Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 14

Politinės reklamos per televiziją neišvysime

Valdantieji vėl svarsto galimybes riboti arba uždrausti juridinių asmenų skiriamą finansavimą partijoms. Taip pat vėl grįžtama prie siūlymų leisti gyventojams paremti politines jėgas atskaitymais nuo valstybei sumokėtų mokesčių. Tuo tarpu tariamas kategoriškas „ne“ idėjai grąžinti televizines partijų reklamas.
Išorinė politinė reklama Lietuvoje nuo rugsėjo 12-osios bus leidžiama tik tam skirtose vietose, taigi tiek spalvingų stendų, tiek trimačių „tvarkiečių“ televizorių turėtų nelikti.
Išorinė politinė reklama Lietuvoje šiuo metu leidžiama tik tam skirtose vietose. / . „15min“ skaitytojo nuotr.
Temos: 1 Reklama

Tai trečiadienį po valdančiąją koaliciją sudarančių frakcijų pasitarimo sakė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Ketvirtadienį Seimas pradės svarstyti politinių partijų finansavimą reglamentuojantį įstatymą, tačiau valdančiųjų frakcijų atstovai sutarė, kad galutinai pozicijas derins tik prieš įstatymo priėmimą. Kol kas esą yra pernelyg daug pasiūlymų, kurie turi būti išgryninti per svarstymo procedūras.

„Sutarėm, kad galutinius sprendimus darysim prieš priėmimą. Iki to, koks tas projektas liks po svarstymo, prašysim, kad būtų ir Vyriausybės išvada, kad būtų ir konkreti Specialiųjų tyrimų tarnybos išvada“, – minėjo J.Razma.

Tai būtų praradimas biudžetui, bet galbūt žmonės priimtų pozityviau, kad štai iš tų, kas nori, kad jų pinigai nueitų biudžetui, jie nėra paimami, o tie, kas jau remia, tai remia tuo papildomu procentu.Pasak konservatoriaus, pagrindinis svarstomas klausimas – ar uždrausti, ar bent jau apriboti galimybę partijas finansuoti juridiniams asmenims. Tuomet partijas reikėtų labiau finansuoti iš valstybės biudžeto. Tačiau šiuo klausimu valdančiųjų frakcijų nuomonės taip pat skirtingos.

Tuo tarpu sutariama dėl to, kad reikia stabdyti vėl atsiradusius siūlymus praplėsti politinės reklamos sritis ir galimybes. „Sakykim, yra atsiradęs Audito komitete siūlymas vėl leisti video klipus. Tie dalykai reikalauja didelių pinigų ir kaip tu juos po to bebandytum riboti ar uždrausti visiškai, jeigu bus tas poreikis, bus sunku sukontroliuoti šešėlinį finansavimą“, – kalbėjo J.Razma. Tačiau, anot jo, „pozityviau“ žiūrima sumažinti apribojimus lauko reklamai. Šiuo metu reklaminius skelbimus politikai ir partijos gali kabinti tik savivaldybių nurodytose vietose.

Taip pat vis dar svarstomos galimybės leisti finansuoti partijas iš Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atskaitymų. Viena iš idėjų – leisti gyventojams pervesti iki 2 proc. šio mokesčio ne tik įvairioms organizacijoms, bet ir partijoms. Tačiau, pasak J.Razmos, valdantieji nenori skriausti dabar iš to gyvenančių nevyriausybinių organizacijų. Esą partijų finansavimui galėtų būti skiriamas trečias, papildomas GPM procentas, tačiau tokiu atveju būtų mažinamas biudžetinis finansavimas partijoms.

„Tai būtų praradimas biudžetui, bet galbūt žmonės priimtų pozityviau, kad štai iš tų, kas nori, kad jų pinigai nueitų biudžetui, jie nėra paimami, o tie, kas jau remia, tai remia tuo papildomu procentu“, – kalbėjo J.Razma.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius