Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 18

Prezidentė teisėjams paaiškino, kada ir kiek jie turi dirbti (papildyta 12.19 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi – teismai, nepaisant sunkmečio, neturėtų trumpinti darbo laiko.
Laima Garnelienė ir Artūras Driukas
Laima Garnelienė ir Artūras Driukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai po jos susitikimo su Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininku Artūru Driuku ir Teisėjų tarybos pirmininke Laima Garneliene žurnalistams perdavė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Jo teigimu, per susitikimą buvo daug kalbama apie teismų sprendimą nedirbti penktadieniais. „Prezidentės įsitikinimu, teismai turi dirbti visą laiką, kiekvieną dieną ir garantuoti, kad žmonių ginčai, skundai būtų nagrinėjami. Tačiau tai nereiškia, kad teismai neturi taupyti“, – sakė Linas Balsys.

Teisėjų tarybos pirmininkė L.Garnelienė tikino, kad prezidentės siūlymą teisėjams eiti neapmokamų atostogų vertina teigimai.Pasak jo, prezidentė viliasi, kad teisėjai išreikš solidarumą su visuomene, su valstybės tarnyba ir sutiks eiti neapmokamų atostogų. Tai esą galima daryti pagal slenkantį grafiką. Prezidentė įspėjo teisėjų atstovus, kad priešingu atveju gali būti nukeltas algų mokėjimas. „Tai nelaukiama situacija, bet be solidarumo su visuomene jos išvengti nepavyks“, – komentavo L.Balsys.

Užsitęs bylų nagrinėjimas

Teisėjų tarybos pirmininkė L.Garnelienė tikino, kad prezidentės siūlymą teisėjams eiti neapmokamų atostogų vertina teigimai. Taip pat ji paneigė pasirodžiusią informaciją, kad teismai penktadieniais nedirbs. „Jei kalbėsim apie darbo laiką, teismas dirbs penktadienį. Bus priiminėjami dokumentai, dirbs budintys teisėjai, bus užtikrinamas ikiteisminio tyrimo vykdymas. Mes negalim sakyti, kad penktadienį teismas nebedirbs“, – žurnalistams aiškino L.Garnelienė.

Ji pabrėžė, kad teisėjai jau eina neapmokamų atostogų. „Situacija yra tokia, kad darbo užmokesčio fondo trūksta ir teismams. Jei netilpsime į darbo užmokesčio fondą, kuris skirtas šiems metams, mums reikės laukti finansavimo iš kitų metų“, – kalbėjo teisėjų tarybos pirmininkė ir pažymėjo, kad tokiu atveju, atlyginimą už gruodžio mėnesį teisėjai greičiausiai gautų kitų metų sausį.

Ji užsiminė, kad teisėjams einant neapmokamų atostogų neišvengiamai užsitęs kai kurių bylų nagrinėjimas. „Sakykim, jei teisėjas X išeina neapmokamų atostogų, gali atsitikti taip, kad jeigu tą dieną turėjo būti paskirta nagrinėti byla, ji gali būti paskirta nagrinėti kitą dieną“, – aiškino L.Garnelienė.

Reikalavo viešumo

Kaip žurnalistams sakė L.Balsys, susitikime taip pat buvo kalbama apie teisėjų etikos dalykus. „Prezidentė pabrėžė, kad teisėjų etika yra susijusi su teismų patikimumu. Būtent teisėjo elgesys tiek profesinėje veikloje, tiek ne darbo metu yra tas veiksnys, kuris lemia pasitikėjimą teismais ir teismų sistemos patikimumą“, – prezidentės nuomonę perdavė L.Balsys.

Pasak jo, prezidentė akcentavo, kad šiuo metu galiojantys Teisėjų etikos ir drausmės komisijos nuostatai galėtų ir turėtų būti tobulinami. Esą itin reikėtų akcentuoti viešumą, skaidrumą ir efektyvumą, nagrinėjant žmonių, kurie būna nepatenkinti ne tik teismų sprendimais, bet ir teisėjų etika, skundus.

„Mes nemanom, kad mes esam užsidarę, pasislėpę“, – tikino Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininkas A.Driukas. Jis aiškino, kad žurnalistai, besidomintys rezonansiniais įvykiais, gauna visą reikalingą informaciją. „Tačiau rezervų dar yra. Diskutavom, kad nebūtų perlenkta lazda“, – sakė jis.

A.Driukas teigė sutinkantis, kad pranešimai apie jo atstovaujamos komisijos posėdžius turėtų būti vieši. „Sprendimai turi būti išviešinti“, – tęsė jis. Tačiau patikino, kad reikia gerai apsvarstyti kokie sprendimai tai turėtų būti: ar visi, kur buvo iškelta byla, ar ir tie, kur bylą kelti atsisakyta, nes tai paliečia konkretaus teisėjo kompetenciją, autoritetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius