Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 07

Premjeras: regioninei spaudai reikia ne lengvatų, o finansinės paramos

Lietuvos regioninei spaudai reikia ne pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, o finansinės paramos, sako premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

„Manyčiau, kad ne lengvatų reikia, o normalios finansinės paramos, pritaikytos regioninei spaudai, manau, kad dėl to turime toliau diskutuoti. Kaip žinote, suteikėme paramą, kuri kompensuoja brangstantį išnešiojimą, lygiai taip pat manau, kad Spaudos rėmimo fondas galėtų rasti galimybių daugiau lėšų skirti būtent ten, kur jų kaip tik poreikis yra didesnis, tai yra regioninei spaudai“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Kubilius.

Premjeras kalbėjo, jog lengvatų kelias nėra „tas kelias, kuriuo Lietuva turėtų eiti“, ypač atsižvelgiant į dabartines Europos pastangas fiskalinę drausmę įgyvendinti naujomis sutartimis.

„Tos diskusijos (dėl lengvatų – BNS) tęsiasi ir toliau, nors mano įsitikinimu, ypatingai matant ir tuos iššūkius, su kuriais Lietuva susidūrė per pastarojo laikotarpio krizę, kai reikėjo tvarkyti visos finansų sistemos stabilumą ir ieškoti, kaip užkaišioti skyles, kurios buvo atsiradusios anksčiau egzistavusiomis lengvatomis“, – kalbėjo premjeras.

Pirmadienį, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, dalis regioninių dienraščių išėjo baltais pirmaisiais puslapiais ar su užrašu „Protestas“ pirmajame puslapyje ir taip bandė atkreipti dėmesį į, jų nuomone, būtinybę paremti krašto spaudą. Tokiu būdu protestavo „Respublikos“ leidinių grupei priklausantys dienraščiai „Šiaulių kraštas“, „Vakarų ekspresas“, taip pat dienraščiai „Sekundė“ ir „Panevėžio balsas“.

„Tai ženklas, kurį reikėjo parodyti gerokai anksčiau, dar 2009-aisiais, kai spaudai buvo suduotas pirmasis nokautuojantis politikų smūgis, – beveik keturis kartus padidintas pridėtinės vertės mokestis (PVM), pradėti didinti autorinių atlyginimų mokesčiai“, – „Lietuvos žinioms“ teigė „Vakarų ekspreso“ vyriausiasis redaktorius, vienas akcijos sumanytojų Gintaras Tomkus.

Sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) spaudai šių metų pradžioje prašė ir Lietuvos spaustuvininkai ir pramonininkai. Lietuvos spaustuvininkų asociacija (LISPA) teigė, jog panaikinus PVM lengvatą spaudai, Lietuvos periodinių leidinių gamyba buvo perkelta į kaimynines šalis, turinčias palankesnę mokestinę aplinką. Asociacijos pastebėjo, jog Liuksemburge visai spaudai taikomas 3 proc., Italijoje ir Ispanijoje – 4 proc. PVM tarifas, o Rusija ir Baltarusija laikraščiams bei periodiniams leidiniams taiko lengvatinį 10 proc. PVM tarifą.

Vienam didžiausių leidėjų Lietuvoje, Norvegijos žiniasklaidos koncerno „Schibsted“ valdomai bendrovei „15 minučių“ direktorius Tomas Balžekas šiemet yra pareiškęs, jog PVM lengvata spaudai jo vadovaujamai žiniasklaidos įmonei sugeneruotų papildomą milijoną pelno, bet nepaisant to teigė, jog siūlomos mokesčių lengvatos nepadės išspręsti vienos opiausių – žiniasklaidos skaidrumo problemų, nors būtent šią problemą derėtų spręsti pirmiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius