Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 12 21

Praėjus dvejiems metams po riaušių profsąjungos sausio 16-ąją Vilniuje žada rengti mitingą

Profesinės sąjungos kitų metų sausio 16-ąją, praėjus lygiai dvejiems metams po riaušių, Vilniuje ketina renti protesto akciją.
Prie Seimo
2008 sausio 16-ta prie Seimo / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Profesinės sąjungos neslepia sąmoningai mitingui pasirinkusios būtent šią dieną, praneša „Vilniaus diena“.

Vilniaus miesto savivaldybė dar neapsisprendė, ar duoti leidimą mitinguoti.

Sostinės savivaldybės Renginių derinimo komisijos pirmininkas Virginijus Dastikas teigė, esą vien datos parinkimas kelia prastas asociacijas. Anot jo, vien tai, kad renginiui numatyta sausio 16-oji, didina tikimybę, jog riaušės pasikartos.

„Žinote, sausio 16-osios įvykiai buvo skaudūs. Tie įvykiai buvo kraupūs. Manyčiau, data skatina neramumus. Galbūt susirinks chuliganų, paskatintų kokių nors jėgų. Bijau, kad gali pasikartoti tie įvykiai“, – kalbėjo V.Dastikas.

Sausio 16-ąją pagal Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) planą prie Seimo turėtų susirinkti apie 3 tūkst. žmonių minia.

Anot jo, prieš priimdama sprendimą dėl leidimo mitinguoti savivaldybė atsižvelgs į policijos pareigūnų poziciją.

„Gali būti pakeista renginio vieta. Leidimas gali būti ir neišduotas, jeigu atsiras operatyvinės informacijos, kad gali būti kokių nors išpuolių. Tikrai nenorime sulaukti dar vienų riaušių Vilniaus mieste“, – sakė V.Dastikas.

Sausio 16-ąją pagal Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) planą prie Seimo turėtų susirinkti apie 3 tūkst. žmonių minia.

LPSK žino, kad negaus leidimo protestuoti prie Seimo, Nepriklausomybės aikštėje, todėl iškart paprašė leidimo mitinguoti netoli esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Iš aikštelės profesinių sąjungų aktyvistai ketina žygiuoti Gedimino prospektu ir patraukti Vyriausybės link.

LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas tvirtino, kad profesinės sąjungos jau pasiruošė teisiniam karui su sostinės savivaldybe. Esą prašymas išduoti leidimą mitinguoti bus svarstomas šią savaitę ir, jeigu savivaldybė leidimo neišduos arba, kaip buvo prieš porą mėnesių, savavališkai perkels mitingą į kitą vietą, LPSK bylinėsis dėl teisės protestuoti ten, kur nori.

„Kol kas leidimo neturime. Procesą pradėjome gana anksti. Jeigu negausime leidimo, iš karto pateiksime ieškinį. Jeigu teismas priims mums palankų sprendimą, net jei savivaldybė šį sprendimą apskųs, mes iki sausio 16-osios pereisime visus teismus“, – kalbėjo A.Černiauskas.

Anot jo, numatomame renginyje bus protestuojama dėl penkių pagrindinių problemų: nedarbo, kainų, kovos su skurdu, pensijų grąžinimo ir minimalios algos didinimo.

LPSK lyderio žodžiais, galimas riaušių pasikartojimas neturėtų būti motyvas uždrausti renginį ar perkelti jį į kitą vietą. Esą jeigu teisėsauga dirbs savo darbą, neramumų išvengti pavyks.

„Atvirai pasakius, užtikrinti, kad riaušės neįvyktų, – ne mūsų pareiga. Matėte, kas dėjosi Baltarusijoje. Pasižiūrėkim į pasaulį – kur teisėsauga dirba normaliai, ten riaušių nebūna. Jeigu pas mus normaliai dirbs, nebus jokių riaušių“, – pareiškė A.Černiauskas.

Savivaldybės Renginių derinimo komisija LPSK prašymą nagrinės trečiadienį.

Užpernai sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko keli tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių vyko taiki akcija, kuria protestuota prieš kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, tačiau maždaug 100 jaunuolių pastangomis ji peraugo į neramumus. Jų metu sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius