Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 04

Laboratorija: „Impuls“ baseine chloro kiekis neviršijo leistinos normos (papildyta 17 val.)

Kauno visuomenės sveikatos centrą pasiekė ilgai lauktos Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atlikto tyrimo išvados. Jose teigiama, kad iš plaukimo baseino "Impuls" ir jame esančios sukūrinės vonios paimtuose vandens ir oro mėginiuose chloro koncentracija neviršijo didžiausios leistinos normos. Tiesa, mėginiai paimti nuo incidento praėjus beveik trims valandoms.
Baseinas, kuriame apsilankę trys žmonės pasijuto prastai, veikia pramogų ir laisvalaikio centre "Oazė"
Baseinas, kuriame apsilankę trys žmonės pasijuto prastai, veikia pramogų ir laisvalaikio centre "Oazė" / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo šeštadienio Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) gydomi du vaikai, kurie, kaip įtariama, apsinuodijo chloru Kauno pramogų centre „Oazė“ esančiame „Impuls“ baseine, sveiksta. Medikų teigimu, paauglė sekmadienį iš reanimacijos perkelta į kitą skyrių, o jos brolio būklė taip pat po truputį gerėja, nors jis tebegydomas reanimacijoje. Dar vienas į medikus kreipęsis 45-erių vyras, kuris šeštadienį taip pat lankėsi „Impuls“ baseine Kaune, sekmadienį išleistas gydytis į namus. Daugiau nelaimės dieną baseine buvusių ir galėjusių panašius simptomus pajusti žmonių iki pirmadienio pietų į KMUK nesikreipė.

Išvadų tikisi iki darbo dienos pabaigos

Gandais jau spėjusios apaugti nelaimės nelaimės priežastys tebėra neaiškios: pirmadienį iki pietų Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai dar neturėjo iš baseino paimtų oro ir vandens mėginių tyrimo, atliekamo laboratorijoje, rezultatų.

„Laukiame jų šiandien iki darbo dienos pabaigos. Tyrimas jau atliekamas, tačiau jis trunka ne valandą, bet kelias. Kol kas naujų duomenų apie baseiną neturime“, – sakė KVSC direktorius Gintautas Kligys.

Prašo liudininkų pagalbos

15min.lt primena, kad mįslinga nelaimė baseine įvyko šeštadienį. Tądien pavakarę jame pramogavusios šeimos iš Šakių rajono du vaikai – 11-metis sūnus ir 15-metė dukra – pasijuto blogai. Tiesiai iš baseino jie išvežti į KMUK Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyrių. Jiems buvo sutrikusios kvėpavimo funkcijos – teko taikyti dirbtinę plaučių ventiliaciją. Medikai teigė, jog vaikų simptomai rodė klasikinį apsinuodijimą chloru. Tačiau pirmuosius tyrimus dar šeštadienio vakarą baseine atlikę KVSC specialistai leistinos chloro normos viršijimo ore ir vandenyje  nerado. Todėl manoma, jog nelaimės priežastys gali būti kitokios. Nustatyti jas specialistams gali padėti incidento dieną baseine buvę žmonės. KVSC darbuotojai prašo atsiliepti visus sausio 2 dieną tarp 17–17.30 val. buvusius „Impuls“ baseine Kaune. Jie turėtų skambinti telefonu 8-37 33 16 96.

„Su kai kuriais šeštadienį baseine buvusiais žmonėmis mūsų specialistai jau kalbėjosi. Visi pasakoja panašiai: kad graužė akis, jautė kažkokį keistą kvapą. Tačiau mus glumina, kodėl medikų pagalbos prireikė tik trims žmonėms, o ne visiems, tuomet buvusiems baseine“, – sakė G.Kligys.

Liudininkas: prastai pasijuto daugiau žmonių

Tuo metu vienas iš įvykio liudininkų (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) buvo įsitikinęs, jog prastai pasijutusių po maudynių „Impuls“ baseine buvo daugiau. „Savo ausimis girdėjau, kai kilus panikai, prie administratorių žmonių būryje laukiantis vyras sakė, jog prastai jaučiasi, todėl kreipsis į savo gydytoją. Matėme ir nekaip besijaučiantį vieną iš baseino darbuotojų. Esu tikras, kad buvo ir daugiau vienokius ar kitokius simptomus pajutusių žmonių. Reanimacijos jiems neprireikė, todėl nėra priskaičiuojami kaip nukentėję“, – pastebėjo savo tapatybės atskleisti nenorintis kaunietis.

Vyras neabejojo, kad tądien baseine buvo viršyta tokioms įstaigoms dezinfekuoti naudojamų cheminių medžiagų koncentracija ore ar vandenyje: „Nežinau, ar ten buvo chloras, ar kažkokia kita medžiaga, tačiau jos sukeltus šalutinius pojūčius pajuto visi tuo metu baseino pirmame aukšte buvę žmonės. Viršuje, kur yra pirtys, to nebuvo.“

Papildyta 17 val.: Pirmadienio pavakare KVSC pasiekė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atlikto tyrimo išvados. Jose teigiama, kad paimtuose vandens ir oro mėginiuose iš plaukimo baseino ir jame esančios sukūrinės vonios chloro koncentracija neviršijo didžiausios leistinos normos.

„Rasta chloro koncentracija plaukimo baseino vandenyje buvo 1,44 mg/l, sukūrinės vonios – 1,21 mg/l (norma 0,5-2,0 mg/l), chloro koncentracija ore prie plaukimo baseino buvo 0,04 mg/m3, prie sukūrinės vonios – 0,03 mg/m3 (norma 0,10 mg/m3). Kitų lakių organinių junginių neaptikta“, – rašoma pirmadienį KVSC išplatintame pranešime.

Kaip 15min.lt sakė KVSC direktorius G.Kligys, galutinės išvados visuomenei bus pateiktos antradienį. „Atliekame papildomus tyrimus. Pavyzdžiui, neįspėję buvome nuvykę į baseiną. Taip pat dar laukiame iš „Impuls“ žadėtos medžiagos, kurioje nurodyta, kaip laikomasi higieninių normų“, – sakė KVSC vadovas.

G.Kligys neslėpė, jog laboratorijai pateikti mėginiai buvo paimti ne iš karto, kai baseino lankytojai pajuto neįprastus kvapus. „Incidentas įvyko 17-17.30 val., o mes pranešimą gavome praėjus kelioms valandoms – apie 20 val. Tuo metu ir buvo paimti mėginiai. Žinoma, tai galėjo turėti įtakos jų rezultatams. Juk chloras – dujos, todėl padarius skersvėjį iš patalpos per kelias valandas jos galėjo lengvai pasišalinti ar bent prasisklaidyti“, – tyrimų rezultatus komentavo specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius