Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 10

Pralaimėję teismus dėl elektros linijos tiesimo, Lazdijų rajono gyventojai nerimauja ir dėl būsimo dujotiekio

„Atsitiko tai, dėl ko mes iš karto įspėjome: jei sykį į Lazdijų kraštą bus įsileista elektros linija, paskui kita sunkioji infrastruktūra jį tiesiog sumals“, – sako asociacijos „Rudaminos bendruomenė“ valdybos narys ir Rudaminos dvaro (Lazdijų rajonas) savininkas Ramūnas Valiokas.
Ramūnas Valiokas
Ramūnas Valiokas / Asmeninio archyvo nuotr.

Taip žinomas mokslininkas reagavo į šią savaitę paskelbtą žinią, jog yra parengta dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos dalies Lietuvos Respublikos teritorijoje statybos poveikio aplinkai vertinimo programa.

Dujotiekio jungtis eis ir per Lazdijų rajono savivaldybės teritoriją – Krosnos, Šeštokų ir Būdviečio seniūnijų apylinkėmis.

Numatomas dujotiekio vamzdžio tiesimas eis ir Rudaminos apylinkėmis – link Galadusio ežero ir jo aukštumų, per numatomą steigti Bielėnų–Vingrėnų kraštovaizdžio draustinį.

Šiose vietose jau tiesiama ir aukštos įtampos elektros srovės linija į Lenkiją. Asociacija „Rudaminos bendruomenė“ yra apskundusi, tačiau teisme pralaimėjusi, Alytaus regiono aplinkos apsaugos agentūros vertinimo išvadą dėl šios linijos vietos ir derinimo su gyventojais procedūros pažeidimų.

Šiuo metu Lietuva dėl tiesiamos elektros linijos Rudaminos apylinkėmis apskųsta Europos Komisijai dėl Berno konvencijos pažeidimų.

Faktas, kad dujotiekis į Vakarus per Lazdijų rajono savivaldybės teritoriją bus tiesiamas, jau nekelia abejonių, o šiuo metu prasidėjusi poveikio aplinkai vertinimo procedūra reiškia, jog svarstoma ir tikslinama konkreti būsimos teritorijos vieta.

Dujotiekio Lietuva – Lenkija tiesėjas yra dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“, poveikio aplinkai vertinimo dokumentus rengia Kauno uždaroji akcinė bendrovė „Kelprojektas".

Jau gegužę Baltijos šalys ir Lenkija planuoja kreiptis į Europos Komisiją dėl dujotiekio statybų dalinio (iki 75 proc.) finansavimo. Šiuo metu svarstomos šalių finansavimo dalys. Yra skelbta, jog dujotiekio tarp Lenkijos ir Lietuvos jungties statybų sąmata siekia apie 1,6 mlrd. Lt, o tiesiant dujotiekio antrąją liniją tarp Klaipėdos ir Kuršėnų reikėtų dar 230 mln. Lt.

Jeigu taip viską išsaugojus ir atkūrus, važiuotų žmonės iš Vokietijos pažiūrėti tokių vaizdų. Dabar vamzdį planuoja kasti tiesiog palei upelio vagą.

Dujotiekis per Lietuvos teritoriją bus tiesiamas keturiose - Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Marijampolės – apskrityse: Širvintų r. sav. (Širvintų sen., Jauniūnų sen., Kernavės sen.), Vilniaus r. sav. (Dūkštų sen.), Elektrėnų r. sav. (Kazokiškių sen., Vievio sen., Elektrėnų sen., Gilučių sen., Kietaviškių sen.), Kaišiadorių r. sav. (Žiežmarių apylinkės sen., Kruonio sen.), Prienų r. sav. (Jiezno sen.), Birštono sav. (Birštono sen.), Alytaus r. sav. (Punios sen., Alytaus sen., Krokialaukio sen., Simno sen.), Lazdijų r. sav. (Krosnos sen., Šeštokų sen., Būdviečio sen.), Marijampolės sav. (Liudvinavo sen.).

Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje yra parinkti du numatomos trasos tiesimo variantai, ten bus atliekamas poveikio aplinkai vertinimas.

„Poveikio aplinkai vertinimo programa - tarsi tokia santrauka, kurioj nustatyta, kurią teritoriją vertins ir kokie subjektai dalyvaus vertinime. Kiek sprendžiu iš mūsų istorijos su elektros linijos tiesimu, tai paprastai užakovai jau išsirenka tiksliai trasą, o paskui visą procesą suvaidina jai įsiteisinti. Ten, kur numatomas dujotiekio vamzdžio tiesimas, yra unikali vieta, nesugadinta melioracijos. Rašydami Berno konvencijos skundą radome mažiausiai 25 konvencijos saugomas gyvūnų rūšis. Nuo Trakiškės miško per Vingrėnus yra buvęs upelis, kuriuo vanduo bėga į Galadusio ežerą. Tas upelis ir dabar yra, tik vienoj vietoj rokadinio kelio perskirtas. Tuo upeliu lydekos plaukdavo neršti kelis kilometrus beveik iki Trakiškės. Jeigu taip viską išsaugojus ir atkūrus, važiuotų žmonės iš Vokietijos pažiūrėti tokių vaizdų. Dabar vamzdį planuoja kasti tiesiog palei upelio vagą”, - piktinasi būsimos dujotiekio trasos parinkimo vieta R.Valiokas.

Paklaustas apie tai, ką mano apie būsimo dujotiekio parinkimo vietą ar jos alternatyvą Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje, Lazdijų rajono meras Artūras Margelis teigė, kad savivaldybė dar nespėjo įsigilinti į pateiktus dokumentus, kuriuos turės derinti ir tvirtinti savivaldybės taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius