Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 11 11

Premjeras: neparemdami KT išvados dėl A.Sacharuko ir L.Karaliaus Seimo nariai sudaro galimybę abejoti jų priesaika

Parlamentarai, kurie neparems Konstitucinio Teismo (KT) išvados dėl opozicinės Krikščionių partijos frakcijos narių Aleksandro Sacharuko ir Lino Karaliaus, gali sukelti abejonių dėl jų pačių priesaikos, teigia valdančiosios koalicijos lyderis premjeras Andrius Kubilius.
Seimas.
Seimas. / Arūno Ivaškevičiaus nuotr.

„Visi Seimo nariai yra prisiekę Konstitucijai ir prisiekę elgtis taip, kaip nustato Konstitucija. Konstituciniam Teismui konstatavus, kad du Seimo nariai yra šiurkščiai sulaužę priesaiką, šito konstatavimo niekas negali pakeisti“, – ketvirtadienių Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Paklaustas, kas bus, jeigu ketvirtadienį parlamente planuojamas apkaltos procesas nepasiseks, premjeras tvirtino tokio varianto neįsivaizduojantis.

„Neįsivaizduoju tokio atvejo ir net nesvarstau, nes tai reikš, kad dalis Seimo narių tiesiog taip pat balsuodami ir neparemdami Konstitucinio Teismo išvados turbūt sudaro galimybę abejoti jų priesaika“, – pareiškė Vyriausybės vadovas.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad Seimo prievolė yra baigti procedūrą, parlamentarai tiesiog esą neturi pasirinkimo.

„Mano akimis, čia pasirinkimas yra visiškai neįmanomas. Lygiai taip pat, kaip Seimo nariai negali pasirinkti pagal Konstituciją įgyvendinant Seimui nustatytą prievolę skelbti prezidento rinkimus. Seimo nariai neturi galimybės pasirinkti – skelbti ar neskelbti prezidento rinkimų“, – sakė A.Kubilius.

Seime ketvirtadienį turėtų spręsti, ar pašalinti iš parlamento opozicinės Krikščionių partijos frakcijos narius A.Sacharuką ir L.Karalių, kurie, anot Konstitucinio Teismo, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

A.Sacharukas pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją dėl to, kad parlamento posėdžiuose naudojosi L.Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus. L.Karalius nusižengė dėl to, kad išvyko į užsienį ir nedalyvavo Seimo posėdžiuose.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 85 iš 141 Seimo nario.

Asmuo, kuriam taikoma apkalta, turi teisę bet kurioje apkaltos proceso dalyje, tačiau tik iki balsavimo pradžios atsisakyti Seimo nario mandato, pateikdamas dėl to pareiškimą raštu. Toks pareiškimas turi būti nedelsiant patenkintas. Tokiu atveju apkaltos procesas Seime nutraukiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius