Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 09

Premjeras įžvelgė norą pakenkti ministrams viešai skelbiant teisės aktų projektus

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė manantis, kad viešai paskelbtas pasiūlymas lanksčiau taikyti Viešųjų pirkimų įstatymą per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) rodo ministerijos tarnautojų politikavimą norint pakenkti ministrui, nors iš tiesų tokie teisės aktų projektai internete viešai skelbiami jau ne vienus metus.
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministras pirmininkas politikavimą ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi įžvelgė žurnalistams paklausus apie Aplinkos ministerijos pasiūlymą, kad Lietuvai rengiantis pirmininkauti ES būtų lanksčiau žiūrima į Viešųjų pirkimų įstatymo taikymą. Apie šį projektą BNS pranešė, kai jis, kaip ir kiti derinami dokumentai, buvo paskelbtas viešoje teisės aktų projekto paieškoje.

Viešai šį pasiūlymą vėliau parėmė ir aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, atmetęs kritiką viešame pranešime spaudai.

„Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad tai yra ne Mazuronio pasiūlymas, tai yra specialisto pasiūlymas, kuris reikalauja diskusijos. Va čia ir yra tam tikrų žmonių, dirbančių ministerijose, politikavimas ir noras pakenkti ministrams dėl viešinimo medžiagos, kuri yra svarstymo lygyje tarp institucijų“, – kalbėjo A.Butkevičius.

A.Butkevičiaus įsitikinimu, „ministerijose yra darbuotojai, kurie diskusijos klausimus skelbia kaip ministro galutinius pasiūlymus“.

„Noriu pasakyti, kad kai kurie tarnautojai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, o teisingiau pasakius, politikuoja skelbdami tam tikras idėjas, pasiūlymus arba ieškant geriausio varianto, kaip sėkmingai atlikti pirmininkavimą ES Tarybai“, – teigė socialdemokratams vadovaujantis premjeras.

A.Butkevičiaus įsitikinimu, „ministerijose yra darbuotojai, kurie diskusijos klausimus skelbia kaip ministro galutinius pasiūlymus“.

Į žurnalistės pastabą, kad projektas buvo paskelbtas viešai, premjeras atsakė: „Noriu pasakyti, kad tai yra derybinio proceso medžiaga. Protingiausias sprendimas visą laiką būna – tie, kurie „brainstormingą“ studijavę, kada iš šimto, iš tūkstančio pasiūlymų atrenkamas geriausias“.

Buvusioje Vyriausybėje teisingumo ministro pareigas ėjęs liberalas Remigijus Šimašius priminė, kad jau prieš trejus metus įvesta tvarka, pagal kurią dokumentas tampa viešas ministerijai išsiunčiant jį derinti kitoms institucijoms.

„Prieš ketverius metus, kai valdė socialdemokratai, tik apie 1 proc. teisės aktų projektų buvo skelbiami viešai iki juos realiai priimant. Galbūt premjeras nėra susipažinęs, kaip veikia patobulėjusi dokumentų apsikeitimo sistema, kuri užtikrina šimtaprocentinį viešumą projektams, kurie nėra įslaptinti“, – BNS sakė parlamentaras.

R.Šimašiaus teigimu, tokia tvarka leidžia visuomenei laiku išsakyti savo nuomonę, ir vylėsi, kad naujoji valdžia jos neatšauks.

„Praėjusioje Vyriausybėje galbūt buvo mažiau darbo grupių, kurios turėjo įvairius interesus suderinti, bet interesų grupės buvo informuojamos laiku. Asociacijos, pavieniai asmenys gali net užsisakyti naujienas pagal parametrus, kai atsiranda teisės aktų projektai, sudarytos galimybės per internetą pateikti pastabas, rengėjai jas privalo įvertinti“, – kalbėjo Seimo narys.

Pagal Aplinkos ministerijos parengtą įstatymo projektą, viešųjų pirkimų konkursų nereikėtų organizuoti pirkimams, susijusiems su pirmininkavimo ES Tarybai funkcijų įgyvendinimu tarptautinių organizacijų vykdomuose renginiuose ne Lietuvos teritorijoje. Siūloma, kad išimtis galiotų nuo 2013 metų balandžio 1 iki gruodžio 31 dienos.

„Nepriėmus siūlomo pakeitimo, dėl sudėtingų ir ilgai užtrunkančių viešųjų pirkimų procedūrų būtų itin apsunkintas arba net neįvyktų paslaugų ir prekių įsigijimas pirmininkavimo ES Tarybai funkcijoms vykdyti ne Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – aiškina ministerija.

Abejonių dėl tokio pasiūlymo išsakius konservatorei Agnei Bilotaitei, aplinkos ministras V.Mazuronis pareiškė, kad kritika esanti nepagrįsta. Ministro teigimu, priėmus šį siūlymą, būtų galima ne tik operatyviai įsigyti prekių ir paslaugų, bet ir sutaupyti nemažai lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius