Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 05

Prezidentė galės Pašilių kaime statyti namą, žvyro karjeras nesutrukdys

Žemės sklypus Vilniaus rajono Pašilių kaime valdančios bendrovės „Forteka“ atstovai teigia, kad viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie toje teritorijoje esančius apribojimus gyvenamųjų namų statybai dėl netoliese galimai atsirasiančio žvyro karjero – neturi pagrindo, nes bendrovės valdyti, o vėliau parduoti sklypai nepatenka į dar 2005 metais detaliai išžvalgytų išteklių toje teritorijoje kontūrus. Pašilių kaime sklypą neseniai įsigijo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri ten ketina statyti namą.
Būsimasis kvartalas Pašilių kaime
Būsimasis kvartalas Pašilių kaime / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot bendrovės, statyba šiuo metu minėtoje Pašilių kaimo teritorijoje – galima, nes specialiųjų žemės sklypo naudojimo sąlygų nėra, o atgaline data jos taip pat negali būti taikomos.

Nenumatyti jokie ribojimai

Nekilnojamojo turto srityje besispecializuojantis advokatas Deivis Valiulis sako, kad statybos Pašilių kaimo sklypuose yra galimos, nes tai gyvenamosios teritorijos ir joms nenumatyti jokie apribojimai.

Pirminis žemės sklypas, kurio vietoje šiuo metu yra UAB „Forteka“ žemės sklypai, buvo suformuotas dar 1999 m., grąžinant nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą. Tuo metu jam jokios specialiosios naudojimo sąlygos nebuvo nustatytos, nors teigiama, jog ši teritorija dėl galimo naudingųjų iškasenų buvimo parengtinai buvo išžvalgyta dar 1992 m.

Šis žemės sklypas vėliau buvo padalytas į kelis naujus sklypus, vienas kurių 2006 m. dar buvusio savininko pastangomis buvo pakeistas į gyvenamosios paskirties žemės sklypus.

„Jiems, kaip ir ankstesniems minėtiems žemės sklypams, jokios specialiosios žemės naudojimo sąlygos nebuvo taikomos, nes tiesiog nebuvo jokios įpareigojančios informacijos apie tai, kad greta šios teritorijos būtų formuojamas karjeras. Teritorijoje buvo nustatytos naudingos iškasenos, tačiau jokių konkrečių sprendimų, kad toje vietoje bus karjeras ir formuoti žemės sklypų čia negalima, tiesiog nebuvo“, – tikino D.Valiulis.

LR Vyriausybės 1992 metų gegužės 12 d. nutarime (Nr. 343) sakoma, jog specialiosios sąlygos žemės sklypams turi būti įregistruotos nekilnojamojo turto registre ir nekilnojamojo turto kadastre.

Vis dėlto Pašilių kaime bendrovės „Forteka“ esantiems sklypams tokios specialiosios sąlygos nei minėtame registre, nei kadastre nėra numatytos, o specialiosios sąlygos negali būti taikomos atgaline data ir negali būti nustatomos anksčiau suformuotiems žemės sklypams.

Kilo gyventojų nepasitenkinimas

Dar 2006 m. Pašilių bendruomenė, sužinojusi, jog jų gyvenamųjų teritorijų pašonėje tuomet buvo ketinama įrengti ir eksploatuoti žvyro karjerą, surinkusi parašus, kreipėsi į įvairias institucijas, siekdama apginti savo interesus bei priminti, kad karjeras greta jų namų būtų įrengiamas nelegaliai.

„Vietos gyventojų balsas tuomet buvo išgirstas ir žvyro karjero įrengimui kelią jie užkirto, o aplinkinėse teritorijose toliau vyko žemės sklypų formavimas savininkams, kuriems buvo atkuriamos teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą bei kitiems asmenims. Kodėl po dešimtmečio vėl bandoma eskaluoti, atrodytų, užbaigtą temą, mums lieka tik spėlioti“, – teigė advokatas D.Valiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius