-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 07

Premjeras siūlo registruoti pareigūnų kontaktus su suinteresuotais asmenimis, įrašinėti darbinius susitikimus

Premjeras Andrius Kubilius siūlo perkelti į Lietuvą Jungtinių Valstijų praktiką registruoti valstybės pareigūnų kontaktus su jų sprendimais suinteresuotais asmenimis, o darbinius susitikimus, kurie būtų susiję su viešaisiais pirkimais ar Europos Sąjungos (ES) lėšų skirstymu, stenografuoti ar įrašinėti.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Premjeras

„Iš JAV galėtume paimti (...) vadinamųjų saulės šviesos įstatymų praktiką, kuri pirmiausia reikalauja, kad kiekvienas pareigūnas, kuris dalyvauja svarbių sprendimų priėmime (...) registruotų bet kokius savo kontaktus su suinteresuotais asmenimis“, – Vyriausybėje žurnalistams kalbėjo ministras pirmininkas.

Anot jo, būtų galima apibrėžti konkretų tokių pareigūnų ratą. Pasak premjero, tokia nuostata „galbūt tam tikra prasme sumažintų norą eiti ir siūlyti namus, garažus, automobilius ar dar ką nors“. Apie tokius pasiūlymus kaip spaudimo formą kalbama praeitą savaitę paviešintoje ūkio ministro Dainiaus Kreivio vadinamoje pažymoje.

A.Kubilius tvirtino, jog svarstytina galimybė įrašinėti ar stenografuoti darbinius susitikimus, susijusius su viešaisiais pirkimais ar ES lėšų skirstymu.

„JAV įstatymai numato prievolę bet kokiuose darbiniuose susitikimuose svarstant su viešaisiais pirkimais ar, Lietuvos atveju, su ES pinigų paskirstymu susijusius reikalus, (...) stenografuoti arba net, esant galimybei, įrašinėti, kad po to, kylant kokiems nors neaiškumams, visuomenė galėtų įsitikinti dėl tokių svarstymų skaidrumo ir sąžiningumo“, – sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas taip pat minėjo ir žiniasklaidos priemonių skaidrumo problemą.

„Iš tiesų turime stengtis išskaidrinti visas valdžios sistemas. Šiuo atžvilgiu, manau, kad skaidrumas ketvirtojoje valdžioje yra labiausiai apleista sritis (...) Kaip matome iš pažymoje išdėstytų kai kurių aplinkybių ir faktų, toks neskaidrumas iš tiesų labai dažnai yra pavojingas, ypač kai tas pačias žiniasklaidos priemones valdo kurios nors interesų grupės“, – kalbėjo A.Kubilius.

Ūkio ministras prieš savaitę premjerui perdavė pažyma pavadintą raštą, kuriame nurodoma, kada ir kokiu būdu jam arba Viešųjų pirkimų tarnybos vadovui Žydrūnui Plytnikui politikai, verslininkai mėgino daryti spaudimą dėl bendrovių „Vilniaus vandenys“, Ignalinos atominės elektrinės, Valdovų rūmų viešųjų pirkimų, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos finansavimo, lėšų skyrimo „FL Technics“, Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimo, daugiabučių renovavimo programos viešinimo konkurso.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius