-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01

Politikų, pareigūnų, tarnautojų algos bazinis dydis kitąmet nesikeis

Politikų, teisėjų, pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus lemiantis bazinis dydis kitąmet nesikeis ir sieks 130,5 euro. Seimas ketvirtadienį 80 parlamentarų balsavus už, šešiems buvus prieš ir 17 parlamentarų susilaikius priėmė įstatymą, kuriuo 2017 metams paliktas šiemetinis pareiginės algos bazinis dydis.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Atlyginimas

Keli „tvarkiečiai“ siūlė kelti pareiginės algos bazinį dydį beveik 12 eurų, tačiau Seimas šiam siūlymui nepritarė. Jis būtų iš biudžeto pareikalavęs ne mažiau kaip 80 mln. eurų.

„Aš kreipiuosi į tą pačią valdančiąją daugumą, ar jie įvertina, kad dabar norint priimti į darbą arba surasti specialistų už tokį atlyginimą, koks šiandien yra siūlomas, tai yra, ko gero, absurdas. Padidinus minimalią algą šiandien žmogus, dirbantis neprofesionalas faktiškai gauna 30 eurų mažiau negu valstybės tarnyboje. Mūsų ir yra siūlymas grąžinti į 2009 metų lygį, t.y. 141, 9 euro“, – sakė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis.

Didinti pareiginės algos bazinį dydį siūlė ir Vidaus reikalų ministerija, Valstybės tarnybos departamentas, Teisėjų taryba, o Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga reikalavo jį padidinti iki 138 eurų. Tačiau Vyriausybė tam nepritarė ir Seimui pateikė siūlymą išlaikyti esamą bazinį dydį.

Laikinasis premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad valstybė neturi finansinių galimybių didinti politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinį atlyginimą, tačiau žadėjo, kad šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį Seime teigė, kad kitąmet valstybės tarnautojai uždirbs daugiau.

„Valstybės tarnautojams kitais metais didės pajamos, kadangi pradėtas kompensavimas dėl neteisėtai sumažinto darbo užmokesčio. Šiemet 5 proc., kitais metais – 15 proc. ir tai yra numatyta. 15 proc. biudžeto ir 5 proc. darbuotojams iš asignavimo valdytojų. Tokie yra atsakymai. Jeigu mes pasielgsime neatsakingai, iš tiesų biudžetui bus didelė našta ir tai yra nepakeliama našta“, – apie „tvarkiečių“ pasiūlymą kalbėjo S.Skvernelis.

Parlamentarė Aušra Maldeikienė S.Skvernelio poziciją pavadino ciniška.

Parlamentarė Aušra Maldeikienė S.Skvernelio poziciją pavadino ciniška.

„(..) atsakingai pareiškiu, kad iš tikrųjų tai yra mažų mažiausiai ciniška ir tai yra nelygybės didinimas. Jeigu padidėja BVP 22 proc. per devynerius metus ir tiems žmonėms, kurie dirba, tarkime, konkretus pavyzdys, Vilniaus prokuratūros skyriaus teisininkė, kuri gaudo PVM grobstytojus, šiuo metu uždirba 372 eurus į rankas. Jeigu jums negėda žiūrėti tiems žmonėms į akis, jūs pasakokite apie atsakingą skolinimąsi“, – kalbėjo ji.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei, jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso – maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius