Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 02 /11:58

Prezidentė pareikalavo žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos prisiimti atsakomybę už neskaidrią ministerijos veiklą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį priėmusi Darbo partijos deleguotą žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną, baigė susitikimus su Ministrų kabineto nariais. Prezidentė V.Juknai buvo griežčiausia ir kalbėjosi su žemės ūkio ministru trumpiausiai – vos dvidešimt minučių. Po susitikimo prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimams Nerijus Udrėnas teigė, kad prezidentė ministro pareikalavo prisiimti atsakomybę už neskaidrią ministerijos veiklą.
Dalia Grybauskaitė ir Vigilijus Jukna
Dalia Grybauskaitė ir Vigilijus Jukna / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentė pažymėjo, kad Žemės ūkio ministerija yra viena iš tų ministerijų, dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla daugiausia problemų. Viešojoje erdvėje reiškiamos abejonės dėl galimai neskaidriai skirstomos ES paramos ir žvejybos plotų, nesąžiningų konkursų į ministerijai pavaldžių įstaigų ir įmonių vadovų postus, su politikais susijusių įmonių protegavimo. Pasak prezidentės, ministras turėtų būti atsakingas ir už efektyviai funkcionuojantį žemės ūkio sektorių, ir už skaidrią ministerijos veiklą“, – po susitikimo sakė N.Udrėnas.

Žemės ūkio ministerija yra viena iš tų ministerijų, dėl kurių veiklos skaidrumo ir politizavimo kyla daugiausia problemų, – sakė prezidentės patarėjas.

Anot jo, ministerijoje įsigalėjęs nepotizmas, protekcionizmas, neskaidriai skirstomos lėšos ir vykdomi konkursai griauna Lietuvos žmonių pasitikėjimą savo valstybe.

„Ministras privalo nedelsdamas imtis visų priemonių padėčiai ištaisyti, užtikrinti, kad ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose dirbtų neabejotinos reputacijos, sąžiningi žmonės, nesaistomi jokių galimų korupcinių ryšių“, – sakė N.Udrėnas.

Jis pažymėjo, kad per Žemės ūkio ministeriją paskirstoma didžioji dalis ES paramos, todėl būtina užtikrinti, kad ji tektų Lietuvos žmonėms, o ne nusėstų interesų grupių kišenėse.

Taip pat ministras, anot N.Udrėno, iš šalies vadovės išgirdo, kad žvejybos plotų skirstymas Baltijos jūroje yra neskaidrus, nes šiuo metu yra proteguojama viena įmonė, o tai prieštarauja valstybės interesams.

V.Jukna: visi klausimai sprendžiami

Paprastai, kai prezidentė pareikalauja ministrų prisiimti atsakomybę ir išvardina tiek priekaištų dėl skaidrumo trūkumo jų valdomose įstaigose, pareigūnai iš postų traukiasi. Tokį kelią pripažino svarstantis ir V.Jukna.

„Šiandien dėl neskaidrios veiklos gal nebuvo labai konkrečių pasakymų, bet, jeigu būtų, tai taip“, – paklaustas, ar negalvoja iš posto trauktis pats, sakė V.Jukna.

Šiandien gal dėl neskaidrios veiklos nebuvo labai konkrečių pasakymų, bet, jeigu būtų, tai taip“, – paklaustas, ar negalvoja iš posto trauktis pats, sakė V.Jukna.

Tiesa, kol kas jis tvirtina, kad jis, kaip ir prezidentė, yra už tai, kad ministerija dirbtų skaidriai, o ES paramos lėšos būtų administruojamos ir skirstomos skaidriai, o visa veikla remtųsi tik skaidrumu, kompetencija ir profesionalumu.

Ministras pripažino, kad svarsto galimybę keisti prezidentės kritikos sulaukusius viceministrus. Tarp jų – balsų pirkimo skandale linksniuotą, Darbo partijos į ministeriją deleguotą Živilę Pinskuvienę.

„Šiuo metu šitas klausimas yra sprendžiamas“, – paklaustas, ar keis komandą, sakė V.Jukna.

Skandalai – per daug sureikšminti?

Tiesa, ne visi prezidentės priekaištai ministrui pasirodė pakankamai rimti. Anot jo, kai kurie Žemės ūkio ministerijoje kilę skandalai dėl konkursų į ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų postus yra per daug sureikšminti.

„Reikėtų konkretizuoti apie kokius ir kokio lygio skandalus mes kalbame. Tikrai kai kurie gal yra per daug sureikšminti. Reiktų konkrečių atvejų. Visada yra kreipiamasi į specialiąsias tarnybas, iš jų gaunu išvadas dėl pareigūnų skyrimo. Jei tose išvadose nėra pateikiama jokios neigiamos informacijos arba ateina baltas tuščias lapas, tai tada kyla klausimas apie kokį skandalą kalbame?“ – klausė V.Jukna. 

Valstybės kontrolės nuotr./Erikas Bėrontas
Valstybės kontrolės nuotr./Erikas Bėrontas

Jis pažymėjo, kad skiriant Nacionalinės mokėjimų agentūros ir Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovus jokių pažeidimų neaptiko ir Valstybės tarnybos departamentas.

„Aš esu už tai, kad tie konkursai vyktų  skaidriau. Todėl ateityje numatome, kad vykstant konkursams į svarbias vietas, kviesime Valstybės tarnybos departamento atstovus, kad jie dalyvautų konkursuose, ir taip užtikrinsime didesnį skaidrumą“, – žadėjo ministras.

Tuo tarpu dabar galimai ne visai skaidriai į postus susodintų žmonių – NMA vadovo Eriko Bėronto ir VAT vadovo – Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės vyro Sergejaus Fedotovo – ministras atleisti kol kas nemato pagrindo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Fedotovas (kairėje) ir Vladimiras Romanovas Škotijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Fedotovas (kairėje) ir Vladimiras Romanovas Škotijoje

„Keisti įmanoma visus, kurie dirbs neprofesionaliai arba neskaidriai. Tą tikrai sakau atsakingai, tačiau šiandien aš neturiu jokių oficialių pareiškimų, oficialių kreipimųsi dėl šių pareigūnų“, – sakė V.Jukna.

Jis pabrėžė, kad dėl šių dviejų pareigūnų neigiamų išvadų negavo ir iš Specialiųjų tyrimų tarnybos.

Sąraše – visi keturi viceministrai

Žiniasklaida skelbė, kad V.Juknai D.Grybauskaitė gali pažerti daugiausia priekaištų, mat visi keturi šios ministerijos viceministrai pateko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sudarytą susitepusių viceministrų sąrašą.

Prezidentei STT pateiktame sąraše, anot TV3, įrašyti visi keturi žemės ūkio viceministrai. Paaiškėjo, kad dėmių turi ne tik kyšio reikalavimu viešai įtartas „darbietis“ Rytis Šatkauskas ir balsų pirkimo skandale linksniuota Živilė Pinskuvienė, bet ir kiti du viceministrai – Leokadija Počikovska bei Mindaugas Kuklierius.

Šiam sąrašui patekus į viešumą vienas iš Žemės ūkio ministerijos viceministrų R.Šatkauskas iš pareigų pasitraukė pats.

D.Grybauskaitė pirmadienį pakartojo neketinanti toliau leisti eiti pareigų tiems ministrams, kurie neatleis juodajame sąraše įrašytų viceministrų.

Taip pat prezidentė buvo išsakiusi nepasitenkinimą Žemės ūkio ministerijos rengtais konkursais į Nacionalinės mokėjimų agentūros ir Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovų postus. Pastarajai vadovauja dėl finansinių machinacijų Darbo partijoje teisiamos Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės vyras Sergejus Fedotovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius