Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 20 /16:23

Prekybos poveikiu byla keliauja į teismą: Gedvydui Vainauskui gresia iki 8 metų kalėjimo

Penktadienį Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti dviem asmenims – „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovui Gedvydui Vainauskui ir verslininkui, buvusiam premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeniniam patarėjui Antanui Zabuliui.
Gedvydo Vainausko emocijos LKL pusfinalyje
Gedvydas Vainauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų (STT) atlikto ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys apie tai, kad G.Vainauskas, atstovaudamas kitų asmenų interesams, galimai susitarė su politinei partijai vadovaujančiu Europos Parlamento nariu Rolandu Paksu, kad už didelės vertės (daugiau nei 250 MGL – 10 tūkst. eurų) kyšį, pasinaudojant įtaka partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, būtų paveikti ministerijai pavaldžios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai, turėję priimti sprendimą dėl leidimo pradėti eksploatuoti vieną prekybos centrą.

VIDEO: Nufilmuota: po slapto susitikimo su R.Paksu sulaikytas G.Vainauskas

G.Vainauskui – du sunkūs kaltinimai

Teismui perduotoje byloje G.Vainauskas yra kaltinamas padaręs nusikaltimą, kuris apibrėžtas Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalyje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Zabulis ir Gedvydas Vainauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Zabulis ir Gedvydas Vainauskas

G.Vainauskas taip pat yra kaltinamas prekyba poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str. 4 dalį. Kaltinimas pareikštas atsižvelgiant į STT pareigūnų surinktus duomenis, kurie leidžia įtarti, kad pasinaudojant šio asmens įtaka už kyšį buvo siekiama padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams, kad šie teisėtai ir neteisėtai veiktų vykdydami įgaliojimus, atliktų procesinius veiksmus ir tokiu būdu sudarytų sąlygas priimti palankų sprendimą, šalinantį ar naikinantį įtariamojo sukčiavimu stambiu mastu Vidmanto Janulevičiaus („BOD Group“ įmonių grupės vadovas, – red. past.) teisinę padėtį bei baudžiamąją atsakomybę.

Remiantis šiais duomenimis, kaltinimai prekyba poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalį pateikti ir Antanui Zabuliui, kuris kaltinamas tuo, kad veikdamas kitų asmenų interesais pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G.Vainauskui, kad šis pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis paveiktų FNTT pareigūnus.

Abu kaltinamieji savo kaltę neigia.

„Nepadariau jokio nusikaltimo, su G.Vainausku esu kalbėjęs, dirbome ir su „BOD Group“, bet tai buvo darbiniai klausimai, kurie neturi nieko bendra su kriminaliniais nusikaltimais“, – BNS penktadienį sakė A.Zabulis.

Su G.Vainausku BNS penktadienį nepavyko susisiekti. Jis prekyba poveikiu įtariamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius, jam gręsia iki aštuonerių metų nelaisvės.

Asmuo, įvykdęs Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalyje apibrėžtą nusikalstamą veiką gali būti nubaustas laisvės atėmimu iki septynerių metų, o įvykdęs Baudžiamojo kodekso 226 str. 4 dalyje apibrėžtą nusikalstamą – laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Laukiama, kol bus atimta R.Pakso neliečiamybė

Politinės partijos vadovas Rolandas Paksas, turintis Europos Parlamento nario teisinį imunitetą, šiame ikiteisminiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rolandas Paksas

Ikiteisminio tyrimo dalis, kurioje siekiama išsiaiškinti aplinkybes, susijusias su galimu R.Pakso susitarimu priimti kyšį ir paveikti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojus, yra išskirta į atskirą ikiteisminį tyrimą, kuris šiuo metu dar vyksta. Generalinis prokuroras kovo 31 d. kreipėsi Europos Parlamentą dėl Europos Parlamento nario R.Pakso teisinio imuniteto atšaukimo.

Prokuratūra atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 44 str. 6 dalimi, kiekvienas nusikalstamos veikos padarymu įtariamas ar kaltinamas asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas šio Kodekso nustatyta tvarka ir nepripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Pareigūnai – liudytojai

FNTT 2014 - 2016 metais tyrė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ Europos Sąjungos paramos įsisavinimą. Įtarimai šiame tyrime buvo pateikti „BOD Group“ valdybos pirmininkui Vidmantui Janulevičiui ir Vladui Sakalauskui, kuris yra „BOD Group“ įmonės „Baltic Solar Energy“ akcininkas bei direktoriaus pavaduotojas.

Šių metų sausio 26 dieną FNTT V.Janulevičiaus atžvilgiu tyrimą nutraukė, nenustačius jo veikloje nusikaltimo požymių. Verslininkas V.Sakalauskas kaltę pripažino ir šių metų vasario 1 dieną teisėjo patvirtintu prokuroro nutarimu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą nustačius vienerių metų laidavimo terminą.

FNTT pareigūnai – nei įtariamieji, nei jokie specialieji liudytojai, – BNS patikino FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

Paaiškėjus įtarimams dėl galbūt daryto poveikio siekiant nutraukti FNTT tyrimą, Generalinė prokuratūra šių metų kovą atnaujino tyrimą. Proceso dalyvių V.Janulevičiaus ir V.Sakalausko statusas yra toks, koks buvo iki panaikintų nutarimų priėmimo – jie abu įtariamieji.

Ankstesnį tyrimą dėl ES lėšų vykdę FNTT pareigūnai, tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Dainius Baraniūnas tyrime dėl prekybos poveikiu yra liudytojai.

„FNTT pareigūnai – nei įtariamieji, nei jokie specialieji liudytojai“, – BNS patikino FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius.

Tai patvirtino ir Generalinė prokuratūra, kurios atstovė Elena Martinonienė BNS nurodė, kad ankstesniam tyrimui dėl ES paramos įsisavinimo vadovavęs D.Baraniūnas prekybos poveikiu tyrime apklaustas kaip paprastas liudytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius