-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 11 /09:15

Dalia Grybauskaitė apie Algirdo Butkevičiaus parvežtą „Gazprom“ pasiūlymą: „Mūsų ori laikysena davė rezultatų“

Savo suskystintų gamtinių dujų terminalą statanti ir nuo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ nepriklausoma netrukus tapsianti Lietuva turėtų pasvarstyti, kiek „Gazprom“ reikalingas šaliai, pareiškė šalies prezidentė. Dalia Grybauskaitė mano, kad „Gazprom“ vadovo Lietuvai pateikti žodiniai ir kol kas viešai neskelbiami pasiūlymai yra svarstytini, tačiau kartu ji ragina palaukti raštiškų pasiūlymų, nes yra pavyzdžių, kai kelerius metus vykstančiose derybose „Gazprom“ nesilaikė žodžio.
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė / BFL/Butauto Barausko nuotr.

„Ką premjeras man pasakė – tam tikri pasiūlymai yra svarstytini. Anksčiau sakiau, kad nė vienas pasiūlymas nėra svarstytinas, tai dabar jie yra svarstytini. Kaip suprantu, jie buvo žodiniai. Mums labai svarbus visas paketas – ne tik kaina, bet ir kiekiai, sutarties laikas ir kita. Kol nematysime viso paketo, tol pasakyti šiandien, ar priimsime pasiūlymą, dar negalime, nes tie pasiūlymai dar nėra iki galo suformuluoti“, – spaudos konferencijoje sakė Dalia Grybauskaitė, antradienį aptarusi pasiūlymus su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi.

„Mes ne vieną kartą esame susidūrę, kai žodžiu yra pasakoma viena, o raštu gaunama kita“, – teigė D.Grybauskaitė.

Anot jos, tai reiškia, jog Lietuvos pozicija derybose duoda rezultatų.

„Matome, kad mūsų taktika ir ori laikysena duoda rezultatų  Mes, kaip žinote, arbitražui esame pateikę daugiau kaip 4 mlrd. litų ieškinį prieš „Gazprom“, Europos Komisija Lietuvos iniciatyva vykdo antimonopolinės veiklos tyrimą prieš „Gazprom“ Europoje. Tai, kad mes nesutikome su reikalavimais ir siekiame savo nepriklausomybės, duoda rezultatus“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tačiau prezidentė ragina palaukti raštu suformuluotų „Gazprom“ pasiūlymų.

„Mes ne vieną kartą esame susidūrę, kai žodžiu yra pasakoma viena, o raštu gaunama kita. Neatsižvelgiant į tą optimizmą, tas žinias, kurias gavo premjeras, aš palaukčiau pasiūlymo raštu, nes tas buvo praeitą pavasarį, kai vienas buvo žadėta, o pasiūlymų paketas buvo labai nenaudingas Lietuvai“, – teigė D.Grybauskaitė.

BFL/Butauto Barausko nuotr./Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
BFL/Butauto Barausko nuotr./Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė

Premjeras A.Butkevičius sakė, jog raštiškų pasiūlymų iš „Gazprom“ laukiama artimiausiu metu.

„Pasiūlymai, kurie buvo pateikti, yra kitokie, papildomi. Jie tuo metu sakė, jog tuos pasiūlymus turi raštu, tačiau susitikime nebuvo kalbama apie detales, mes kalbėjome apie principus. Buvo pasakyta, kad pagaliau vėl atsirado judėjimas dėl tolesnių derybų, todėl atsiradus naujiems pasiūlymams, mes pradėsime tolesnes derybas, bet reikalinga juos gauti raštu“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Prezidentės teigimu, derantis su „Gazprom“, Lietuva sieks sau naudingiausių sąlygų.

„Ta situacija, kada „Gazprom“ prieš Lietuvą naudojo politines kainas, ir kada Lietuva tiek daug permokėjo, neturi pasikartoti. Lietuva neturi įsipareigoti ir būti surišta „Gazprom“ įpareigojimais, nes mes visiškai greitai turėsime savo suskystintų gamtinių dujų terminalą, be to, mes gerokai mažiname dujų naudojimą, pradėdami naudoti atsinaujinančią energetiką. Be to, mūsų sutartis su „Gazprom“ baigiasi 2015 metų pabaigoje, todėl mes galime sau leisti svarstyti, kiek „Gazprom“ mums iš viso reikia“, – sakė D.Grybauskaitė.

Papildyta 9.15 val. N.Udrėnas: taikos susitarimas su „Gazprom“ Stokholmo arbitraže – galimas

Praėjusią savaitę su Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ vadovu susitikęs Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius išgirdo naujų pasiūlymų. Lietuvos prezidentės patarėjas teigia, kad taikos susitarimas su „Gazprom“ Stokholmo arbitraže yra galimas.

„Be abejonės, viena iš „Gazprom“ sąlygų yra arbitražo nutraukimas, taikos sutarties sudarymas. Taikos susitarimai arbitražuose yra galimi, jų galima siekti, kai susitarimo sąlygos yra geresnės, negu tikėtinas bylinėjimosi rezultatas. Tą reikia pasverti“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas. 

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Nerijus Udrėnas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Nerijus Udrėnas

Jo teigimu, pirmiausiai reikia gauti raštišką „Gazprom“ pasiūlymą ir jį visapusiškai įvertinti.

„Aišku tai, kad tai buvo konstruktyvus Rusijos pusės pasiūlymas, tačiau kol kas jis buvo išreikštas žodžiu. Todėl pirmiausia reikia gauti tą pasiūlymą raštu, detaliai ir kompleksiškai jį išnagrinėti iš įvairių pusių, kad būtų pasiekta maksimali nauda Lietuvos vartotojui“, – teigė N.Udrėnas.

Anot jo, būsimą pasiūlymą dar reikės įvertinti.

„Teisininkai turi įvertinti ir kitas rizikas, susijusias su tokiu pasiūlymu – ar tai būtų ilgalaikė sutartis, kokiam kiekiui ta sutartis, kokia kainos formulė, ar ji toliau pririšta prie naftos formulės, ar po trejų metų vėl nebus tam tikrų pasikeitimų, kurie mums būtų nenaudingi“, – kalbėjo prezidentės patarėjas.

2012 metų spalį Lietuvos Vyriausybė inicijavo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš „Gazprom“ Stokholmo arbitraže, tačiau sprendimas gali būti priimtas tik 2015 metų sausį. Naują ieškinį arbitražui dėl didelių Lietuvai parduodamų dujų kainų netrukus turėtų pateikti „Lietuvos dujos“ – tikimasi, kad bendrovių ginčas gali būti išspręstas dar šiemet.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Gazprom“

N.Udrėno teigimu, taip pat reikia įvertinti, ar „Gazprom“ iš tiesų pritaria trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimui ir nekelia jokių papildomų sąlygų.

„Faktas tas, kad tai buvo pirmas realus, derybinis, pozityvus žingsnis iš Rusijos pusės. Tai yra sunkus partneris, sunkios derybos, todėl reikia laikytis vieningos, nuoseklios pozicijos ir derinti ją su Europos Sąjungos bendra politika“, – sakė prezidentės patarėjas.

Pasak jo, Europos Komisija labai gerai vertina Lietuvos veiklą trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinime.

„Joaquinas Almunia, ES konkurencijos komisaras, praėjusią savaitę užsiminė, kad „Gazprom“ pasiūlymai Komisijai ištaisyti savo pažeidimus yra nepakankami. Tai galima vertinti, kad Komisijos siekis pareikšti savo prieštaravimus ir tą pažeidimų procedūrą dar vienu žingsniu toliau pastumti yra pakankamai tvirtas“, – teigė N.Udrėnas.

„Gazprom“ veiklos tyrimas turėtų būti baigtas pavasarį.

A.Butkevičiui pasiūlymas priimtinas

Į Sočio olimpines žaidynes ketvirtadienį atvykęs Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius dvi dienas turėjo „nesportinių“ reikalų: vedė derybas su „Gazprom“ vadovu, šnekėjosi su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu ir prezidentu Vladimiru Putinu.

„Vietoj pusvalandžio mes derėjomės valandą ir dešimt minučių. Galiu pasakyti, kad iš tos pusės yra gautas pasiūlymas. Pirmadienį ryte aš išvykstu namo į Lietuvą, šį „Gazprom“ pasiūlymą pateiksiu prezidentei Daliai Grybauskaitei. Man asmeniškai jis priimtinas“, – detalių nenorėjo atskleisti A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius