Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 25

Prezidentas su krašto apsaugos ministre aptarė kariuomenės vado atleidimo ir naujojo skyrimo procedūrą (atnaujinta 12.13 val.)

Gegužės 25 d. krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę priėmė Prezidentas Valdas Adamkus.
V.Adamkus
V.Adamkus / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip informavo Lietuvos Respublikos Prezidento atstovės spaudai Rita Grumadaitė, susitikimo metu buvo aptartos Lietuvos kariuomenės vado pasikeitimo aktualijos. „Kaip žinia, birželio 30 d. baigiasi Lietuvos kariuomenės vado gen. ltn. Valdo Tutkaus penkerių metų kadencija – , sakė R. Grumadaitė. – Prezidentas ir ministrė kalbėjo apie esamo vado atleidimo ir naujo vado paskyrimo procedūras“. Prezidento atstovė spaudai pabrėžė, kad prezidentas yra nutaręs, kad naujo vado kandidatūras ir skyrimą aptars su išrinktąją prezidente Dalia Grybauskaite.

Trumpoje spaudos konferencijoje prezidentūroje krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė žurnalistus informavo, kad pagal Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo 13 straipsnį Lietuvos kariuomenės vadas yra skiriamas ne ilgiau kaip penkeriems metams ir nekalbama apie kadencijas. „Lietuvoje taip jau sutampa, kad tuo pačiu laiku, kai keičiasi kariuomenės vadas vyksta ir Lietuvos prezidentų pasikeitimas, – kalbėjo ministrė. – Birželio 30 d. baigiasi kariuomenės vado vadovavimo laikas, o išrinktoji prezidentė prisieks liepos 12 d., taigi, gali atsirasti laiko tarpas, kai gali kilti neaiškumų dėl kariuomenės vado paskyrimo. Visa tai ir buvo aptarta su prezidentu.“ Ministrė sakė, kad artimiausiu laiku ji apie šiuos dalykus kalbėsis ir su išrinktąja prezidente Dalia Grybauskaite, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Atsakinėdama į žurnalistų klausimus krašto apsaugos ministrė nevardijo galimų kariuomenės vado kandidatūrų, kadangi apie tai dar nekalbėta su išrinktąja prezidente. „Pradėti kalbėti apie tai per spaudą būtų nekorektiška, juolab, kad mano siūlymai yra tik siūlymai, nes įstatymai aiškiai sako, kad skiria ir atleidžia prezidentas LR Seimo pritarimu. Bet aš tikiuosi, kad mano nuomonė, kaip krašto apsaugos ministro, bus taip pat išklausyta,“ – sakė R. Juknevičienė.

Į žurnalistų klausimą, ar gen. ltn. V. Tutkus gali būti siūlomas dar kartą kariuomenės vadu, ministrė atsakė, kad įstatymai to nenumato.

Į klausimą, kokio kariuomenės vado šiuo metu reikia, ministrė R. Juknevičienė atsakė, kad dabar Lietuvos kariuomenei reikia vado, kuris turėtų didelį kariuomenės, pačios sistemos ir kariuomenės pasitikėjimą. „Žmogus, kuris būtų ir turintis patirtį, ir labai tvirtas moraliai. Reikia tvirto moralinio autoriteto,“ – kalbėjo ministrė. Ji sakė, kad ats. gen. mjr. Jonas Kronkaitis jai yra buvęs generolo etalonas, todėl norėtų, kad ir būsimasis kariuomenės vadas puoselėtų panašias vertybes. Taip pat ministrė sakė, kad generolų turinčių panašias vertybes yra, ir ne vienas. Jų kandidatūros ir bus pasiūlytos į Lietuvos kariuomenės vado pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius