-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 15

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Seimo vadovybėje toleruodama teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė aštriai sukritikavo valdančiosios koalicijos partnerių poziciją dėl Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo „darbiečio“ Vytauto Gapšio, kuris, nepaisant apkaltinamojo teismo nuosprendžio dėl „juodosios buhalterijos“, neketina trauktis iš šių pareigų.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Į Seimo vadovybę išrinkę sunkiu nusikaltimu kaltinamą asmenį socialdemokratai prisiėmė atsakomybę už partijos ir valstybės garbę.

Po teismo sprendimo Seimo vadovybėje toleruodama teistą asmenį visa valdančioji koalicija kompromituoja save ir daro gėdą valstybei“, – tokią prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją portalui 15min.lt perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Teismo sprendimo juodosios buhalterijos byloje prezidentė nekomentavo.

Algirdas Butkevičius: „Valdančioji koalicija dirbs toliau“

Kaip portalas 15min.lt jau rašė, po pirmadienį įvykusio koalicijos politinės tarybos pasitarimo paskelbta, kad valdantieji tęs darbą kaip iki šiol, be jokių pokyčių Vyriausybėje ar Seimo vadovybėje.

Nors sekmadienį posėdžiavusi socialdemokratų valdyba nutarė siūlyti, kad Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys trauktųsi iš užimamų pareigų, kol bus paskelbtas galutinis Apeliacinio teismo sprendimas, pirmadienį jų nuomonė pasikeitė.

„Galiu užtikrinti, kad valdančioji koalicija toliau dirbs stabiliai, – žurnalistams pareiškė socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. – Kas buvo pasakyta vakar po mūsų partijos valdybos posėdžio, tai buvo valdybos nuomonė. Buvo kalbama dėl tam tikrų moralinių dalykų.

O visi kiti klausimai turi būti ponui V.Gapšiui, tai yra jo apsisprendimo teisė.“

Anksčiau Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas aiškino, esą, jei siekiama persvarstyti postus Seimo vadovybėje, „darbiečiai“ gali pareikalauti visų jiems priklausančių postų Vyriausybėje, tai yra – dar vieno ministro portfelio. Po politinės tarybos posėdžio jis aiškino nematantis reikalo trauktis iš pareigų.

„Mes išsiaiškinome santykius ir galiu pasakyti labai paprastai. Buvo išsakyta socialdemokratų nuomonė, buvo mūsų atsakymas, pateikta papildomos informacijos. Darbo partijos kompetencija, ką deleguoja į kokias pozicijas.“

Parlamentaro įsitikinimu, nėra pagrindo dar neįsiteisėjusiam teismo sprendimui kaip nors paveikti koalicijos darbą.

Opozicija grasina nepasitikėjimu

Opozicija įspėjo rudenį planuojanti reikšti nepasitikėjimą V.Gapšiu, jei šis iki tol pats nepasitrauks iš pareigų.

„Dėl rugsėjo – jokių abejonių, jei jis pats ar koalicija neišspręs šio klausimo. Esu įsitikinęs, kad asmuo, pripažintas kaltu didelės politinės korupcijos byloje, negali eiti pareigų Seimo vadovybėje“, – pirmadienį BNS sakė opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Kitos opozicinės partijos – Liberalų sąjūdžio – frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis laikosi tokios pat pozicijos: „Nepaisant to, kad laukia apeliacinis procesas, V.Gapšys turi trauktis.“

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo bei apgaulingos buhalterinės apskaitos ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei – trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui, pirmajam Seimo vicepirmininkui V.Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Nuteistieji turi teisę per 20 dienų šį sprendimą apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Neabejojama, kad jie taip ir padarys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius