-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 27

Prezidentė skelbia naują atranką į LVAT pirmininko postą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia naują atranką į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) pirmininko postą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Reinio Hofmanio/BFL nuotr.

Kandidatai, atitinkantys nustatytus reikalavimus ir norintys vadovauti LVAT, paraiškas gali teikti iki rugpjūčio 14 dienos, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Kaip BNS sakė prezidentės atstovas Linas Balsys, šalies vadovė norėtų naujos atrankos, nes esą senoji buvo atlikta dar sausį, todėl gali būti pasikeitusios aplinkybės, be to, ji norėtų skirti teisėjus pati išanalizavusi kandidatus.

Pasak L.Balsio, D.Grybauskaitė pasisako už teisėjų pirmininkų rotaciją, nes tokiu būdu bus užtikrintas teismų veiklos efektyvumas.

Kartu su atranka į šio teismo pirmininko postą buvo paskelbtos atrankos į dar į dviejų teismo pirmininkų ir 12-os teisėjų postus.

Anot šalies vadovės atstovo spaudai, prezidentės šiuo metu netenkina ir teisėjų atrankos mechanizmas, nes ne visada, anot jos, tinkamai laikomasi taisyklių, o atrankos komisija renkasi per retai, t. y. tik kartą per mėnesį.

Naujasis LVAT pirmininkas nepaskiriamas jau daugiau nei pusmetį, nuo praėjusių metų lapkričio, kai baigėsi buvusio šio teismo vadovo Virgilijaus Valančiaus įgaliojimai.

Kaip yra BNS sakiusi buvusio prezidento Valdo Adamkaus patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė, naujoji prezidentė galėjo spręsti, ar rinktis iš dabartinių kandidatų: Virgilijaus Valančiaus, Artūro Drigoto ir Stasio Gagio, ar skelbti naują atranką.

A.Rauličkytė yra tvirtinusi, kad V.Adamkus savo kandidato Teisėjų tarybai vis nepateikdavo, nes esą šalies vadovas iš trijų savo kandidatūras iškėlusiųjų „nematė tinkamiausio".

Į LVAT pirmininko postą iki naujosios atrankos paskelbimo pretendavo LVAT teisėjai Virgilijus Valančius, Artūras Drigotas ir Stasys Gagys. V.Valančius jau yra ėjęs šio teismo pirmininko pareigas.

Sausio viduryje Teisėjų atrankos komisija iš trijų pretendentų geriausiai įvertino V.Valančių. Jis surinko 80 komisijos balų. A.Drigotas ir S.Gagys surinko atitinkamai 72 ir 57 balus.

V.Valančiaus įgaliojimai baigėsi pernai lapkričio 11 d. Jis pirmininko pareigas ėjo šešerius metus, šiuo metu kadencija yra sutrumpinta iki penkerių. Nuo lapkričio 11-osios teismui laikinai vadovauja ligtolinis teismo pirmininko pavaduotojas Ričardas Piličiauskas.

Teismų įstatymas numato galimybę tam pačiam asmeniui eiti teismo pirmininko pareigas dvi kadencijas iš eilės.

LVAT pirmininku gali tapti tik šio teismo teisėjas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius