Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 09

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė pataisas dėl išplėstinio turto konfiskavimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė antikorupcinių įstatymų paketą: Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas dėl išplėstinio turto konfiskavimo ir Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisas dėl asmenų, pranešančių apie korupciją, įslaptinimo.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Karolio Kavolėlio / BFL nuotr.

Kaip teigiama išplatintame pranešime spaudai, prezidentės inicijuotomis BK pataisomis įtvirtinama galimybė konfiskuoti ir visą nusikalstamais būdais sukauptą turtą ne tik iš korumpuoto asmens, bet ir iš tų, kuriems turtą asmuo perleido, siekdamas jį nuslėpti.

„Su naujomis Baudžiamojo kodekso pataisoms teisėsaugos pareigūnai įgauna veiksmingą ginklą kovoti su korupcija. Kodekso pataisos numato, kad galės būti konfiskuojamas visas turimas turtas, nesvarbu, ar nelegaliais būdais sukauptas prieš daugelį metų, ar jau įsigaliojus šioms pataisoms“, – prezidentūros išplatintame pranešime cituojama šalies vadovė.

Pasak prezidentės, labai svarbios yra ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, leidžiančios įslaptinimą taikyti didesniam žmonių būriui ir šitaip apsaugoti apie korupciją ir kitus nusikaltimus pranešančius žmones nuo susidorojimo ir persekiojimo.

„Raginu kiekvieną šalies gyventoją prisidėti prie kovos su kyšininkavimu. Tik aktyvi pilietinė pozicija ir asmeninis nepakantumas korupcijai padės sukurti skaidrią ir patikimą valstybę“, – sako prezidentė D.Grybauskaitė.

Seimas praėjusią savaitę priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis įtvirtintas išplėstinis turto konfiskavimas, numatant galimybę konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą.

BK pataisos numato, kad išplėstinis turto konfiskavimas taikomas, jei kaltininkas nuteistas už apysunkį, sunkų arba labai sunkų tyčinį nusikaltimą, iš kurio jis turėjo ar galėjo turėti turtinės naudos, ir baudžiamojo proceso metu nepagrindžia šio turto įgijimo teisėtumo.

Turtas galės būti konfiskuojamas, jei buvo įgytas per penkerius metus iki uždraustos veiklos padarymo ar vėliau, jo vertė neatitinka teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 250 MGL dydžio (32,5 tūkst. litų) sumą. Taip pat, jei tokios vertės nepagrįstai įgytas turtas perleistas kitiems asmenims.

Baudžiamasis kodeksas taip pat papildytas straipsniu dėl neteisėto praturtėjimo. Numatyta, kad tas, kas turėjo nuosavybės teise didelės vertės (didesnės negu 500 MGL), kurio įgijimas nepagrįstas jo teisėtomis pajamomis, būtų baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius