Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 10 /21:09

Programišiai įsilaužė į Jungtinio štabo svetainę – patalpintas pranešimas apie neva vykdomą pasiruošimą Kaliningrado srities aneksijai

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo interneto svetainė sulaukė programišių išpuolio: trečiadienį joje patalpinta informacija, neva Baltijos valstybėse ir Lenkijoje prasidėjusių karinių pratybų „Kardo kirtis“ („Saber strike“) vienas iš tikslų – pasirengti Kaliningrado srities aneksijai.
Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje
Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje / Kadras iš jungtinisstabas.lt

Tai patvirtino Pratybų „Saber Strike“ media centro atstovė Viktorija Cieminytė.

„Patvirtiname, kad Jungtinio štabo interneto puslapyje buvo paskelbta melaginga informacija apie šiuo metu Lietuvoje vykstančias pratybas. Melaginga informacija pašalinta, Krašto apsaugos ministerijos kibernetinio saugumo analitikai vykdo tyrimą dėl galimo įsilaužimo“, – 15min.lt atsiųstame atsakyme teigia ji.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) vėliau paskelbė, kad Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo internetiniam puslapiui serverį suteikia privati bendrovė, kuri prižiūri jo veikimą bei atsako už jo saugumą.

Melaginga informacija pašalinta, Krašto apsaugos ministerijos kibernetinio saugumo analitikai vykdo tyrimą dėl galimo įsilaužimo.

Planas – aneksuoti Kaliningrado sritį

Svetainėje patalpintame pranešime  skelbiama, esą Pentagonas kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų strateginio planavimo institutais parengė planą, kaip vykdyti Kaliningrado srities aneksiją. 

Kremliaus propaganda vis intensyviau atakuoja Lietuvos informacinę erdvę. Analitikai skaičiuoja, kad per metus žinučių skaičius išaugo dviem trečdaliais.

Su klaidomis parašytame tekste skelbiama, kad „iš padžios stengiasi supykdyti su Rusija“, tuomet „destabilizuoja padetį Kaliningrade, surengia ten protestų, radikalių organizacijų dalyvavimo provokacijų“, „Surinkia parašų dėl Kaliningrado srities atskyrimo nuo Rusijos ir įstojimo į Lietuvos sudetį“ (kalba netaisyta).

Apie įsilaužimą nieko nežinojo

Jungtinio štabo telefonu atsiliepęs vyras nukreipė pas Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorę Rūtą Apeikytę. Ji 15min.lt  negalėjo atsakyti, kaip tokia informacija pasirodė Jungtinio štabo interneto svetainėje. Ji teigė nieko apie tai negirdėjusi ir paprašė paskambinti po valandos. Vėliau atsiųstame atsakyme buvo patvirtinta, kad į svetainę įsilaužta.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas 15min.lt sakė, kad taip pat negirdėjo apie tai. Ministras pažadėjo viską išsiaiškinti.

Kadras iš jungtinisstabas.lt/Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje
Kadras iš jungtinisstabas.lt/Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius