Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Prekiautojų alkoholiu gudrybės

Įsigaliojus naujoms prekybos alkoholiu taisyklėms, po 22 val. sumanę paragauti vyno Vilniaus centre esančiose kavinėse mokėsite daug brangiau nei parduotuvėje. Tačiau pavažiavę už Vilniaus bet kuriuo paros metu butelį šampano galėsite išsinešti sumokėję vos 10 proc. antkainį.
Alkoholio gamintojai jau pradėjo sėti paniką šalyje grasindami išaugsiančia nelegalių gėrimų prekyba, mažėsiančiomis biudžeto pajamomis.
Alkoholis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Naujojoje Vilnioje, V.Žilėno gatvėje, esanti parduotuvė dirba visą parą. Viename pastate veikia motelis, kavinė ir parduotuvė. Virš durų pritvirtinta iškaba skelbia, kad gėrimais čia prekiaujama visą parą.

Gudrus sumanymas

Vėlų penktadienio vakarą, jau po „uždrausto laiko“, atvykę į V.Žilėno gatvę buvome mandagiai pardavėjos perspėti, kad po 22 val. prekiaujama tik kavinės kainomis. Maloniai šypsodamasi ji padėjo išsirinkti šampaną, išmušė čekį. Nebuvo pažeisti jokie įstatymai, abi šalys liko patenkintos. Čia pat, prie pastato, stovėjusių automobilių savininkai džiaugėsi, kad svaigalų gali nusipirkti bet kuriuo paros metu ir beveik nepermokėdami.

Uždraudus prekiauti alkoholiu nuo 22 iki 8 val., prekybininkams stojo sunkios dienos. Tai ypač pajuto mažosios parduotuvės. Nemažai jų savo darbo laiką derino atsižvelgdamos į naujojo įstatymo nuostatas. Tačiau UAB „Lirasta“ savininkai pasielgė gudriau.

Tenka patuštinti kišenes

Vilniaus centre įsikūrusios kavinės naktį svetingai pasitinka kiekvieną ištroškusįjį. Tačiau jo kišenėse turi šlamėti nemažai pinigų. Pilies gatvėje esanti viešbučio „Narutis“ kavinė silpnuosius alkoholinius gėrimus (vyną, alų) lankytojams parduoda 4-5 kartus, stipriuosius – 6-7 kartus brangiau negu parduotuvėje. Pušų gatvėje įsikūrusi „Žvėryno smuklė“ silpniesiems gėrimams taiko 100-120 proc. antkainį, stipriesiems – maždaug 200 procentų. Panašios kainos ir kitose Vilniaus kavinėse. Be to, gėrimus privalote skanauti čia pat, kavinėje, jei tik jos savininkai neturi licencijos, leidžiančios prekiauti išsineštinai.

Licencija prekiauti alkoholiu kainuoja 1300 litų. Jos galiojimas neterminuotas. Įsigydamas licenciją kavinės savininkas turi teisę pasirinkti: įrašyti joje, kad gėrimai vartojami tik vietoje, arba kad alkoholį galima ir išsinešti. Kavinėje „Marceliukės klėtis“ LŽ paaiškino, jog leidimo prekiauti išsineštinai jie neturi. Pasak savininkų, tokios licencijos neįsigijo dauguma pasilinksminimo užeigų, nors papildomai už ją mokėti nereikėtų. Tad dabar nusipirkti butelį gėrimo po 22 val. sunku. Penktadienio vakarą paskambinus į keletą taksi paslaugas teikiančių bendrovių, visos kaip viena atsisakė atvežti šampano, nes jau buvo gerokai po 22 valandos.

Vilniaus miesto savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriuje LŽ sakė, kad licencijos papildymas nenumatytas. „Kavinės, panorusios prekiauti alkoholiu išsineštinai, privalės įsigyti naują licenciją“, – pridūrė skyriaus Licencijavimo poskyrio vedėja Vida Jankauskienė.

Rengiasi užkirsti kelią

Nauja prekybos tvarka galioja dar trumpai. „Signalų dėl nelegalių prekybos taškų pagausėjimo iš komisariatų negauta, bet manome, kad tiek nelegalūs prekeiviai, tiek alkoholio kontrabandininkai neabejotinai bus aktyvesni“, – LŽ tvirtino Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla.

R.Požėla teigė, jog „taškai“ nebuvo išnykę ir tuomet, kai svaigalais buvo galima prekiauti visą parą. Pernai tokių nelegalios prekybos vietų nustatyta triskart daugiau negu 2007 metais.

Nuo sausio vidurio iki balandžio pradžios pareigūnai rengiasi įgyvendinti prevencinę priemonę „Nelegalus alkoholis“. Taip tikimasi užkirsti kelią nelegaliai prekybai alkoholiu. Akcijos tikslas – ne vien atskleisti prekybos pažeidimus, bet ir vykdyti apsinuodijimo alkoholio surogatais prevenciją. R.Požėla teigė, jog „taškai“ nebuvo išnykę ir tuomet, kai svaigalais buvo galima prekiauti visą parą. Pernai tokių nelegalios prekybos vietų nustatyta triskart daugiau negu 2007 metais. „Tačiau dabar jų skaičius, manome, smarkiai šoktelės“, – pridūrė pareigūnas.

Išsinešti draudžiama?

Už laiko ribojimo pažeidimą mažmeninės prekybos įmonėms taikoma nuo 500 iki 2000 litų bauda. Už pakartotinai per metus padarytą nusižengimą – nuo 2000 iki 5000 litų. Kol kas Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba (VTAK) skundų dėl pažeidimų negavo.

Kavinių savininkai neatmeta galimybės, kad norėdami padidinti apyvartą turės įsigyti naują licenciją. Tačiau čia jiems koją gali pakišti VTAK. LŽ atsiųstame rašte VTAK direktorius Česlovas Balsys teigia, jog viešojo maitinimo įstaigose, „tarnybos nuomone, prekybai išsineštinai, kaip ir mažmeninės prekybos įmonėms, turi būti taikomas laiko apribojimas“. Taigi ateityje vėlų vakarą šampaną gersite tik kavinėje ir tik už milžinišką kainą. Suprantama, jei patingėsite nuvažiuoti, sakykim, į Naująją Vilnią.

Draudimai smogė ne tiems

Visi šie draudimai ir ribojimai niekaip nepalietė itin skaudžios Vilniaus problemos – prekybos alkoholiu stoties rajono teritorijoje. Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato (PK) pareigūnai tvirtina, kad šioje vietoje padaroma bene daugiausia nusikaltimų. Nuo sausio 1-osios įsigalioję apribojimai paviljonų savininkų visiškai nejaudina. „Alkoholio parduotuvių čia beveik nėra, bet kiekvienas prekiautojas, pastatęs bent porą staliukų ir paviljoną, jau gali vadinti tai kavine“, – skundėsi 3-iojo PK viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas.

Stoties rajono teritorijoje nuolat vyksta girtos orgijos. Sustabdyti jas gali tik savivaldybė, apribojusi prekybos alkoholiu laiką arba apskritai atėmusi licencijas prekiauti. Tačiau savivaldybė į policijos raštus iki šiol nekreipė nė mažiausio dėmesio. Šis pavyzdys tik įrodo, kad nuo draudimų kenčia ne tie, kuriuos derėtų bausti. Rimtesniems prekybininkams belieka rinktis – patirti nuostolių arba gudrauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius