-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 24 /15:38

Pravieniškėse atidaryta Laisvės atėmimo vietų ligoninė

Trečiadienį Pravieniškėse atidaryta iš Vilniaus iškelta moderni Laisvės atėmimo vietų ligoninė. Dabar joje vienu metu galės gydytis 140 nuteistųjų.
Pravieniškių pataisos namai
Pravieniškių pataisos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Pravieniškės

Gydymo įstaigoje veiks Priimamojo, Vidaus ligų, Psichiatrijos, Palaikomojo gydymo ir kiti skyriai. Patalpose įrengti modernūs apsaugos postai, moderni medicinos įranga, gydytojų kabinetai, palatos gydomiems nuteistiesiems.

„Atidarome ligoninę, kuri atitinka visus reikalavimus“, – sakė atidarymo ceremonijoje dalyvavęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jis teigė, kad dabar nuteistieji turės tokias pat gydymo sąlygas, kaip laisvėje.

Anot ministro, ligoninės iškėlimu pradėtas viso Lukiškių komplekso iškėlimo etapas. Ateityje planuojama iš Vilniaus centro iškelti Lukiškių kalėjimą ir tardymo izoliatorių. Kalėjimą taip pat planuojama iškelti į Pravieniškes.

„Buvo daug (nuteistųjų – BNS) nusiskundimų. Jie buvo pagrįsti. Aš sakyčiau, kad net mūsų valstybės įvaizdis kentėjo, nes tie nusiskundimai pasiekdavo ir tarptautines organizacijas, Strasbūro teismą. Ar žmogus laisvas, ar atlieka bausmę, valstybė privalo pasirūpinti jo sveikata“, – sakė J.Bernatonis.

Kai kurie tušti buvusios laisvės atėmimo vietų ligoninės pastatai, kurie buvo statyti dar caro valdymo metu ir yra integruoti į kalėjimą, bus pritaikyti nuteistiesiems mokyti. Kitos buvusios ligoninės patalpos tikriausiai bus nugriautos.

Seimo kontrolieriai sulaukdavo nuteistųjų skundų dėl medicinos paslaugų

Atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Seimo kontrolierius Raimondas Šukys žurnalistams sakė, kad Seimo kontrolierių įstaiga, nagrinėdama skundus dėl valstybės ir savivaldybių pareigūnų veiklos, didelę dalį skundų gauna iš įkalinimo įstaigų dėl nuteistųjų teisių pažeidimų.

„Gana nemažai skundų buvo dėl sveikatos paslaugų prieinamumo. Reikia pažymėti, kad Lukiškių izoliatoriuje buvusi ligoninė neatitiko jokių higienos normų. Buvo sudėtinga net nagrinėti skundus, nes situacija buvo apverktina“, – sakė R.Šukys.

Jo teigimu, anksčiau nuteistiesiems ne visos paslaugos buvo suteikiamos dėl personalo ir medicinos įrangos trūkumo.

„Erdvės trūkumas, sulūžusios lovos, trūksta baldų, nebuvo procedūrinių kabinetų“, – buvusios ligoninės trūkumas vardijo R.Šukys.

Ieško medikų, kalbina į darbą grįžti Vilniuje dirbusius medikus

Ateityje naujoje Laisvės atėmimo vietų ligoninėje iš viso bus įrengta 380 vietų pacientams, personalo – medikų, apsaugininkų ir kitų darbuotojų – turėtų dirbti apie 360.

Laikinasis Laisvės atėmimų vietų ligoninės direktorius Renatas Juntonenas sakė, kad šiai dienai numatyta stacionarų gydymą taikyti 140 nuteistųjų. Papildomai numatytos vietos dar apie 30-50 ligonių. Kai kurie šių ligonių bus atvežti į šią įstaigą konsultacijai, bet jiems nebus reikalingas stacionarius gydymas.

Medicinos personalui numatyti 129 etatai, šiuo metu intensyviai ieškoma įvairių specializacijų medikų, nes jų trūksta. Kol kas įdarbinta tik 30. Keli ligoninėje Vilniuje dirbę medikai ketina važinėti dirbti į Pravieniškes. Darbo po persikėlimo atsisakę medikai dabar vėl domisi galimybe dirbti naujoje ligoninėje. Kai kurie apsaugos darbuotojai taip pat ketina važinėti iš Vilniaus dirbti į Pravieniškes.

„Didelis dėmesys bus skiriamas psichiatrijai – komplektuojama stipri psichiatrų ir psichologų komanda, ji galės suteikti kaltintiems asmenis visokeriopą pagalbą“, – sakė laikinasis ligoninės vadovas.

Laikinasis Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Visvaldas Dailyda žurnalistams sakė, kad nuteistieji dažniausiai serga virškinamojo trakto bei širdies ir kraujagyslių ligomis. Trečioje vietoje – psichikos sutrikimai, jie dažniausiai susiję su narkotinių medžiagų vartojimu. 17 asmenų šiuo metu diagnozuota tuberkuliozė. Tęstinį gydymą ketinama užtikrinti onkologinėmis ligomis sergantiems nuteistiesiems.

Iki šiol Laisvės atėmimo vietų ligoninė turėjo du struktūrinius padalinius – dabartinė ligoninė veiks buvusių Pravieniškių pataisos ir gydymo namų teritorijoje.

Įgyvendinant šį projektą, vieno pastato rekonstrukcijai ir medicinos įrangai įsigyti išleista apie 770 tūkst. eurų. Dalis pastatų Pravieniškėse suremontuoti dar 2008 metais, bet nuo to laiko jie stovėjo tušti. Pavyzdžiui, anksčiau Priimamojo skyriuje veikė dirbtuvės. Pastatą remontavo patys nuteistieji, pirktos tik statybinės medžiagos. Daugelį baldų – lovas, spintas, spinteles – gamino patys nuteistieji. Priimamajame įrengtos atskiros patalpos užkrečiamomis ir neužkrečiamomis ligomis sergantiesiems, pastatytas aparatas, naikinantis pavojingas bakterijas.

„Santariškės turės pasitempti“, – apžiūrėdami suremontuotus naujus ligoninės korpusus šmaikštavo Kalėjimų departamento pareigūnai.

Seime buvo kilęs nerimas, kad Laisvės atėmimo vietų ligoninės perkėlimas neįvyks, nes vienas šios įstaigos iškėlimo planas, išleidus 9 mln. litų (2,6 mln. eurų), buvo nutrauktas. Pasak J.Bernatonio, projektas dėl ligoninės iškėlimo prasidėjo dar 2004 metais, tačiau prasidėjęs sunkmetis sustabdė statybas.

Lietuvoje šiuo metu nelaisvėje laikoma apie 7 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius