2012 05 20

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: negaliu kviesti nevykdyti teismo sprendimų, dėl įvykių Garliavoje kaltos abi pusės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog Lietuva yra teisinė valstybė, todėl ji negali raginti nevykdyti teismo sprendimų. Šalies vadovė taip pat pabrėžia, kad dėl Garliavoje susiklosčiusios situacijos yra kaltos abi konflikto pusės.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atvyko į ligoninę Charkove.
Dalia Grybauskaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokią poziciją Jungtinėse Amerikos Valstijose viešinti Lietuvos vadovė išsakė penktadienį šalia Čikagos vykusiame susitikime su vietos lietuvių organizacijų ir bendruomenės atstovais. Atvykusią į susitikimą prezidentę pasitiko ir vėliau išlydėjo ketvirtadienį Garliavoje įvykdytu teismo sprendimu perduoti Laimutės Stankūnaitės dukrą motinai nepatenkinti protestuotojai.

„Tai, kad abi pusės pradėjo dalinti mergaitę kaip daiktą, abi pusės neleido nei vienai, nei kitai džiaugtis mergaite, manau rodo, kad kaltos yra abi pusės, t.y. giminės, kurie mergaitę pradėjo naudoti, kaip būsimų rinkimų atributą. Taip tai dabar atrodo Lietuvoje. Žmonės susiskaldę, vieni – įsitikinę, kiti – įsitikinę. Čia – ne įsitikinimo klausimas. Aš tiesos neturiu, jeigu ją žinočiau, pagal ją ir elgčiausi. Aš tiesos neturiu, bet kviesti nevykdyti teismo sprendimo aš negaliu“, – susirinkusiems kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Jeigu aš galėčiau pasakyti, kur yra teisybė ir kas teisus, būčiau seniai sutvarkiusi. Deja, nuo pat pradžių visa istorija buvo labai sudėtinga ir sugadinta teisėsaugos tyrėjų. Lietuva (yra) kaip ir bet kuri kita demokratinė valstybė. Pagrindinė sąlyga tapti NATO ir Europos Sąjungos nare buvo teisinė reforma. Mūsų teismai, prokuratūra turėjo tapti nepriklausomi nuo politinio kišimosi, tokie ir tapo. Dabar mėginama prašyti, kad aš nurodinėčiau, pavyzdžiui, teismui, arba atšaukčiau teismo sprendimą, bet aš tokių konstitucinių galių neturiu. Sakyti, kad teismas yra geras ar blogas arba kad galima nevykdyti teismo sprendimų, aš negaliu, to man neleidžia Konstitucija“, – dėstė ji.

Jeigu aš galėčiau pasakyti, kur yra teisybė ir kas teisus, būčiau seniai sutvarkiusi.

Prezidentė pabrėžė, kad bando išvalyti teismų sistemą. D.Grybauskaitė pasakojo, jog jos kadencijos metu buvo pakeista 140 iš 800 teisėjų korpuso narių, o prokuratūroje įvesta rotacija.

„Labai griežtai žiūrime į atranką, asmeniškai susitinku su visais naujai skiriamais teisėjais, darome, ką galime. Rotacijas įvedėme į prokuratūrą, penkeri metai, dar penkeri ir – viso gero. Radau žmonių, kurie dirba po 15 ir 20 metų vienoje vietoje. Darome, ką galime, bet negalime išvalyti per 20 metų sistemos, kuri atėjo ir teisėsaugos institucijose turime daug žmonių, kurie paruošti senais laikais“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji pabrėžė, kad įstatymus galima keisti ir stengtis, kad jie būtų geresni, tačiau jų negalima ignoruoti.

„Bet Lietuva yra teisinė valstybė ir negalima, kad žmonės verstų pačią valstybę atsisakyti savo įstatymų, įstatymus galima keisti. Inicijuokime, kovokime, kad jie būtų geresni, bet jų negalima ignoruoti. Įsivaizduokit jūs kuris nors: pasiūlysite nevykdyti įstatymo – nemokėti mokesčių. Kas bus su jumis? Arba kaip nors nevykdyti Jungtinių Valstijų įstatymų? Tas pats yra ir su Lietuva, Lietuva yra teisinė valstybė“, – teigė D.Grybauskaitė.

„Ir jūs gyvenate demokratinėje valstybėje, ir Lietuva taip pat. Visi turi teisę į visokią nuomonę, priimkime tai kaip mūsų demokratinę realiją“, – jai pasitikti surengtą protestą pakomentavo prezidentė.

Ketvirtadienio rytą Kauno rajone, Garliavoje, Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukra, kurią pastaruoju metu globojo teta Neringa Venckienė, vykdant teismo sprendimą buvo perduota motinai.

Policija po perdavimo pranešė, kad vaiko atžvilgiu prievartinių veiksmų neatliko, bet sulaikė 39 žmones, kurie nevykdė pareigūnų reikalavimų.

Penktadienį su motinai perduota mergaite susitikusios parlamentarės Seimo vicepirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė ir konservatorė Vilija Aleknaitė teigė nerimą keliančių ženklų nepastebėjusios, mergaitė jautėsi gerai, buvo žaisminga ir noriai bendravo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius