Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 15

Politologai Nerijus Maliukevičius ir Ignas Stankevičius: Rusija su grasinimais Lietuvai „maitina“ rinkimines kampanijas

Prezidentė retoriškai klausia, kaip apsiginti nuo grėsmių, jei apie jas negalima kalbėti? Ar Lietuvoje nėra kam užkirsti kelią priešų veiklai? Tuo tarpu politologai ragina analizuoti, ne tik informacijos viešumo klausimą, bet ir rinkiminių kampanijų manipuliacijas susidariusia situacija.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius laidoje „Aktualioji valanda“ tvirtino, kad dabartinė rinkiminė kampanija yra glaudžiai susijusi su informacijos viešinimo valstybės lygmeniu klausimu. Pasak jo, kalbant apie skelbiamas Rusijos grėsmes Lietuvai, reikia įvertinti ir politinį sezoną.

„Aš manau, kad paraleliai vyksta du procesai ir būtent jie komplikuoja šnekėjimą, nes dažnai šnekant apie Rusijos grėsmes, įsimaišo rinkiminė kampanija, rinkiminės peripetijos, politiniai konkurentai įtraukia kaldrą į savo pusę, įskaitant ir Rusijos grėsmių temą. Ir atvirkščiai. Neaiškus politinis sezonas, rinkiminė kampanija tampa susijusi su Rusijos grėsmių tema“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Pašnekovas pridūrė, kad reikia rimtai įvertinti šiuos procesus. Pasak jo, abu jie komplikuoja racionalų, adekvatų situacijos vertinimą.  Kalbant apie Valstybės saugumo departamentą (VSD), pašnekovas tvirtino, kad šiuo metu ši institucija savo pareigas atlieka tik iš dalies.

„Aš manau, kad iš dalies pareigos yra atliekamos. Klausimas yra amžinas – kiek tos pareigos yra atliekamos efektyviai.  Manau, jau atsiranda suvokimas, kad viena iš VSD pareigų yra šnekėti apie tas grėsmes kaip įmanoma viešiau ir kaip įmanoma atviriau. Aš manau, kad tas procesas vyksta iš lėto ir skausmingai“, – savo mintis dėstė politologas.

Jo manymu, apie grėsmes galima kalbėti ne tik su slaptomis pažymomis. Pasak pašnekovo, galima organizuoti spaudos konferencijas, galima atvirai pasikalbėti su žiniasklaida, informuoti, kokie procesai yra vertinami, kodėl juos vertina kaip tam tikras rizikas.

Saugumo politikos ekspertas Ignas Stankevičius laidoje išsakė kiek kitokią nuomonę: „Aš negalėčiau sutikti su kolegos teiginiais, kad VSD turėtų apie grėsmes kalbėti viešai.“

Jo teigimu, reikia suvokti ribas – kokia informacija turi būti viešinama, kokia – ne. Vis dėlto dėl teiginio, jog Rusijos keliamos grėsmės tampa puikiu rinkiminių kampanijų diskusijų objektu, I. Stankevičius neprieštaravo.

„Sutinku, kad vienas procesas maitina kitą. Bet kitaip ir būti negali. (...) Informacija tampa politine ir įvažiuoja į rinkiminę technologiją. Bet labiausiai kas mane jaudina, kad tas ažiotažas, tas pučiamas burbulas sukelia didžiulį nepasitikėjimą valstybės institucijomis“, – tikino I. Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius