-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 23

Premjerui daugiau įtarimų kelia partijų finansavimas fizinių, o ne juridinių asmenų lėšomis

Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį teigė, kad jam daugiau įtarimų dėl skaidrumo kelia partijų finansavimas fizinių, o ne juridinių asmenų lėšomis.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Finansai Premjeras

„Mažiau skaidrumo yra kaip tik toje partijų veiklos finansavimo dalyje, kur partijos gauna iš fizinių asmenų paramą. Nes kai aš matau tų pačių šiandien opozicijoje esančių kai kurių partijų finansavimo ataskaitas (...), absoliučiai didžiąją dalį pajamų jie gauna iš taip vadinamų fizinių asmenų paramos, ir tarp tos paramos nemažai yra tos pačios partijos lyderių, kurie moka po 30 tūkst. ar daugiau savo partijai. Man toks finansavimas kelia daug didesnį įtarimą nei kad tai, kad viena ar kita akcinė bendrovė ar juridinis asmuo paremia vieną ar kitą partiją“, – interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Jis taip pat priminė siūlymus laikinai apriboti partijų finansavimą iš fizinių ir juridinių asmenų, paliekant tik biudžeto dotacijas.

A.Kubilius taip pat tvirtino, kad valdžia užsibrėžusi „didelį strateginį uždavinį“ skaidrinti politikos finansavimą.

„Skirtingai nuo ankstesnių valdžių, mes nelauksime Seimo rinkimų ar savivaldos rinkimų išvakarių ir tokius sprendimus arba taip sutvarkytus sprendimus, kad būtų žymiai daugiau skaidrumo partijų finansavime, mes tikrai priimsime dar šiais metais“, – žadėjo premjeras

Jis taip pat priminė siūlymus laikinai apriboti partijų finansavimą iš fizinių ir juridinių asmenų, paliekant tik biudžeto dotacijas.

„Siūlėme praeitais metais priimti labai paprastą sprendimą, ypatingai dėl to, kad taip ir neatsiranda institucija – ir STT to nenori daryti, VRK nepajėgi to daryti – tai yra, prižiūrėti partijų finansavimą principingai ir aktyviai, ne vien tik pasyviai žiūrėti į ataskaitas. Tai kol nesukursime tokios sistemos, bent laikinai, keliems metams – penkiems ar dešimčiai, apskritai uždrausti bet kokią finansinę paramą partijoms fizinių ar juridinių asmenų ir palikti tiktai tas biudžeto dotacijas, kurios dabar numatytos“, – teigė A.Kubilius.

Prezidentas Valdas Adamkus, antradienį skaitydamas savo paskutinį metinį pranešimą, teigė, jog kad kai kuriems verslininkams politinis užnugaris tapo ypač svarbi išlikimo sąlyga. Anot jo, pernelyg glaudūs politikos ir verslo ryšiai kelia didelį pavojų.

„Ne vienam verslininkui politinis užnugaris tapo kone gyvybiškai svarbia išlikimo sąlyga. Akivaizdu, kad šiuos ryšius, ir pirmiausiai – partijų priklausomybę nuo verslo finansinės paramos, būtina kuo skubiau nutraukti. Tačiau įstatymo pataisos, draudžiančios fiziniams ir juridiniams asmenims finansuoti partijų veiklą ir rinkimų kampanijas, dulka Seimo stalčiuose“, – antradienį Seime sakė šalies vadovas.

V.Adamkaus teigimu, verslo ir politikos suaugimas kai kuriose srityse yra faktas, o dalis ekonomikos, nors ir remiasi privačia nuosavybe, neišsiverčia be valstybės biudžeto dotacijų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius