-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 29 /11:56

Prezidentas apkaltino Vyriausybę nieko nepadarius, kad padėtų žmonėms išgyventi energetikos kainų krizę

Prezidentas Gitanas Nausėda griežtai įvertino valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio viešą siūlymą vietoj jo į Europos Vadovų tarybą važiuoti premjerei Ingridai Šimonytei. G.Nausėda priminė esąs vienintelis Lietuvos politikas, išrinktas visų Lietuvos gyventojų, užsienio politika yra jo atsakomybė, o savo funkcijų jis neketina deleguoti niekam kitam. Taip pat jis apkaltino Vyriausybę neveiklumu sprendžiant energetikos krizę ir pareiškė, kad „jokie sprendimai, kurie suteiktų viltį arba palengvintų žmonių gyvenimą, arba bent jau indikuotų, kad jais bus pasirūpinta, nėra padaryti“.

Ministras mano, kad tai ne prezidento kompetencija

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį interviu LRT televizijai pareiškė, kad į būsimąją Europos Vadovų Tarybą (EVT), kur bus tariamasi dėl energetikos, turėtų važiuoti premjerė Ingrida Šimonytė, o ne prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, labai tikėtina, jog energijos kainų pažabojimo planą turės aptarti Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiai, dėl jo nesutariant žemesniu lygiu.

„Yra didžiulė tikimybė ir šiandien taip, kaip klostosi situacija, atrodo, kad sprendimai bus priimti Europos Vadovų Taryboje. Esame ne kartą siūlę keistis, kas važiuoja į Vadovų Tarybą, priklausomai nuo to, kokios temos svarstomos“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Ši tema, akivaizdu, kad patenka į Vyriausybės kompetencijos sritį, ir aš manau, kad būtų teisinga, jeigu į Vadovų Tarybą vyktų būtent ministrė pirmininkė. Ji galėtų derėtis, susitarti dėl Lietuvai teisingiausių sprendimų, na, ir vėliau vėl grąžinti prezidentui teisę važiuoti į kitas Vadovų Tarybas, kuriose būtų svarstomi su užsienio politika ir gynyba susiję klausimai“, – pridūrė jis.

Pasak G.Landsbergio, tai galbūt padėtų „šiek tiek subalansuoti atsakomybių klausimą, kas, kada, už ką yra atsakingas, kai kalbam apie vidaus politiką“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Dėl Europos Komisijos (EK) pateiktų pasiūlymų, kaip vartotojams sumažinti rekordines elektros kainas, penktadienį tarsis ES energetikos ministrai.

G.Nausėda: niekam savo funkcijų nesirengiu deleguoti

Ketvirtadienio rytą prezidentas Gitanas Nausėda, kalbėdamas su žurnalistais, atmetė šį G.Landsbergio pasiūlymą.

Joks kitas pareigūnas, politikas nėra renkamas tiesiogiai. Jie yra atrenkami partijos viršūnėlių ar kažkokių kitų žmonių, todėl pakeisti prezidento negali.

„Ir pasenęs, ir nelabai aktualus tas pasiūlymas, bet jeigu kažkam labai norisi jį aktualizuoti, tai aš priminsiu, kad Lietuvos Respublikos prezidentas yra vienintelis politikas, renkamas visų Lietuvos Respublikos gyventojų. Ir pagal Konstituciją jis turi tam tikras funkcijas. Šias funkcijas jis vykdo pirmiausia užsienio politikoje ir todėl niekas negali kvestionuoti ar juo labiau apriboti jo konstitucinių galių. Joks kitas pareigūnas, politikas nėra renkamas tiesiogiai. Jie yra atrenkami partijos viršūnėlių ar kažkokių kitų žmonių, todėl pakeisti prezidento negali.

Vieninteliu atveju, jeigu prezidentas nuspręstų deleguoti kažkokias savo funkcijas, tai galima būtų svarstyti. Tačiau aš nei praeity nedelegavau, nei dabar deleguoju, nei ketinu deleguoti savo funkcijų kam nors kitam, nes tai yra mano atsakomybė Lietuvos respublikos žmonėms“, – sakė valstybės vadovas.

Apkaltino Vyriausybę nieko nepadarius, kad pasirūpintų žmonėmis

Jis pridūrė, kad „norint važiuoti į Briuselį reikia turėti tam tikrą padarytų darbų skrynelę“. „Šiuo metu Vyriausybės skrynia yra visiškai tuščia. Jokie sprendimai, kurie suteiktų viltį arba palengvintų žmonių gyvenimą, arba bent jau indikuotų, kad jais bus pasirūpinta, nėra padaryti. Kitaip tariant, jeigu važiuoji į Briuselį, turi susikrauti lagaminą. Šitame lagamine dabar nėra net dantų šepetėlio.

Jokie sprendimai, kurie suteiktų viltį arba palengvintų žmonių gyvenimą, arba bent jau indikuotų, kad jais bus pasirūpinta, nėra padaryti.

Taip kad noriu pasakyti vieną dalyką: Europos Vadovų taryba priima strateginius sprendimus. Ir jeigu kažkas galvoja, kad ja galima prisidengti dangstant savo pasyvumą, neveiklumą, tai yra didelė klaida. Daugelis kitų vyriausybių jau yra priėmusios labai aiškius didelius paketus, kurie padės apsaugoti žmones nuo energetikos kainų kilimo, kompensuoti tam tikras netektis. Visiškai neseniai tą padarė Latvija. Klausimas – ko mes laukiame ir ko mes tikimės sulaukti? Mes norime, kad dar žmonių, verslo nuotaika ir pasitikėjimas valdžia dar labiau sumenktų? Tai retorinis klausimas, bet į jį privalo būti atsakyta“, – sakė G.Nausėda.

„Šiandien energetikos reikalai sprendžiami energetikos ministrų taryboje. Į Europos vadovų tarybą šie klausimai galėtų ateiti nebent tuo atveju, jeigu ministrų taryboje nebūtų rastas sutarimas. Taip yra buvę daug kartų praeityje, kuomet dėl sankcijų buvo nesutariama (...) Ir Europos vadovų taryba padėjo tašką.

Tačiau būtina dirbti energetikos ministro lygiu. Ir jeigu kažkam nepatinka, kad prezidentas dalina instrukcijas energetikos ministrui, tai tada, mielieji, tai jūsų ministras, tai jūs ir dirbkite su juo, duokite jam instrukcijas, padėkite jam derėtis, o ne bejėgiškai skėsčiokite rankomis“, – sakė valstybės vadovas.

Jeigu kažkam nepatinka, kad prezidentas dalina instrukcijas energetikos ministrui, tai tada, mielieji, tai jūsų ministras, tai jūs ir dirbkite su juo, duokite jam instrukcijas, padėkite jam derėtis, o ne bejėgiškai skėsčiokite rankomis.

Ankstesni bandymai nepavyko

2020 metais po rinkimų Seimo valdančiąją daugumą ir Vyriausybę suformavę konservatoriai kadencijos pradžioje ragino prezidentą pakaitomis su ministre pirmininke atstovauti Lietuvai EVT, o ne vykti į posėdžius vienam.

Tačiau galiausiai, G.Nausėdai prieštaraujant, šie raginimai buvo nuslopę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius