Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 06

Prezidentė: teisėjų atrankai mažiau biurokratinių kliūčių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo tobulinama teisėjų atrankų skelbimo ir organizavimo tvarka.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Karolio Kavolėlio / BFL nuotr.

Naujos teisėjų atrankos skelbimo ir organizavimo tvarkos nuostatos leis sujungti kelias į tą patį teismą organizuojamas teisėjų atrankas, kai dar nepasibaigus jau pradėtai atrankos procedūrai į vieną teisėjo vietą tame pačiame teisme atsiranda ir daugiau laisvų teisėjų vietų. Kartu tai leis asmenims, pretenduojantiems į teisėjo pareigas, dalyvauti atrankoje į visas tame teisme esančias laisvas ar atsilaisvinančias teisėjų vietas. Pagal iki šiol galiojusią tvarką buvo reikalaujama organizuoti atskiras atrankas laisvoms ar atsilaisvinančioms teisėjų vietoms užimti.

Paprastesnė ir greitesnė teisėjų atrankos procedūra garantuos sklandesnį teismų darbą ir spartesnį bylų nagrinėjimą, leis išvengti situacijos, kai dėl biurokratinių kliūčių užtrukus atrankos procedūroms ir ilgą laiką nepaskyrus teisėjo išauga teismo darbo krūvis, pailgėja bylų nagrinėjimo terminai, o teisingumo ieškantys žmonės teismų sprendimų laukia ištisus mėnesius.

Siekiant sukurti skaidresnę ir profesionalią teismų sistemą, Prezidentės iniciatyva pernai rugsėjį sugriežtinti teisėjų atrankos ir vertinimo kriterijai ir nustatyta nauja teisėjų atrankos skelbimo ir organizavimo tvarka. Pagal naują tvarką vertindama pretendentus, Atrankos komisija atsižvelgia ne tik į kandidato darbo stažą ir profesinę kvalifikaciją, bet atranką lemia ir pretendentų asmeninės savybės bei bendrieji gebėjimai. Teisėjų atrankos skaidrumui užtikrinti Teisėjų atrankos komisijos posėdžiai įrašinėjami, posėdžiuose turi dalyvauti ne tik patys kandidatai, bet ir teismų, į kuriuos pretenduojama, pirmininkai.

Prieš kreipdamasi į Teisėjų tarybą patarimo, skirti ar ne teisėjo darbo siekiančius asmenis į teisėjus, Prezidentė su kiekvienu pretendentu susitinka asmeniškai. Šalies vadovė ne kartą pabrėžė, kad, siekdama sukurti skaidrią teismų sistemą, skirdama ir teikdama teisėjus, labai atsakingai vertins ne tik jų profesinius gebėjimus, bet ir asmenines savybes.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius