Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 31

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino LRT vadovus stipriau kovoti su propaganda

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su visuomeninio transliuotojo LRT vadovais ir tarėsi, kaip Lietuva galėtų atsakyti į Rusijos skleidžiamą propagandą. Pasak prezidentės, gynybines galias informacinėje erdvėje būtina stiprinti, o LRT, kaip visuomeninis transliuotojas, turėtų būti pirmasis šioje kovoje. Dėl to, prezidentės nuomone, LRT būtina skirti tiek pinigų, kiek jai reikia.
Audrius Siaurusevičius ir Dalia Grybauskaitė
Audrius Siaurusevičius ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentė susitikime su Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos vadovais aptarė iššūkius šalies informaciniam saugumui. Taip pat kalbėjosi apie objektyvaus ir operatyvaus visuomenės informavimo svarbą bei apie galimybes stiprinti nacionalinio transliuotojo vaidmenį kovojant su Lietuvai priešiškų užsienio valstybių propaganda ir dezinformacija“, – po susitikimo sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Nuolatinė dezinformacija, provokacijos, priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui, – sako prezidentės atstovė spaudai.

Anot jos, prezidentė mano, kad pastaruoju metu Lietuva patiria atvirą informacinį karą.

„Nuolatinė dezinformacija, provokacijos, priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui. Prezidentė pabrėžia, kad melagingų pranešimų gausa, interesų grupių iškreiptos žinios, patikimų faktų stoka klaidina ir priešina visuomenę, primeta svetimus sprendimus ir kelia grėsmę šalies raidai  ir demokratijai šalyje“, – prezidentės nuomonę įgarsino D.Ulbinaitė.

Ragina didinti finansavimą

Prezidentės nuomone, gauti objektyvią informaciją Lietuvoje jau tampa iššūkiu, todėl visuomeninis transliuotojas turėtų ne tik aiškiai ir suprantamai informuoti žmones, bet ir stiprinti pilietiškumą, patriotizmą, neleisti klaidinti visuomenės ir žeminti valstybės.

Prezidentė pabrėžė, kad šiandienos grėsmių akivaizdoje LRT būtina stiprinti ir užtikrinti jam skaidrų ir pakankamą finansavimą.

Prezidentė pareiškė poziciją ir tai yra svarbu, o pinigų prezidentė nedalija, – sakė A.Siaurusevičius.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius teigė, kad prezidentės išsakyta pozicija yra svarbi, nes ją išgirsti galėtų LRT finansavimą lemiantys Vyriausybė ir Seimas.

„Prezidentė supranta, kad mums reikia užtikrinti deramą finansavimą tam, kad galėtume vykdyti savo pareigas. Prezidentė pareiškė poziciją ir tai yra svarbu, o pinigų prezidentė nedalija“, – šyptelėjo jis.

Stiprins informacines laidas

A.Siaurusevičius pažymėjo, kad prezidentė nenurodė, kokias konkrečiai laidas reikėtų kurti ir kaip atsakyti į Rusijos propagandą. Jo teigimu, buvo kalbama tik bendrai apie informacinių laidų stiprinimą.

Kaip tai bus daroma, A.Siaurusevičius nepasakė. Jis tvirtino, kad ir dabar LRT Ukrainos įvykius atspindėjo gerai, siuntė žurnalistus į įvykio vietą, kūrė daugiau laidų apie tai, kas vyksta.

„Ukrainos įvykiai tikrai tapo Lietuvos aktualija“, – apibendrino jis.

A.Siaurusevičius pažymėjo, kad prezidentė nenurodė, kokias konkrečiai laidas reikėtų kurti ir kaip atsakyti į Rusijos propagandą.

LRT vadovas pabrėžė, kad nėra svarstoma galimybė kurti kokią nors specialią antipropagandinę laidą. Pasak jo, geriausias ginklas prieš melagingas žinias iš užsienio yra tiksli ir objektyvi informacija.

„Esminis dalykas yra, kad informacijos turi būti daug daugiau. Ypač tam tikrų krizių akivaizdoje“, – teigė jis.

Laidų rusų ar lenkų kalbomis, pasak A.Siaurusevičiaus, LRT galbūt galėtų transliuoti  ir daugiau, tačiau dėl to turėtų nuspręsti LRT Taryba, o ne politikai.

„Apie laidas, kokios jos atsiranda, tai mes kalbamės LRT Taryboje, o ne kokioje nors kitoje vietoje. Čia nebuvo pokalbis apie laidų atsiradimą ar neatsiradimą. Buvo pokalbis bendrai, kad reikia tvirtų informacinių laidų, patikimų, kad mūsų piliečiai (visi piliečiai, o ne tik lietuviai) jungtųsi LRT ir sužinotų tai, kas vyksta tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius