-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 10

Prezidentė ragina skubiai iš Baltijos jūros išvalyti sprogmenis ir chemines medžiagas (atnaujinta 13.01 val.)

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Helsinkyje dalyvauja Suomijos Prezidentės iniciatyva surengtame tarptautiniame forume, kuriame aplink Baltijos jūrą esančių valstybių ir vyriausybių vadovai, verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovai aptarinėja kaip spręsti Baltijos jūros ekologines problemas.
Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė pateikė pareiškinius dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prezidentūros išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, jog siekiant sumažinti Baltijos jūros taršą būtina ne tik gerinti nuotekų valymą, bet ir išvalyti jūros dugną nuo sprogmenų ir pavojingų cheminių medžiagų, likusių nuo antrojo pasaulinio karo laikų.

„Cheminis ir tradicinis ginklas, kuris buvo išmestas į Baltijos jūrą antrojo pasauli nio karo metais ir iki šiol guli jūros dugne, kelia realų pavojų aplinkai ir gali turėti neigiamų pasekmių regione vykdomai komercinei ir nekomercinei veiklai. 1995 m. Helsinkio Komisijos (HELCOM) darbo grupės parengtas pranešimas nurodo, kad šiuo metu Baltijos jūros dugne yra 40 tūkstančių tonų cheminio ginklo“, – pasisakydama forume pabrėžė šalies vadovė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskatino stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą, reguliariai dalytis informacija ir pasiūlymais bei neatidėliojant imtis Baltijos jūros išvalymo nuo sprogmenų. Pasak Prezidentės, būtina išplėsti dabartinių priemonių mastą, vykdyti ambicingesnius projektus ir geriau išnaudoti tarptautinius mechanizmus.

Valstybės vadovė taip pat akcentavo, jog mažinant Baltijos jūros užterštumą ypatingai svarbus y ra viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas.

Prezidentės teigimu aplinkosaugos klausimai bus vieni svarbiausių ir šiemet birželį Lietuvoje įvyksiančiame Baltijos jūros valstybių vadovų susitikime ir Baltijos plėtros forume.

Helsinkyje viešinti Prezidentė po pietų susitiks su Rusijos Federacijos Ministru Pirmininku Vladimiru Putinu. Dvišalis susitikimas vyks Rusijos premjero prašymu.

Papildyta 13.01 val.: Rūpintis Baltija ragina ir Suomijos vadovė

Kaip pranešė naujienų agentūra AFP, išvalyti sprogmenis ir chemines medžiagas iš Baltijos jūros paragino ir Suomijos prezidentė Tarja Halonen. „Aišku, kad veikti reikia greitai. Stebuklo nesitikime, bet rimtas darbas galėtų jį sukurti“, – kalbėdama Helsinkyje sakė T.Halonen.

Anot AFP, šalyse, esančiose prie Baltijos jūros ar jos intakų, gyvena apie 90 mln. žmonių, o negili, sūroka jūra yra lengvai pažeidžiama taršos. Dėl šios priežasties organizacija „Greenpeace“, nerekomenduoja besilaukiančioms moterims valgyti pramonės apsuptoje Baltijos jūroje sugautų žuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius