliaus Landsbergio – dirbti Briuselyje

Išrinktasis Europos Parlamento narys Antanas Guoga sako, kad negali garantuoti, jog Parlamente išbus visą kadenciją, ir priduria, kad dalyvaus Seimo rinkimuose ir, jei pasiseks, dalyvaus Lietuvos politiniame gyvenime.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis – su visus kolegas partijų sąrašuose aplenkusiais ir rinkimų sensacija tapusiais išrinktaisiais Europos Parlamento nariais Antanu Guoga ir Gabrieliumi Landsbergiu.

– Pradėkime ne nuo jūsų sėkmės, o nuo socialdemokratų nesėkmės. Gediminas Kirkilas dėl to kaltina sociologus. Ką manote apie tai? Tai didelis smūgis socialdemokratams?

– A.Guoga: Tikrai didelis, nes socialdemokratai tikėjosi apie 30 procentų balsų, taigi prarasta labai daug rinkėjų. Jiems dabar reikia tai įvertinti ir labiau atstovauti Lietuvos žmonėms. Prieš rinkimus padaryti populistiniai sprendimai, pavyzdžiui, dėl pensijų, žmonėms nepadarė įspūdžio. Manau, Lietuvos žmonės pradėjo mąstyti kitaip.

G.Landsbergis: Pridurčiau, kad kai kurių socialdemokratų ministrų pasisakymai apie Ukrainos krizę, dvejonės dėl amerikiečių bazių, raketinės gynybos nerado rezonanso tarp rinkėjų ir kai kuriems net sukėlė nerimą. Manau, kad tai taip pat buvo vienas iš faktorių.

– Jūs patys aktyviai dirbote rinkimų kampanijos metu, buvote matomi. Pone Guoga, kuo aiškinate Gabrieliaus Landsbergio sėkmę?

– A.Guoga: Gabrielius turi labai rimtą pavardę. Man greičiausiai reikės visą gyvenimą dirbti už Gabrielių dešimt kartų daugiau, jam tikrai pasisekė. Kita vertus, rinkėjai parodė, kad jie nori jaunų, perspektyvių žmonių, rimtų reformų.

– Pone Landsbergi, o jūs kuo aiškinate Antano Guogos sėkmę?

– G.Landsbergis: Tai žinomas žmogus, turintis socialiniuose tinkluose apie 60 tūkstančių draugų. Manau, tai irgi ženklas, nes jaunimas dabar labai aktyviai bendrauja socialiniuose tinkluose, kurie tampa nauja media, pritraukiančia ir naują rinkėją. Man tas taip pat buvo aktualu.

– Kai mes su jumis kalbėjome prieš kelis mėnesius, sakiau, kad jeigu Jus į sąrašą įrašys ir paskutiniu numeriu, jūs vis tiek pateksite į Europos Parlamentą. Tai sakydamas turėjau galvoje, kad jūsų pergalę lems garsi pavardė ir keturi vaikai. Ar tai ir buvo jūsų rinkimų kampanijos esminiai dalykai?

– G.Landsbergis: Ne. Mano manymu, suveikė temos, kuriomis aš kalbėjau rinkimų kampanijos metu. Dominavo užsienio politika, šios temos yra man įdomiausios, aktualiausios, man lengva apie tai kalbėti, nes tai mano profesija. Daugumą žmonių rajonuose, miestuose domino klausimai apie Ukrainą, Rusijos grėsmę, ką Europa turi daryti, žmonės klausinėjo ir apie energetinę nepriklausomybę.

– Tačiau negali būti, kad jūsų pavardė neturėjo įtakos Jūsų partijos rėmėjams. Jūsų senelis per praėjusius rinkimus į Europos Parlamentą pagerino rekordą pagal pirmumo balsus.

Būtų kvaila teigti, kad pavardė nieko nereiškia. Tačiau reikia nepamiršti, kad šios pavardės daug kas ir nemėgsta

– G.Landsbergis: Būtų kvaila teigti, kad pavardė nieko nereiškia. Tačiau reikia nepamiršti, kad šios pavardės daug kas ir nemėgsta.

– Pone Guoga, ar pykstate, kai jus pavadina liberalų Uspaskichu?

– A.Guoga: Nesu žmogus, laikantis pyktį. Jei žmonėms malonu taip vadinti – prašom. Nematau problemų.

– Kalbėjau su vienu labai garsiu verslininku, kuris rinkimų kampanijos metu buvo su jumis susitikęs. Ir, pasak jo, negalima suprasti, ką nori A.Guoga pasakyti, nes Guoga mėtosi iš politikų paimtomis frazėmis apie darbą Lietuvai, apie „atkatų“ neėmimą ir panašiai, konkretumo nedaug, bet žmonėms tai patinka. Juk tai ir yra Uspaskicho sėkmė. Ką galite pasakyti?

– A.Guoga: Tam verslininkui, kuris taip mane įvertino, siūlyčiau pačiam pabandyti laimėti rinkimus.

– Jūs pirmą kartą įtikinote dalį kaimo žmonių balsuoti už liberalus?

– A.Guoga: Taip. Tai vertinu labai rimtai, nes turiu ir įpareigojimą tų žmonių. Aš pas juos važiavau, kalbėjau, įsiklausiau. Jie manimi pasitikėjo ir dabar aš tiems žmonėms turiu tinkamai atstovauti, turiu vėl pas juos grįžti. Tai darysiu jau šią savaitę. Privalau grįžti pas savo rinkėjus, jiems padėkoti, toliau bendrauti ir tobulėti.

– Jūs lošiate pokerį, užsiimate lošimų verslu, bet žmonėms tai nekliudo, Jūs jiems patinkate. Kuo tai aiškinate? Ar įtakos turi ir tai, kad esate mecenatas, dosniai remiate krepšinį?

– A.Guoga: Aš nesu idealus. Jei būčiau idealus, būčiau konservatorius. Tačiau aš liberalas. Turbūt ir dalis tautos nėra jau tokia ideali. Save pavadinčiau žmogumi, turinčiu didelę širdį ir mylinčiu Lietuvą, nepaisant to, kad nesu idealus.

Aš nesu idealus. Jei būčiau idealus, būčiau konservatorius. Tačiau aš liberalas

– Ar verta statyti už tai, kad A.Guoga Europos Parlamente išbus visą kadenciją?

– A.Guoga: Turbūt neverta. Jeigu žmonės mane vėl palaikys Seimo rinkimuose, kuriuose aš dalyvausiu, dirbsiu Lietuvoje.

Turiu svajonę būti Lietuvos politikoje ir dabar yra gera pradžia. Esu kalbėjęs su žmonėmis apie tai ir aš tikrai būsiu partijos sąrašuose, jeigu partijos kolegos mane palaikys ir reitinguos. O Europos Parlamente planuoju būti pats aktyviausias narys. Noriu nuveikti realių darbų, mokytis. Tą darysiu iš visos širdies.

– Pone Landsbergi, kokie jūsų planai? Ar būsite europarlamentaru visą kadenciją?

– G.Landsbergis: Kol kas koncentruojuosi į darbo Europos Parlamente pradžią. Esu ne kartą minėjęs, kad naujasis Europos Parlamentas bus kitoks. Taigi reikia pradėti dirbti. Manau, naujieji parlamentarai grįš prie temų apie Ukrainą, Rusiją, energetiką, planuoju aktyviai dalyvauti.

– Pone Guoga, sakėte, kad dalyvausite Seimo rinkimuose. Esu girdėjęs, kad jau užsisakėte ūkio ministro postą, jei liberalams pasiseks Seimo rinkimuose.

 – A.Guoga: Tai priklausys nuo žmonių valios. Jei žmonės norės ir balsuos, jeigu turėsiu gebėjimų ir būsiu tam pasiruošęs, tai kodėl ne, reikia to siekti.

– O kodėl būtent ūkio ministro postas? Ar dėl to, kad esate verslininkas?

– A.Guoga: Taip, esu verslininkas ir manau, kad mūsų ūkis yra neefektyvus, mes prarandame daug biudžeto lėšų, kurias galėtume panaudoti pensijoms išmokėti, padaryti, kad žmonės Lietuvoje geriau gyventų. Ūkio ministro poste galima to pasiekti, tačiau tai yra ir sunkiausias postas. Aš nesu tas žmogus, kuris nori tik saugiai dirbti ir neprisiimti asmeninės rizikos.

– Norėtumėt kada nors tapti ir Liberalų sąjūdžio pirmininku?

– A.Guoga: Tokių planų neturiu. Aš negalvoju apie tapimą lyderiu, aš noriu tarnauti žmonėms. Be to, mes turime puikų lyderį, Egidijus Masiulis yra pavyzdys, jis priima į partiją ir nežinomus žmones ir tai atnešė daug balsų.

– Pone Landsbergi, ketinote su visa šeima keltis į Briuselį. Ar taip ir darysite?

– G.Landsbergis: Ne, manau, kad man teks skraidyti iš Briuselio į Vilnių, tam jau esu pasiruošęs.

– Jūs abu panašūs dar ir tuo, kad nemažai jūsų partiečių jumis ne itin džiaugiasi. Apie vieną manoma, kad vietą sąraše jis nusipirko ir čia greičiausiai yra dalis tiesos. O apie kitą sakoma, kad vietą gavo dėl pavardės, tai taip pat nėra melas. Matote daug pykčio, pavydo?

– A.Guoga: Pykčio nematau. O dėl pavydo... Aš visą gyvenimą su tuo susiduriu. Manau, kiekvienas žmogus yra atsakingas už savo veiksmus, nuostatas. Aš asmeniškai turiu pradėti dirbti, žmonės iš manęs to laukia. Jeigu pradėsiu galvoti apie asmeniškumus, kas ką galvoja, tai ką mes Lietuvoje pasieksime? Noriu, kad mūsų partija stiprėtų, kad turėtume aiškią poziciją, kad žmonės žinotų, ko iš mūsų tikėtis.

G.Landsbergis: Aš jaučiu didžiulį palaikymą iš partijos vadovų, sąrašo kolegų ir tai mane veda į priekį. O partijos sąraše irgi vyko judėjimas. Pavyzdžiui, Rokas Žilinskas po reitingavimo padarė milžinišką šuolį į priekį. Tokie dalykai rodo, kad tas sąrašas yra gyvas, rinkėjai savaip reitinguoja, nuomonių įvairiausių gali būti.

– Pone Guoga, žmonės gali paklausti: jis turi viską – pinigų, sėkmingą verslą, jauną, gražią draugę ir staiga eina į politiką. Tai juk reiškia padidintą dėmesį, aukštesnius moralės standartus, verslo atsisakymą. Kodėl nusprendėte tai daryti?

– A.Guoga: Todėl, kad visko dar neturiu, kad Lietuva dar nėra tokia šalis, kokią ją norėčiau matyti. Viską paaukoti vardan kitokios Lietuvos yra verta. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius