Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23

Premjeras nėra tikras, ar Gedimino kalnui 800 tūkst. eurų injekcija padės

Premjeras Saulius Skvernelis sako nesąs tikras, kad Gedimino kalno šlaitams atkurti ir sutvirtinti pakaks tam skirtų 800 tūkst. eurų. Pasak jo, kol kas Gedimino kalno tvarkymas primena gaisro gesinimą, bet reiktų į šią problemą pažvelgti profesionaliau.
Gedimino pilies kalnas
Gedimino pilies kalnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Klausimo apie Gedimino kalną ketvirtadienį premjeras sulaukė Vyriausybės valandoje Seime.

Premjeras tikino, kad iki šiol dėl kalno tvarkymo sprendimai buvo priimami chaotiškai.

„Aš manau, kad turime daug emocijų ir tai natūralu, nes tai – vienas valstybės simbolių. Bet labai daug girdime neprofesionalių siūlymų, nuomonių. Dėl to su aplinkos ministru yra priimtas sprendimas tikrai turėti labai aiškią ekspertų išvadą ir pasakymą, kokie gi darbai turi būti padaryti, kad sustabdytume tą natūralų gamtos reiškinį, dėl kurio tai vyksta“, – sakė S.Skvernelis.

Vis dėlto jis pripažino nesąs tikras, kad kalnui sutvarkyti šiuo metu jau rengiami profesionalūs sumanymai, ir abejojo, ar visiems darbams pakaks skirtų 800 tūkst. eurų.

„Mes matome priežastis. Tai susiję su vandens nubėgimu – viena pagrindinių priežasčių. Bandoma kiekvienas kažkur lokaliu projektu kažką pastiprinti, įbetonuoti, įnešti, bet tai nėra sisteminiai sprendimai. Tai, manau, kad tą reikia ramiai padaryti ir padaryti profesionaliai, nes norinčių užgesinti gaisrus labai būna daug. Pribėga, pila, užpila. Mes dedame didžiulius pinigus ir gauname tą patį rezultatą ir vėl dabar tie beveik 800 tūkst. eurų neaišku kokį turės galutinį rezultatą.“

Šiuo metu kalno tvarkymu rūpinasi Lietuvos nacionalinis muziejus.

Jis skelbia šią savaitę susipažinti su Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaito tvarkybos darbų projekto eiga sukvietęs specialistus.

„Projekto vadovas ir darbo grupės atstovai (architektai, geotechnikai, geologai, hidrotechnikai, konstruktoriai, archeologai) dalyvaujančius supažindino su atliktų tyrimų išvadomis ir numatomais šiaurės vakarų šlaito stabilizavimo projektiniais sprendiniais. Specialistų pasisakymais iš esmės buvo pritarta darbų apimčiai ir šiaurės vakarų šlaito pasirinktam tvarkybos būdui“, – skelbia muziejus.

Muziejus žada, kad užbaigus projektą bus pradėti darbai. Darbus numatoma pabaigti rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius