Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 30

Politologai : dėl nutekintos informacijos apie Gvantanamo kalinį Lietuvoje politinių sukrėtimų greičiausiai nebus

Lietuvos politologai nesitiki svarbių staigių politinių sprendimų Lietuvoje reaguojant į paviešintą informaciją apie galimus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko siūlymus daryti spaudimą prezidentei dėl Gvantanamo kalinio priėmimo.
Antrankiai
Antrankiai / E.Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

„WikiLeaks“ slaptus JAV diplomatų dokumentus gavęs dienraštis „The New York Times“ paskelbė, kad Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei pernai atsisakius priimti kalinį iš Gvantanamo bazės, A.Anušauskas „privačiai atsiprašė ir pasiūlė bendrus sąjungininkus spausti ją persigalvoti“.

Politologas Tomas Janeliūnas teigė nemanantis, jog remiantis šia „abejotino patikimumo informacija“ būtų daromi kokie nors rimtesni politiniai sprendimai.

„Ta informacija yra ganėtinai fragmentuota, jos patikimumas oficialiai greičiausiai nebus pripažįstamas. Tiek JAV, tiek kitos šalys, kurios bus minimos tuose paviešintuose dokumentuose, turbūt labai nesistengs bent jau oficialioje retorikoje remtis tomis žiniomis, kaip nors demonstruoti kažkokį nepasitenkinimą“, – BNS sakė T.Janeliūnas.

„Lietuva čia ne išimtis, ir jei bus kažkokios pasekmės, tai greičiausiai tai bus daroma ne viešai ir vargu ar (...) būtų apeliuojama į tas pažymas“, – pridūrė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas.

TSPMI Azijos ir Afrikos studijų centrui vadovaujantis Egdūnas Račius taip pat abejoja, ar nutekinta informacija turės Lietuvos politikai „fundamentalių pasekmių“.

„Viena vertus, sveikintina, kad „WikiLeaks“ išplatino tuos dokumentus, kita vertus, tie dokumentai yra iš konteksto paimti tam tikri pamąstymai, pasisakymai, opinijos ir juokeliai kai kuriais atvejais“, – sakė politologas.

Jo teigimu, politikai turėtų apsispręsti, ar yra pagrindas tirti šią informaciją. Šiuo metu, anot Artimųjų Rytų studijų specialisto, daryti išvadas dėl galimų A.Anušausko pasisakymų – pernelyg ankstyva.

„Jeigu politikai tarpusavyje nutartų, kad A.Anušausko pasisakymai ar elgesys yra verti tolimesnio tyrimo, jie, matyt, turėtų tuo užsiimti, ir koks būtų galutinis sprendimas, sunku nuspėti. (...) Jei politikai manys, kad tai trivialu ir neapsimoka švaistyti laiko, geriau jį skirti ar biudžeto, ar akcizų klausimams, matyt, jie irgi bus teisūs savotiškai“, – teigė E.Račius.

„Dabar daryti išvadas dėl tų pasisakymų, kalbant konkrečiai apie Lietuvos politikus, matyt, būtų pakankamai karštakošiška. Tik po kažkokių tyrimų, kurie duotų apčiuopiamus, neginčijamus rezultatus, būtų galima priimti sprendimus“, – sakė jis.

Jungtinių Valstijų ambasada Lietuvoje antradienį pareiškė neketinanti komentuoti nutekintos diplomatinės informacijos. Pats A.Anušauskas antradienį savo ruožtu tikino, kad šie duomenys yra netikslūs.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius