Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 03

Prezidentė vetavo partijoms kelią į žiniasklaidos valdymą atvėrusias pataisas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį nutarė vetuoti prieštaringai vertinamas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis iš subjektų, negalinčių tapti žiniasklaidos priemonių savininkais, išbrauktos politinės partijos.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šios įstatymo pataisos turėjo užkirsti kelią savivaldybių piktnaudžiavimui laikraščių leidyba prisidengiant savo įsteigtomis švietimo įstaigomis. Tačiau naikindamas šią įstatymo spragą, Seimas sukūrė dar palankesnes sąlygas politizuoti žiniasklaidą. Išbraukus iš įstatymo nuostatą, draudžiančią politinėms partijoms būti viešosios informacijos valdytojomis ir rengėjomis, buvo panaikintas beveik 20 metų galiojęs saugiklis, apribojęs galimybes politinėms partijoms kontroliuoti žiniasklaidos priemones“, – teigiama Prezidentūros išplatintame pranešime.

Prezidentė laikosi pozicijos, jog prieš pat Jonines, Seimo posėdžio pabaigoje prariedėjusiomis pataisomis mėginta legalizuoti labai pavojingą reiškinį.

„Įsigaliojus šioms pataisoms, politinėms partijoms atsivertų galimybė įsigyti ir valdyti populiariausius televizijos kanalus, radijo stotis, didžiausius internetinius portalus, skaitomiausius laikraščius, žurnalus ir skleisti ne objektyvią, o partijoms palankią informaciją“, – teigiama pranešime.

D.Grybauskaitės žodžiais, tokie įstatymo pakeitimai yra „grėsmė ne tik visuomenės informavimo kokybei, bet ir žiniasklaidos laisvei bei demokratijai“.

Prezidentė siūlo į Visuomenės informavimo įstatymą grąžinti draudimą politinėms partijoms kontroliuoti žiniasklaidos priemones. Nuostatai, draudžiančiai savivaldybės įmonėms leisti periodinius leidinius su paslėpta politine reklama, Prezidentė pritaria ir jos Seimui nesiūlo keisti.

Kaip ketvirtadienį rašė 15min.lt, Seime Visuomenės informavimo pataisos priimtos keistomis aplinkybėmis. Visų pirma, net pirminio projekto iniciatoriai nepastebėjo, kaip iš įstatymo pataisų dingo draudimas politinėms partijoms valdyti žiniasklaidą. Taip susiklostė kurioziška situacija, kai daugiausia balsų už atidavė konservatoriai, nors įsigilinę į priimtą įstatymo projektą dešinieji tikina nieku gyvu nepalaikantys tokios iniciatyvos.

Na, o perrašytą įstatymo projektą Seimui pateikusio parlamentinio Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovas Raimundas Paliukas tikina, kad draudimas partijoms valdyti žiniasklaidą buvo perteklinis. Anot jo, šis draudimas išbrauktas, nes figūruoja kituose įstatymuose. Panašu, kad D.Grybauskaitės tokia logika neįtikino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius