Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 24

Postūmis pedofilijos byloje – gruodį

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas žada, kad „tam tikrų išvadų“ vadinamojoje pedofilijos byloje galima sulaukti gruodį.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

A.Valantino teigimu, kol kas didesnių postūmių nei Kauno žudynių byloje, nei D.Kedžio skundų dėl pedofilijos byloje nėra. Vienoje byloje trūksta pagrindinio įtariamojo, kitoje – kaltintojo D.Kedžio. „Jei aš jums išvardyčiau visus trukdžius, kurie yra, tai visos dienos neužtektų“, – sakė A.Valantinas.

Tiesa, pirmines išvadas dėl pedofilijos bylos vilkinimo prokurorai žada pateikti jau gruodžio mėnesį. „Aš pasakiau preliminarų terminą, gruodžio mėnesį, kada mums yra žadamos tam tikros išvados, kurios leis padaryti vienus ar kitus sprendimus. O kalbant apie bylos perdavimą teismui, tai bus jau prokuroro sprendimas, ar tų duomenų užtenka“, – aiškino A.Valantinas.

Kalbant apie bylos perdavimą teismui, tai bus jau prokuroro sprendimas, ar tų duomenų užtenka, – sakė A.Valantinas.A.Valantiną antradienį priėmusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pagyrė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto atlikto parlamentinio tyrimo išvadas dėl D.Kedžio pedofilijos bylos vilkinimo. Komitetas konstatavo, jog ikiteisminis tyrimas Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliekamas aplaidžiai, neoperatyviai ir nekvalifikuotai.

„Prezidentė pabrėžia, kad parlamentinio tyrimo išvados iš dalies patvirtina ir prezidentės nuomonę, kad tos nuostatos, kai kalbama apie tyrimo kokybę, vilkinimo atvejus, pasitaikiusį tyrėjų ir  prokurorų neprofesionalumą, ta dalimi iš dalies prezidentė pritaria toms išvadoms“, – žurnalistams sakė D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Tačiau D.Grybauskaitė neskubėjo vertinti tyrimą atlikusiems prokurorams A.Valantino skirtų nuobaudų – esą tai yra jo paties sprendimai ir jo atsakomybė.

A.Valantinas komiteto išvadas vertino atsargiau. „Tai yra komiteto išvados, aš manau, kad ten yra nemažai vietų, dėl kurių būtų galima diskutuoti, tačiau kiekviename reikale, šiame – taip pat, aš visada ieškau pozityvo. Yra labai gerų vietų, kurios paskatins mus ieškoti geresnių dalykų kalbant apie ikiteisminio tyrimo kokybę ir trukmę“, – sakė A.Valantinas. Anot jo, prokurorų darbas Seimo komiteto buvo įvertintas „principingai ir griežtai“.

„Skaudžiausia vieta“ – ikiteisminių tyrimų tyrėjai

Prezidentė paragino generalinį prokurorą rodyti daugiau iniciatyvos organizuojant Generalinės prokuratūros darbą, vidaus kontrolę, taip pat susitikime akcentuotas ikiteisminio tyrimo procesas.

A.Valantinas pripažino, jog „skaudžiausia vieta“ yra tyrėjų kompetencijos stygius, ir teigė sieksiąs taisyti šią sritį, kelti ikiteisminio tyrimo tyrėjų darbo prestižą, profesijos patrauklumą. Kaip vieną pavyzdžių jis įvardijo reikalavimą bent 5–7 metus atidirbti tyrėju, kad galėtum tapti prokuroru.

„Mes galime sukurti supergerą Baudžiamojo proceso kodeksą, bet jei nebus kam jo vykdyti, tai nieko iš to ir nebus. Manau, tai yra pirmas žingsnis sprendžiant, kaip suformuoti ikiteisminio tyrimo pareigūnų korpusą tokį, kad jis būtų pajėgus tinkamai atlikti tyrimus“, – sakė A.Valantinas ir pridūrė, jog atkūrus profesijos prestižą, suteikus garantijas, pakėlus algas tyrėjams atsiras galimybė reikalauti kokybiško darbo ir rezultatų.

Taip pat generalinis prokuroras teigė, jog bus mažinamas Baudžiamojo proceso kodekso „biurokratizmas“. „Aš jau esu sakęs, kad, deja, Baudžiamojo proceso kodeksas šiandien yra tapęs skundų nagrinėjimo procesu ir tai nepadeda trumpinti ikiteisminių tyrimų terminų, priešingai, kada kiekvieną veiksmą galima skųsti keliomis pakopomis, pradedant prokuroru ir baigiant teismu, tai apie greitą procesą kalbėti labai sudėtinga“, – kalbėjo A.Valantinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius