Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Prekeiviai valdžią kaltina turgaus „genocidu“

„Visiška nesąmonė. Vykdomas turgaus genocidas. Pasižiūrėkite – tuščios patalpos. Anksčiau čia vien tik kiaušiniais prekiaudavo 15 žmonių, tai dabar – vos vienas ar du“, – tokius pasipiktinimo žodžius Klaipėdoje žėrė turgaus prekeiviai, paklusę Vyriausybės sprendimui maisto prekes pardavinėti tik su kasos aparatais.
Naujajame turguje liko tik trečdalis prekeivių.
Naujajame turguje liko tik trečdalis prekeivių. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Piktinasi ir pirkėjai

Antradienį tiek Naujajame, tiek Senajame turguose padėtis nesiskyrė nuo sekmadienio – dienos, kai įsigaliojo nauja tvarka. Abi prekyvietės buvo pustuštės, o lankytojų – vienas kitas.
 

Anot vaisiais ir daržovėmis prekiaujančios Reginos, pirmąją dieną meistras nespėjo taisyti lūžtančių kasos aparatų. Ne visi pardavėjai dar įgudę jais naudotis.

Daugybė prekeivių „15min“ tvirtino, kad į turgų užsukę pirkėjai irgi pyksta, kad tenka ilgiau laukti, ir atšauna, kad jiem nereikia kasos aparatų popiergalių už kelis agurkus.

Naujojo turgaus pardavėjai skundėsi, kad jie ir taip užsiima daugybe darbų – atsiveža prekes, jas iškrauna, parduoda, o dabar dar ir maigyti kasos aparatą reikia.

Už tūkstantį litų kasos aparatą įsigijusi Regina nebespėja suktis, jai į pagalbą šiomis dienomis ateina antrąjį aukštąjį išsislavinimą siekianti įsigyti dukra.

„Pasilikau dirbti laikinai. Pabandysiu dar porą mėnesių. Esame visiškai sužlugdyti“, – piktinosi Regina.

Turgus praranda pajamas

Anot Naujojo turgaus vadovo Liudo Butauto, čia liko prekiauti tik apie trečdalis prekybininkų.

„Toks Vyriausybės sprendimas yra turgaus žlugdymas. O ką padarysi? Turbūt norima, kad didieji prekybos tinklai miestuose egzistuotų, o turgavietės žlugtų. Vyriausybė truputį paskubėjo, reikėjo išaiškinti, kaip viskas turi būti. O dabar pirmiausia įvedė kasos aparatus – paskui aiškina“, – apmaudo neslėpė L.Butautas.

Pasak pašnekovo, dėl naujos tvarkos turgus patiria didžiulius nuostolius. Anksčiau per dieną už prekybviečių nuomą surinkdavo apie 6 tūkst. litų, o ištuštėjus prekyvietėms – vos apie 2 tūkst. litų.
Anot jo, turgaus personalo negalima sumažinti, tad nuogąstaujama, kad teks labai sunkiai verstis.
Pirmadienį prekybininkus tikrino ir policijos pareigūnai, tačiau jokių pažeidimų nerado. Tądien prekiavę žmonės visi turėjo kasos aparatus.

Abejoja nauda

Panaši padėtis ir Senajame turguje. Jo vadovė Ramutė Kubilienė tikisi, kad po kurio laiko bus geriau.

„Dar reikia mėnesį palaukti, manau, tada nusistovės viskas. Dabar žmonės yra labai sutrikę, nežino, ką daryti. Dabar vaizdas išties liūdnas. Visi yra pašiurpę ir pasipiktinę naująja tvarka“, – sakė R.Kubilienė. Jos nuomone, tokia tvarka nepasiteisins, o kasos aparatai esą tikrai nepakels šalies ūkio. 

Tikrins atlaidžiau

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) gegužės 2 d. užregistravo 436 kasos aparatus, 264 gyventojų pateikė prašymus kasos aparatų įsigijimo išlaidoms kompensuoti, bendra prašomų kompensacijų suma – per 256 tūkst. litų. Klaipėdos mieste įregistruoti 240 kasos aparatų, 130 prašymų kompensacijoms gauti daugiau nei 126,5 tūkst. litų sumai.

Iš viso šalyje, VMI duomenimis, yra užregistruota 2759 kasos aparatai, pateikta 1711 prašymų gauti kompensaciją, bendra kompensacijų suma – apie 1,6 mln. litų.

Anot Klaipėdos VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Editos Cibienės, gegužės mėnesį tiek turgavietėse, tiek kitose prekybos vietose mokesčių mokėtojai bus tikrinami įprasta tvarka. VMI teiks pagalbą ir konsultuos smulkiuosius verslininkus, kurių padaryti pažeidimai bus įvertinti kaip nepiktybiniai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius