Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27 /13:11

Prezidentė liepė generaliniam komisarui L.Pernavui įvertinti policijos reformos rezultatus

Antradienį prezidentūroje lankėsi policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, kurį pokalbiui pasikvietė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė ir kiti šalies vadovai prieš kurį laiką gavo pareigūnų profesinės sąjungos kreipimąsi, kuriame kritikuojama policijos reforma. Valstybės vadovė teigia, kad policijos vadovybė neturėtų koncentruotis tik į reagavimo greitį, o turėtų vadovautis sisteminiu požiūriu.
Linas Pernavas ir Dalia Grybauskaitė
Linas Pernavas ir Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Policijos vadovybė turi labai atsakingai įvertinti 20 iš 65 teritorinių policijos komisariatų pradėtų pilotinių pertvarkų rezultatus. Įsitikinti, kad jos tikrai pasiteisino. Įsitikinti, kad policija dirba geriau, o žmonės jaučiasi saugiau. Ir tik tuomet toliau tęsti reformą“, – teigė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Policijos generalinis komisaras savo ruožtu teigė, jog tik po reformos rezultatų įvertinimo ji bus įgyvendinama ir kituose komisariatuose.

„Mes dirbame ir vertiname toliau. Po šio susitikimo dar atidžiau vertinsime, ar reikia naujų pakeitimų“, – sakė L.Pernavas, kuris teigė turintis vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko palaikymą.

Pasak jo, policijoje vykdomos reformos vienas iš pagrindinių tikslų – nuo 2017-ųjų patrulių skaičių padidinti apie 1400, iš viso iki 3000.

Taip pat ketinama sujungti viešosios ir kriminalinės policijos skyrius policijos padaliniuose. Policijos vadovybė nuolatos pabrėžia, jog tokiu būdu „gatvėse bus daugiau policijos pareigūnų“.

Tai neramina pareigūnų profsąjungos atstovus, kurie kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę ir kitus aukščiausius šalies vadovus prašydami atkreipti dėmesį į Policijos departamento vadovų įgyvendinamą policijos reformą.

„Visuomenė nori matyti daugiau pareigūnų gatvėse, nori, kad mes greičiau atvyktume į įvykius, nori didesnio dėmesio nukentėjusiems. Todėl visų pokyčių esmė – dvigubai daugiau pareigūnų gatvėse, greitesnis ir kokybiškesnis reagavimas į įvykius, didesnis dėmesys nukentėjusiems“, – po susitikimo su D.Grybauskaite sakė L.Pernavas.

Tuo tarpu prezidentės atstovė pabrėžė, jog turi būti užtikrintas ne tik reagavimo greitis, bet ir ikiteisminio tyrimo kokybė.

„Būtinas sisteminis požiūris. Policijos profesionalumas ir tyrimų kokybė, nusikalstamumo mažinimas, didesnis nusikaltimų išaiškinamumas ir didesnis šalies gyventojų saugumas negali būti nustumti į antrą planą“, – sakė D.Grybauskaitės atstovė spaudai.

Prezidentė tikisi, jog policijos vadovybė pasirūpins tinkama komunikacija, kadangi iki šiol pareigūnams nėra aiškūs reformos tikslai. Šalies vadovė taip pat iškėlė pareigūnų pasirengimo darbui naujomis sąlygomis klausimą.

L.Pernavas užtikrino, jog dar šiais metais pareigūnai būs aprūpinti reikiamomis priemonėmis – kompiuteriais, taktinėmis pirštinėmis, elektros impulsiniais prietaisais ir kt.

„Aš, kaip policijos vadovas, darau viską, kad visuomenė būtų saugesnė, o policija turėtų tinkamą aprūpinimą. Be abejo, mes vertiname pokyčius 20 įvykdytų rajonų, mes stebime ir įvertinę tuos pokyčius darome toliau“, – sakė policijos generalinis komisaras.

Pasak profesinės sąjungos atstovų, labiausiai nerimą kelia faktas, jog drastiškai sumažėjo pareigūnų skaičius, ilgainiui jį planuojama dar labiau mažinti. Dėl šios priežasties neva prastėja nusikaltimų išaiškinamumo statistika, tarnybos metu nukenčia pareigūnai.

„Mes kasdien sulaukiame skundų iš dešimčių paprastų policininkų, kurie, įgyvendinus naujas tvarkas, yra priversti vykdyti užduotis, kurioms, pavyzdžiui, jie tiesiog nepasirengę. Manau, kad policijos vadovybė elgiasi nesąžiningai, numodama ranka į paprastus pareigūnus ir paprastų Lietuvos žmonių saugumą“, – kreipimesi į valstybės vadovus teigė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Policijos generalinis komisaras patikino, jog vertinant pokyčius policijoje profesinių sąjungų atstovas dalyvavo nuo pat pradžios, o policijos vadovybė atsižvelgia į visas jo pastabas.

L.Pernavas nesutinka su profesinės sąjungos kritika, jog kai kuriems policijos pareigūnams trūksta pasirengimo atlikti jiems naujai paskirtas funkcijas.

„Pas mus nėra atskirai ruošiami apylinkės inspektoriai, kriminalinės policijos darbuotojai ar, sakykim, kitų padalinių darbuotojų. Visi tą patį darbą moka. Natūralu, kad jei aš 10 metų nedirbau gatvėje ir man reikės atlikti kažką gatvėje – taip, šioks toks diskomfortas bus, bet ar tai yra priežastis to nedaryti“, – svarstė policijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius