Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 11

Potvynis bus didelis, bet bėdų nepridarys

Kadangi upėse nebus ledų sangrūdų, kurios galėtų užkimšti vagas ir staigiai pakelti vandens lygį, potvynis didelių bėdų nesukels, sako Hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis. Tiesa, jis bus labai didelis, nes staigiai ims tirpti gausus sniegas.
Karių pagalba gyventojams potvynio zonoje
Karių pagalba gyventojams potvynio zonoje / kpt. Roko Joniko nuotr.

„Šiuo metu padėtis upėse kaip žiemą – vanduo jose yra labai žemo lygio. Tiesa, pastarosiomis dienomis jis jau lėtai pradėjo kilti. Ir daugumoje upių vanduo pakilo nuo 10 iki 40 centimetrų.

Tačiau tikrasis potvynis turi prasidėti maždaug po savaitės – kitos savaitės antroje pusėje. Tada orai daug labiau atšils ir prasidės intensyvus sniego tirpimas“, – sako A. Kajutis.

Tikrasis potvynis turi prasidėti maždaug po savaitės – kitos savaitės antroje pusėje

Pasak hidrologo, gera žinia yra ta, kad ledų upėse praktiškai nėra – tik likučiai.

„Taigi ledų sangrūdų nebus. Taip pat gera žinia, kad ir Kuršių mariose toje vietoje, kur įteka Nemunas, ledas yra suiręs ir netrukdys išplaukti Nemuno vandeniui. Tačiau kai kuriuose šalies rajonuose sniego yra labai daug, ypatingai rytiniuose rajonuose“, – kalbėjo A. Kajutis.

Jo teigimu, rytiniuose rajonuose sniego yra tiek, kad jei jis vienu metu ištirptų, susidarytų ne mažesnis kaip 10 cm sluoksnis, dengiantis visą teritoriją, ir visas šis vanduo sutekės į upes ir sukels potvynį.

Anot hidrologo, tiek pat kiek mūsų rytiniuose rajonuose ir dar daugiau, yra sniego Baltarusijos teritorijoje, iš kur atiteka Nemunas ir Neris. Pusė šių upių baseinų yra Baltarusijos teritorijoje, tai iš ten mus irgi pasieks labai daug vandens.

„Taigi nors potvynis praeis ramiai – nebus ledų sangrūdų, kurios staiga užkemša vagą ir vandens lygis staiga, per kelias valandas, pakyla keletą metrų ir apsemia pakrantes, jeigu pasitvirtins prognozės, kad atšilimas bus žymus ir ilgalaikis, tai dėl sniego tirpsmo potvynis bus didelis“, – apibendrina A. Kajutis.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, rytiniuose rajonuose gana plačiai išsilies mažesni upeliai: „Vietiniai keliai kasmet yra apsemiami Nemuno žemupyje, dabar tokių atvejų pasitaikys ir kitur – būtent rytinėje dalyje ties Vyslos, Birvėtos upėmis, ties jų mažaisiais intakais – ir sukels žmonėms nepatogumų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius