-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 08

Premjeras: būtų geriau, kad J.Milius atsisakytų vadovavimo Maisto ir veterinarijos tarnybai

Ikiteisminiame tyrime dėl prekybos poveikiu teisėsaugos įtarimų sulaukęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius turėtų pasitraukti iš pareigų, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ministro pirmininko nuomone, bet kokios neigiamos emocijos viešojoje erdvėje ir abejonės dėl galimų pažeidimų tik kenkia mūsų šalies įvaizdžiui, tad jis mano, jog vykstant ikiteisminiam tyrimui geriau būtų, jei J.Milius atsisakytų vadovavimo įstaigai“, – teigiama ministro pirmininko komentare, jį BNS pirmadienį perdavė jo atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Anot jos, premjeras situaciją dėl J.Miliaus aiškinsis ne telefonu, o trečiadienį susitikęs su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene. Pastarosios komentarus apie situaciją premjeras pavadino priešrinkiminiu populizmu.

„Vieši Seimo pirmininkės (Loretos Graužinienės) ir žemės ūkio ministrės pasisakymai dėl situacijos, susijusios su Veterinarijos tarnybos vadovo J.Miliaus tolesniu vadovavimu institucijai, šiandien tikriausiai skirti ne problemai išspręsti, bet populizmui ir Darbo partijos kai kurių narių viešiesiems ryšiams. Premjerą stebina Seimo pirmininkės kompetencija, kai ji J.Miliaus tolesnio vadovavimo įstaigai klausimą ragina spręsti ne savo bendrapartietę – žemės ūkio ministrę, – kuriai tiesiogiai atskaitinga Veterinarijos tarnyba, bet premjerą“, – teigiama premjero atstovės komentare.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius

Vyriausybės vadovo teigimu, parlamento pirmininkė „turi visas galimybes pasidomėti, kaip teisiškai spręsti šį klausimą“, o Vyriausybės įstatyme aiškiai reglamentuojama, kaip ir kas teikia įstaigos vadovo kandidatūrą priimant ar atleidžiant iš pareigų.

„Priimti ar atleisti šios įstaigos vadovą galima žemės ūkio ministro teikimu, pritariant visam Ministrų kabinetui. Jei jau ministras pirmininkas atostogauja, įstatymiškai ir kolegiškai žemės ūkio ministrė turėjo imtis veiksmų, kad situacija būtų kuo greičiau svarstoma Ministrų kabineto, o ne „tąsoma“ viešojoje erdvėje“, – teigė E.Butkutė Lazdauskienė.

Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė pirmadienį pareiškė neturinti pagrindo nuo pareigų nušalinti prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu įtariamo J.Miliaus, tačiau pasiūlė jam trauktis iš pareigų pačiam. Ministrės teigimu, dėl J.Miliaus atstatydinimo sprendimą gali priimti premjeras A.Butkevičius.

V.Baltraitienė tvirtino pirmadienį kalbėjusi su šiuo metu atostogaujančiu J.Miliumi, tačiau kol kas nežinanti, ar pastarasis yra linkęs trauktis iš posto.

J.Milius anksčiau yra sakęs, kad nežada atsistatydinti, nes šitaip pripažintų nusikaltęs. Tačiau jei būtų paragintas premjero, J.Milius sakė, kad tokiu atveju nesipriešintų.

J.Milius anksčiau yra sakęs, kad nežada atsistatydinti, nes šitaip pripažintų nusikaltęs. Tačiau jei būtų paragintas premjero, J.Milius sakė, kad tokiu atveju nesipriešintų.

Premjeras A.Butkevičius grįžta iš atostogų trečiadienį, o ketvirtadienį rengiamas Vyriausybės posėdis.

Pagal Veterinarijos tarnybos nuostatus, tarnybos direktorius yra atsakingas ir atskaitingas Vyriausybei ir žemės ūkio ministrui. Žemės ūkio ministras taip pat teikia tarnybos vadovo kandidatūrą Vyriausybei ir tvirtina tarnybos strateginį veiklos planą. Nuostatuose numatyta, kad tarnybos direktorius už savo veiklą turi atsiskaityti Vyriausybės arba žemės ūkio ministro reikalavimu.

Tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekanti teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad J.Miliaus vadovaujama Maisto ir veterinarijos tarnyba galėjo nuslėpti bakterijos užkratą šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų. Šiame tyrime įtarimai be J.Miliaus pateikti dar penkiais asmenims. Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas specialiuoju liudytoju.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir Specialių tyrimų tarnyba pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius