-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 21

Premjeroje – juodojo humoro klasika

Tarptautinės teatro dienos proga Klaipėdos dramos teatras kviečia į premjerą: kovo 26 d. 18 val. Klaipėdoje, Žvejų rūmuose, žiūrovų lauks Josepho Kesselringo dviejų dalių komedija „Aršenikas ir seni nėriniai“.
Teatro dienai Klaipėdos dramos teatras pateiks premjerą – juodojo humoro komediją „Aršenikas ir seni nėriniai“.
Teatro dienai Klaipėdos dramos teatras pateiks premjerą – juodojo humoro komediją „Aršenikas ir seni nėriniai“. / Dramos teatro nuotr.

Pagyvenę žmonės dažnai jaučia gyvenime atsivėrusią tuštumą – pasijunta esą nebereikalingi visuomenei. Šią nejaukią nišą kiekvienas užpildo savaip – kas studijuoja Trečiojo amžiaus universitete, kas dainuoja chore „Sidabrinė gija“, kas užsiima labdara ar tiesiog imasi rūpintis viso rajono kačių mityba. J.Kesselringo juodosios komedijos „Aršenikas ir seni nėriniai“ herojės – dvi simpatiškos tetulytės, geraširdės ir nekaltos, nors prie žaizdos dėk.

Kad galėtų būti ir toliau naudingos visuomenei, juodvi imasi labdaros. Ir imasi jos, švelniai tariant, iš esmės, anaiptol neapsiribodamos karšto sultinio virimu sergantiems kaimynams.

Teatrui paaukotas gyvenimas

J.Kesselringas gimė išeivių iš Vokietijos šeimoje Niujorke 1902 m. Jo gyvenimas buvo nuolat susijęs su teatru: būdamas dvidešimties J.Kesselringas dėstė muziką bei vadovavo mėgėjiškam dramos būreliui Betelio koledže Kanzase, būdamas 23-ejų metė darbą ir ėmėsi pats vaidinti, rašyti apsakymus bei nedideles pjeses. Nuo 1933 iki savo mirties 1967-aisiais J.Kesselringas parašė dvylika pjesių, iš kurių penkios buvo pastatytos Brodvėjuje, tačiau  dauguma jų kritikų buvo negailestingai supeiktos kaip mėgėjiškos ir primityvaus siužeto. Vienintelė pjesė, sulaukusi milžiniško tiek žiūrovų, tiek ir kritikų pripažinimo, buvo „Aršenikas ir seni nėriniai“ (1939).

Sukūrė genialų pjesės modelį

Kritikų nuomone, sėkmės paslaptis paprasta, bet geniali: J.Kesselringas pasinaudojo seniai žinomu „žmogžudysčių pjesės“ modeliu, tačiau švelniai suktelėjo jį į  komedijinio farso žanrą ir paspalvino melodramos elementais.

Prie pjesės sėkmės prisidėjo ir laikmetis: tuometinė Amerika buvo išvarginta karo nuojautų, tad atsipalaiduoti ir pasijuokti buvo tiesiog gyvybiškai būtina. O teatrų repertuaruose anuomet vyravo rimtos ir niūrios realistinės pjesės, prifarširuotos socialinės kapitalizmo kritikos.

„Aršeniko ir senų nėrinių“ populiarumas buvo, kaip rašė tuometiniai kritikai, tiesiog žvėriškas. Spektaklis susišlavė visus įmanomus prizus ir apdovanojimus. Brodvėjuje buvo parodyta 1444 spektakliai, Londone – 1337; britų sostinėje iki šių dienų tiek ilgai neišsilaikė nė viena amerikietiška pjesė.

1944 m. Holivudas pagal pjesę pastatė filmą, tapusį pasauline juodojo humoro klasika. Įdomu tai, kad filmas buvo baigtas jau 1941 m., tačiau prodiuseriai, laikydamiesi sutarties, dantis sukandę laukė, kol bus baigtas rodyti spektaklis Brodvėjuje. Spektaklio populiarumas buvo toks didžiulis, kad laukti teko net ketvertą metų...

Klaipėdoje – žinomų aktorių plejada

Spektaklį „Aršenikas ir seni nėriniai“ uostamiestyje režisavo Povilas Gaidys, o scenoje žiūrovai matys visą būrį Klaipėdos dramos teatro aktorių: vaidins Elena Gaigalaitė, Irena Simonaitytė, Valentina Leonavičiūtė, Vaidas Jočys, Donatas Švirėnas, Vidas Jakimauskas, Edvardas Brazys, Česlovas Judeikis, Monika Vaičiulytė, Arnoldas Eisimantas, Linas Lukošius, Rimantas Pelakauskas, Valentinas Klimas, Kęstutis Macijauskas bei Jonas Naujokas.

Spektaklio premjera – šeštadienį, 18 val., Žvejų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius