Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 31

Prezidentė siūlo kitaip keisti Baudžiamąjį kodeksą siekiant leisti motinoms išvengti kalėjimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepritarė Seimo pasiūlytam variantui, kaip leisti dirbtinai pašalpas pasididinusioms motinoms išvengti realios laisvės atėmimo bausmės, ir siūlo alternatyvias Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas.
vežimėlis
Vežimėlis / 15min nuotr.

Anot Prezidentūros pranešimo, Seimo priimtomis pataisomis, kuriomis keičiama sankcija už apgaulę įgytą didelės vertės svetimą turtą, „neadekvačiai švelninama baudžiamoji atsakomybė ir sunkius nusikaltimus padariusiems asmenims“.

Užuot keitus bausmes, numatytas už didelės vertės svetimo turto įgijimą apgaule, Seimo priimtas pataisas vetavusi D.Grybauskaitė siūlo numatyti, kad nėščioms motinoms ir motinoms bei tėvams, auginantiems vaiką iki trejų metų amžiaus, gali būti taikoma švelnesnė bausmė, nei numatyta įstatyme, BNS ketvirtadienį sakė prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė.

Seimas gruodžio 22 dieną nusprendė papildyti Baudžiamąjį kodeksą (BK) ir numatyti, jog už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą galima ne tik laisvės atėmimo, kaip iki šiol, bet ir alternatyvi bausmė – bauda. Iki šiol BK už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą numatė tik laisvės atėmimo bausmę iki 8 metų.

Taip pat Seimas nusprendė pakeisti didelės vertės turto sąvoką, didelės vertės turtu pripažįstant tokį, kurio vertė viršija 800 MGL (104 tūkst. litų) dydžio sumą. Iki šiol didelės vertės turtu pripažįstamas tada, kai jo vertė viršija 250 MGL (32,5 tūkst. litų).

Anot prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, baudžiamosios teisės ekspertai tikina, kad, įsigaliojus Seimo priimtoms pataisoms, jomis pasinaudotų daugybė pavojingesnius nusikaltimus padariusių asmenų. Kur kas švelnesnės bausmės būtų taikomos ir už tokius nusikaltimus, kaip didelės vertės turto vagystės, plėšimai, turto prievartavimai, pasisavinimai ir iššvaistymai, už kurias šiuo metu numatytos griežtesnės sankcijos.

„Bausmes lengvinantis įstatymas galiotų ir atgaline data, todėl teismams tektų peržiūrėti ir jau įsigaliojusius sprendimus“, – pažymėjo Prezidentūra.

Pataisos Seime buvo skubiai įregistruotos ir ypatingos skubos tvarka priimtos po to, kai Šilutės rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl neteisėto „Sodros“ lėšų, skirtų motinystės pašalpoms, įgijimo dvejų metų laisvės atėmimu nubausti moterį, auginančią vienerių metų vaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius