Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Politologas: A.Šemetai gali būti sudėtinga rodyti iniciatyvą mokesčių srityje

Paskirtajam eurokomisarui Algirdui Šemetai, kuris gaus Audito, kovos su sukčiavimu, mokesčių ir muitų sąjungos eurokomisaro portfelį, gali būti sudėtinga imtis iniciatyvos šioje srityje, mano politologas Ramūnas Vilpišauskas.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktoriaus nuomone, šiuo metu šis portfelis atrodo technokratinis, tačiau Europos Sąjungos (ES) biudžeto pertvarka gali A.Šemetai patikėtų klausimų svarstymą pakelti į politinį lygmenį.

„Dabar tai atrodo daugiau procedūrinis technokratinis portfelis, nors ES biudžeto peržiūra jį aktualizuos ir politizuos. Gali būti, kad ateityje gali iškilti daugiau įvykių ar iniciatyvų, kurios gali politizuoti šią atsakomybės sritį“, – BNS sakė R.Vilpišauskas.

Politologas svarstė, kad A.Šemeta jam patikėtą sritį turėtų išmanyti neblogai, kadangi ji susijusi su ankstesne eurokomisaro darbo sritimi – biudžetu ir finansiniu programavimu. Anot R.Vilpišausko, mokesčiai – svarbi sritis, kuri bus matoma ES darbotvarkėje. „Nors ir ne tiek, kiek energetikos reikalai ar finansų paslaugų reguliavimas“, – lygino jis.Dabar tai atrodo daugiau procedūrinis technokratinis portfelis, nors ES biudžeto peržiūra jį aktualizuos ir politizuos.

Politologas taip pat atkreipė dėmesį, jog pastarasis A.Šemetos portfelis siauresnis nei buvęs.
„Ši atsakomybės sritis siauresnė, ir vertinant šia prasme, tai yra mažiau reikšmingas portfelis“, – sakė R.Vilpišauskas.

Jis užsiminė, jog A.Šemetai gali būti sudėtinga rodyti iniciatyvą mokesčių srityje.

„Pagrindinė dilema turint tokį portfelį bus pozityvios darbotvarkės turėjimas. Turiu galvoje tai, ar bus pakankamai galimybių teikti siūlymus šioje srityje, ir apskritai ar bus pakankamai galimybių rodyti iniciatyvą komisarui, nes mokesčių daugelis klausimų vis dėlto yra valstybių narių kompetencijoje, išskyrus PVM, muitų klausimus. (...) Bent jau ankstesnėje komisijoje už mokesčių reikalus atsakingam komisarui trūko jo darbotvarkės“, – sakė politologas.

„Ir, žinoma, dilema, ar imtis siūlymų harmonizuoti kai kuriuos mokesčius, kas, manau, neatitinka Lietuvos interesų. Čia bus labai sudėtinga Lietuvos komisarui tarp valstybių narių rasti sutarimą naujoms iniciatyvoms, su šia problema susidūrė ir ankstesnis komisaras“, – tikino jis.

Penktadienį Europos Komisija pranešė, kad Lietuvos į Europos Komisiją deleguotas Algirdas Šemeta gaus Audito, kovos su sukčiavimu, mokesčių ir muitų sąjungos eurokomisaro portfelį.

Šis portfelis naujos kadencijos Europos Komisijoje yra sujungtas, nes anksčiau audito ir kovos su sukčiavimu bei mokesčių ir muitų sąjungos sritis kuravo skirtingi eurokomisarai.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas teigė, kad A.Šemeta bus atsakingas už mokesčių bei muitų politikos formavimą. Kita sritis, už kurią bus atsakingas lietuvis, – atsiskaitymas valstybėms narėms ir Europos Parlamentui už Europos biudžeto panaudojimo efektyvumą.

Be to, A.Šemeta taps kontaktiniu asmeniu Europos kovos su sukčiavimu tarnybai (OLAF). Iš A.Šemetos OLAF gaus informaciją tyrimams, o Lietuvos atstovas bus atsakingas dėl OLAF nustatytų trūkumų pašalinimo.

Visiems naujos kadencijos EK nariams patikėtos naujos veiklos sritys – nė vienas komisaras negavo to paties portfelio, kurį turėjo jis pats ar tos pačios šalies deleguotas jo pirmtakas.
Iki šiol A.Šemetos turėtą už Europos Sąjungos (ES) biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo eurokomisaro portfelį perims lenkas Januszas Lewandowskis.

Estijos deleguotas Siimas Kallas taps EK pirmininko pavaduotojų ir už transportą atsakingu eurokomisaru, latviui Andriui Piebalgui paskirtas vystymosi komisaro portfelis.
Sausio mėnesį dėl naujosios Komisijos turėtų balsuoti Europos Parlamentas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius