Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 20

Prezidentė reiškia nepasitikėjimą V.Ušacku (atnaujinta 17.32 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį susitiko su ministru pirmininku Andriumi Kubiliumi. Po susitikimo prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys pranešė, kad šalies vadovė išreiškė nepasitikėjimą V.Ušacku ir paragino premjerą atleisti šį ministrą.
URM ministras Vygaudas Ušackas
URM ministras Vygaudas Ušackas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prezidentė premjerą informavo, kad bendras darbas su ministru V.Ušacku nebuvo sėkmingas ir yra neperspektyvus, nes ministras Vygaudas Ušackas yra praradęs prezidentės pasitikėjimą“, – sakė L.Balsys.

Jis priminė pirmadienį prezidentės išsakytus žodžius, jog ji nori matyti „dirbančią Vyriausybę“, susitelkusią į konkrečius rezultatus, o ne į kalbas. „Ši nuostata galioja visiems ministrams, užsienio reikalų ministrui – taip pat. Prezidentės įsitikinimu, valstybės užsienio politika yra itin svarbi valstybės interesams ir negali tapti užsienio reikalų ministro politinės savireklamos įkaite“, – sakė prezidentės atstovas.

Prezidentė reiškia nepasitikėjimą ministrui V.Ušackui ir kreipėsi į ministrą pirmininką, kad šis pareikštų savo nuomonę ir imtųsi konkrečių procedūrinių veiksmų, kurie atvestų prie užsienio reikalų ministro teikimo atleisti, – sakė L.Balsys.Jis pacitavo Konstituciją, kurioje teigiama, jog prezidentas su Vyriausybe sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką: nustato strategiją, tikslus, dalyvauja derybose, vizituose ir panašiai. „Prezidentė priversta konstatuoti, kad ministras negali turėti asmeninės užsienio politikos ir jos vykdyti nederindamas su prezidente, o kartais ir su ministru pirmininku. Taigi šiandien prezidentė reiškia nepasitikėjimą ministrui V.Ušackui ir kreipėsi į ministrą pirmininką, kad šis pareikštų savo nuomonę ir imtųsi konkrečių veiksmų, procedūrinių veiksmų, kurie atvestų prie užsienio reikalų ministro teikimo atleisti“, – sakė L.Balsys.

Paklaustas, kada prezidentė prarado pasitikėjimą ministru, L.Balsys užsiminė, jog diplomatija ir užsienio politika yra „subtili sritis“, taigi įvardyti vieną datą būtų sunku, esą „daugelis užsienio diplomatijos dalykų viešai ir neaptariami“.

„Galima būtų prisiminti kai kuriuos ultimatyvius pareiškimus valstybėms kaimynėms, kai  klausimai iš ministro pusės buvo sprendžiami ultimatumo forma, tuo tarpu kai prezidentė ragino imtis politinio dialogo“, – teigė L.Balsys.

A.Kubilius dėl situacijos apgailestauja

Premjeras po susitikimo priminė „ne kartą sakęs, kad bet kuris ministras turi turėti prezidentės ir premjero pasitikėjimą“, nors „tie požiūriai, prezidentės ir premjero, gali būti kartais ir nesutampantys“.

„Tai, kad šiandien labai aiškiai buvo įvardyta, kad ministras V.Ušackas neturi prezidentės pasitikėjimo, ir išdėstyti motyvai, kodėl to pasitikėjimo nebeturi, tai daro situaciją pakankamai aiškią. Noriu pasakyti, kad Vyriausybės nariai, mano pakviesti, atėję dirbti, niekas nesilaiko kėdės. V.Ušackas, mano įsitikinimu, yra patyręs profesionalas. Man tenka apgailestauti dėl susiklosčiusios padėties, ją artimiausiu metu aptarsiu su ministru V.Ušacku, koalicijos partneriais bei savo partija ir rasime sprendimus“, – žurnalistams sakė A.Kubilius. Kada tai nutiks, jis nepatikslino.

V.Ušackas, mano įsitikinimu, yra patyręs profesionalas. Man tenka apgailestauti dėl susiklosčiusios padėties, – sakė A.Kubilius.Apie kitus ministrus trečiadienio susitikime nebuvo kalbėta.

Primename, jog prezidentę nustebino V.Ušacko sprendimas įteikti Baltarusijai notą dėl prokuratūros atsisakymo suteikti Lietuvai teisinę pagalbą Sausio 13-osios byloje, kurioje Lietuva siekia patraukti atsakomybėn Baltarusijoje esančius generolą Vladimirą Uschopčiką ir Stanislavą Juonienę. Be to, V.Ušackas kritiškai atsiliepė apie D.Grybauskaitės ketinimus pakviesti Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio minėjimą.

Prezidentė pastaruoju metu netiesiogiai kritikavo užsienio reikalų ministrą V.Ušacką, todėl buvo svarstoma, kad jam kyla didžiausia grėsmė netekti posto.

Premjeras yra sakęs, kad V.Ušackas turi stengtis atgauti prarastą šalies vadovės pasitikėjimą, esą kitu atveju teks ieškoti „kitų sprendimų“.

Pats V.Ušackas anksčiau yra sakęs, kad „principinių nesutarimų“ tarp jo ir prezidentės nėra, o jis jaučia premjero ir valdančiosios koalicijos partnerių pasitikėjimą bei nemato pagrindo atsistatydinti.

Ministras neišgirdo konkrečios priežasties (atnaujinta 17.32 val.)

V.Ušackas žurnalistams pareiškė neketinąs pats rašyti atsistatydinimo pareiškimo ir kokį nors sprendimą priimsiąs tik po valdančiosios koalicijos atstovų susitikimo, kuris įvyks trečiadienį vakare. Jis taip pat pridūrė, kad, nepaisant, kaip susiklostys jo karjera, jam buvo garbė dirbti A.Kubiliaus vadovaujamoje Vyriausybėje.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad jis taip ir neišgirdo konkrečios priežasties, dėl ko prezidentė juo nepasitiki. „Tarp manęs ir prezidentės nuomonių skirtumų dėl užsienio politikos tikslų strategijos nėra, ir jų niekada nebuvo. Galbūt yra tam tikri klausimai, kuriuos aš visuomet esu pasiruošęs atsakyti, – sakė V.Ušackas. – Žinau prezidentės nuomonę, niekada nesilaikiau kėdės ir nesiekiau jos. Jeigu esu kliūtimi toliau darniai Vyriausybės veiklai, ypač šiais sunkiais metais, priimsiu sprendimą atsistatydinti.“ Ministras pridūrė, kad tarp jo ir prezidentės „neperbėgo juoda katė“, žiūrint iš jo pozicijos.

Komentuodamas notos Baltarusijai išsiuntimo aplinkybes, V.Ušackas teigė, kad ministerijos pareiga yra priminti užsienio valstybėms, kad jos privalo laikytis dvišalių susitarimų. Pasak jo, per dieną yra išsiunčiama ne viena nota ir ne visos jos yra derinamos su prezidente. Šita, pripažino V.Ušackas, taip pat nebuvo derinta. „Tačiau notos išsiuntimas neužkerta kelio politiniam dialogui – priešingai, aš manau, kad tai skatina politinį dialogą, kalbėtis apie tai, kad būtų įgyvendinti tie susitarimai, kuriuos pasirašė Lietuva su Baltarusija ir kad būtų bendradarbiaujama, teikiama teisinė pagalba, ypatingai šios svarbios dienos visai Lietuvai – Sausio 13-osios – bylos“, – sakė V.Ušackas.

Ministras teigė buvęs nustebintas prezidentės užuominos, esą jis užsienio politika pasinaudojo savireklamos tikslais. Paklaustas, ar mano dar turįs kokių nors šansų likti ministro poste po to, kai prezidentė išreiškė jam nepasitikėjimą, V.Ušackas atsakė manąs, jog turi koalicijos palaikymą, tačiau pabrėžė, kad šioje situacijoje jam yra svarbiau valstybės interesai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius