Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 06

Politinė valia strigs artėjant rinkimams

Prabėgus vasarai, gyvybė po truputį grįžta ne tik į Kauno gatves, bet ir į miesto savivaldybės koridorius. Į darbus po atostogų grįžtant politikams bei valdininkams, Kaune po truputį įsibėgėja ir politinis sezonas.
Anot A.Kupčinsko, priešrinkiminis laikas visuomet kelia daugiausia aistrų, kurios neretai ir  prasiveržia. „Iš aistrų kyla daugiau ginčų, daugiau santykių aiškinimosi, o ne produktyvaus darbo“, – teigė meras.
Anot A.Kupčinsko, priešrinkiminis laikas visuomet kelia daugiausia aistrų, kurios neretai ir prasiveržia. „Iš aistrų kyla daugiau ginčų, daugiau santykių aiškinimosi, o ne produktyvaus darbo“, – teigė meras. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesa, šįkart jis nebebus toks, koks buvo pastaruosius trejus metus. Žinia, jog iki savivaldybių tarybų rinkimų lieka mažiau nei pusė metų, neabejotinai paveiks Kauno tarybos darbą. Politologai neabejoja, jog tirpstant laikui iki rinkimų Kauno taryba po truputį taps neveiksni – produktyvų darbą pakeis reitingų vaikymasis, o konstruktyvias diskusijas išstums priešrinkiminė politikų retorika.

Vargu ar valdančiąją daugumą sudaranti vadinamoji „Sėkmės koalicija“ ryšis svarstyti opesnius miesto klausimus – tokiu metu atliktas neapdairus ėjimas bet kuriai politinei jėgai gali pridaryti nepataisomos žalos. „Klaidų nedaro tik tie, kurie nedaro nieko“, – panašu, jog ši klišė keliems artimiausiems mėnesiams gali tapti Kauno valdančiųjų gretas sudarančių partijų kredo.

Dėl to pernelyg nesiginčija ir miesto meras Andrius Kupčinskas, pripažįstantis, jog iki kitų metų vasario, kai bus skelbiami savivaldybių tarybų rinkimai, Kauno vadovai strateginių sprendimų nebepriims. „Per likusį pusmetį svarbiausia yra pabaigti pradėtus darbus. Naujų projektų, matyt, „nebeužsuksime“, – neslėpė meras.

Tiesa, A.Kupčinskas priminė, jog miesto tarybai dar reikės uždegti žalią šviesą „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmų koncesijos konkursui. Šis klausimas ant politikų darbo stalo atsidurs jau artimiausiame tarybos posėdyje, kuris vyks po pusantros savaitės.

„Nors nemanau, kad per likusį pusmetį bus kokių nors kardinalių ar strateginių sprendimų, mes su kolegomis dar diskutuojame ir dėl šviesoforų, ir dėl gatvių tvarkymo. Jų lopymas tikrai nieko neduoda, tad manome, kad reikia parengti ilgalaikę gatvių tvarkymo strategiją. Tiesa, nežinau, ar tarybai pakaktų politinės valios priimti šiuos sprendimus. Mat jau nuo vasaros pradžios jaučiame, kad kai kurios politinės jėgos, besitikėdamos geresnių rezultatų, siekia atidėti vieno ar kito klausimo svarstymą“, – tvirtino Kauno meras.

Miesto vadovas pabrėžė, jog artėjant rinkimams daugiau darbo bus atliekama pačių partijų viduje: „Bus kasami priešmūšiniai apkasai. Artėjant žiemos šventėms viskas aprims, bet po to – sausį ir vasarį – nors ir bus žiema, politikams tai bus pats karščiausias laikotarpis.“

Teisinasi sunkmečiu

Antros pagal dydį valdančiąją koaliciją sudarančios partijos Kauno skyriui vadovaujantis Rimantas Mikaitis neneigia, jog per artimiausius kelis mėnesius taryba gali įstrigti priešrinkiminiuose neveiklumo spąstuose. Tiesa, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovo teigimu, „negalima pusę metų sėdėti ir laukti ar užsiimti tik populiariais sprendimais“. „Rinkimai ateis bet kokiu atveju. Mums reikia judėti pirmyn ir dirbti savo darbus“, – įsitikinęs R.Mikaitis.

Vicemeras neslėpė, jog Kauną pastaruosius 3,5 metų valdanti „Sėkmės koalicija“ nebespės įgyvendinti visų koalicijos programoje įvardintų darbų. Paklaustas, dėl kurių iš jų labiausiai apmaudu, R.Mikaitis įvardino taip ir neprasidėjusią Laisvės alėjos rekonstrukciją bei nepradėtus požeminės aikštelės po Vienybės aikšte statybos darbus.

„Po rinkimų optimizmo buvo daug, tačiau kas galėjo žinoti, jog šalies ekonomiką užspaus vadinamasis sunkmetis“, – netiesiogiai teisintis bandė politikas.

Rinkimai gali perskirstyti gretas

Pasak politologo Algio Krupavičiaus, prieš bet kokius rinkimus valdančiųjų partijų atstovai visuomet būna gerokai pasyvesni, atsargesni ir vengia prieštaringų sprendimų. Tuo tarpu opozicija tokiu metu būna kur kas aktyvesnė nei įprasta. „Tokie politikos ciklai yra normalūs demokratijoje“, – paaiškino Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo instituto direktorius.

A.Krupavičius prognozuoja, jog artimiausią pusmetį „Sėkmės koaliciją“ Kauno taryboje sudarantys politikai užims labiau gynybines pozicijas, o opozicinės partijos bus itin aktyvios kritikuodamos valdančiuosius.

„Artėjančiuose rinkimuose Kaune veikiančios opozicinės partijos turi neblogų galimybių. Pirmiausia todėl, kad šiuo metu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra itin nepopuliarūs Lietuvoje. Nors Kaunas yra šios partijos tvirtovė, visų pastarųjų rinkimų rezultatai rodo, kad partijos rinkėjų korpusas šiek tiek mažėja. Labai tikėtina, kad Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų gerbėjų dalis Kaune per šiuos rinkimus dar sumažės. Tai kitoms partijoms suteikia galimybę patraukti į savo pusę daugiau rinkėjų ir po rinkimų sudaryti valdančiąją koaliciją. Tarp populiariausių partijų ko gero bus socialdemokratai, Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“. Na, apie Liberalų ir centro sąjungą kalbėti sunkiau“, – įžvalgomis dalinosi A.Krupavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius