-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 25

Prezidentas dvejoja, ar pasirašyti įstatymą, „saugantį“ nepilnamečius nuo neigiamos informacijos

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, jog dar nėra apsisprendęs, ar pasirašys praeitą savaitę Seimo priimtą įstatymą, griežčiau apibrėžiantį neigiamą įtaką nepilnamečiams darančią informaciją ir ribojantį tokios informacijos sklaidą.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ketvirtadienį V.Adamkus žurnalistams sakė, jog „iš principo toks įstatymas yra reikalingas“, tačiau pažymėjo, kad, teisininkų nuomone, reikia atkreipti dėmesį, jog toks įstatymas neimtų veikti prieš principą, kuris yra panaudotas šiam teisės aktui sukurti.

„Šiandien (ketvirtadienį – BNS) ryte mes gavome tą įstatymą iš Seimo. Beveik visą laiką skyrėme studijuojant ir nagrinėjant to įstatymo detales ir galimas išvadas panaudojant siūlomą naują tvarką. Likusį pusdienį sunaudosime tam nagrinėjimui. Ir rytoj, manau, priešpiet aš pasirašysiu arba kitaip išreikšiu savo nuomonę. Priklausys nuo to, kokie bus mūsų pasitarimo šiandien rezultatai“, – sakė kadenciją baigiantis šalies vadovas.

Žmogaus teisių apsauga besirūpinančios organizacijos itin kritikuoja nuostatą, numatančią, kad nepilnamečiams neigiamą poveikį daro informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius.

V.Adamkus sakė nežinantis, ar jo apsisprendimui darys įtaką neigiama kai kurių tarptautinių nevyriausybinių organizacijų nuomonė apie šį įstatymą.

„Demokratiniu būdu visi gali reikšti savo nuomones. Yra valstybių, kurios irgi yra ne tiek entuziastingos kaip kitos. Aš nežinau jų priežasčių. Mes matome, žinome, kad yra priešingų kalbų, į juos bus atkreiptas dėmesys, o kiek tai turės įtakos galutiniam apsisprendimui, aš nežinau“, – kalbėjo prezidentas.

Įtakinga nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ paragino V.Adamkų vetuoti šį įstatymą. Viešai išplatintame laiške Jungtinėse Valstijose įsikūrusi žmogaus teisių gynimo organizacija įstatymą pavadino homofobišku, prilygstančiam cenzūrai.

„Human Rights Watch“ tvirtina, kad įstatymu pažeidžiami Lietuvos įsipareigojimai, kuriuos ji prisiėmė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ir Europos Sąjungoje (ES).

Naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymą kiek anksčiau pasmerkė ir kita žinoma organizacija „Amnesty International“, kuri pareiškė, kad įstatymas esą skatina homofobiją ir pažeidžia žmogaus teises.

Pagal naująjį įstatymą kaip nepilnamečiams neigiamą poveikį daranti vertinama informacija, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Įstatymu įtvirtinti papildomi kriterijai viešajai informacijai, kuri, anot jo iniciatorių, daro neigiamą poveikį nepilnamečių fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Kaip ir ankstesnėje redakcijoje, neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti pripažįstama informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto vaizdavimu, rodomu mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūnu, erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas.

Neigiamo poveikio informacija pripažįstama ir sukelianti baimę ar siaubą, taip pat – kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį. Be to, neigiamą poveikį turinčia pripažįstama ir tokia informacija, kurioje vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, skatinami blogi mitybos, higienos ir fizinio pasyvumo įpročiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius