-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 14

Prezidentei Daliai Grybauskaitei užkliuvo neblaivų pavaldinį dangstęs STT Vilniaus valdybos vadovas Vaidas Skirmantas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia karą girtaujantiems ir vienas kitą dangstantiems teisėsaugininkams. Susitikime su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriumi Žimantu Pacevičiumi daugiausia kalbėta apie situaciją STT Vilniaus valdyboje, kurios vadas Vaidas Skirmantas galimai neteisėtai nuo bausmės išgelbėjo girtavusį pavaldinį. Neatmetama, kad šiam gali tekti palikti tarnybą.
Žimantas Pacevičius
Žymantas Pacevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ž.Pacevičius pirmadienį atėjo į prezidentūrą pristatyti 2010-ųjų STT veiklos ataskaitos. Pagyrusi už gerėjančią darbo kokybę, D.Grybauskaitė vis dėlto bedė pirštu į problemas įstaigos Vilniaus valdyboje.

„Su Vilniaus valdyba susiję prastesni veiklos rezultatai, nors Vilnius yra sostinė, čia yra dauguma potencialių STT veiklos tyrimo objektų, daugybė ministerijų, valdininkų, <...> kurių veiklą STT privalo tirti“, – pabrėžė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys. Negana to, pasak jo, būtent su Vilniaus valdyba susijusi vidinė tolerancija girtuoklystėms, nusižengimų ir nusikaltimų padariusių pareigūnų dangstymas.

Galimai dangstė pavaldinį

L.Balsys priminė neseniai žiniasklaidoje nuskambėjusią istoriją, kurios pagrindiniais herojais tapo sostinės valdybos pareigūnas Mindaugas Zalepūga ir jo viršininkas V.Skirmantas.

Prezidentė įspėjo STT vadovą, kad būtų skubiai imtasi veiksmų taisyti padėčiai Vilniaus valdyboje ir kad prezidentė tikrai netoleravo, netoleruoja ir netoleruos munduro garbės dangstymo, vieni kitų dangstymo, – pirmadienį pabrėžė L.Balsys.M.Zalepūga buvo pagautas girtas prie vairo, tačiau STT direktorius Ž.Pacevičius tai sužinojo tik po 7 mėnesių. Pagaliau gavęs šią informaciją direktorius atleido jį iš pareigų už pareigūno vardo kompromitavimą. Tačiau M.Zalepūga pasiskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kad  ši bausmė esą per griežta. Nors savo ieškinyje jis tvirtino, kad įvykęs incidentas su jo tarnyba nieko bendra neturi, teisminio nagrinėjimo metu pareigūno pozicija iš esmės pasikeitė. Ieškovas ėmė tvirtinti, kad girtavo vykdydamas specialią savo vadovybės užduotį. Tokią poziciją teisme palaikė ir STT Vilniaus valdybos viršininkas V.Skirmantas. Todėl teismas leido M.Zalepūgai grįžti į darbą. STT vadovas Ž.Pacevičius šį sprendimą apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.

„Prezidentė įspėjo STT vadovą, kad būtų skubiai imtasi veiksmų taisyti padėčiai Vilniaus valdyboje ir kad prezidentė tikrai netoleravo, netoleruoja ir netoleruos munduro garbės dangstymo, vieni kitų dangstymo“,  – pirmadienį pabrėžė L.Balsys.

Ž.Pacevičius neslėpė, kad V.Skirmanto elgesys užkliuvo ir STT vadovybei. Tačiau klausiamas, ar Vilniaus valdybos vadovas bus atleistas, sakė, jog tai bus sprendžiama atlikus tarnybinį patikrinimą.

Pasak Ž.Pacevičiaus, V.Skirmantas jam patvirtino, kad teisme dėl M.Zalepūgos sakė tiesą. „Bet mes turime šiek tiek kitokios informacijos“, – pabrėžė STT vadovas. Jis kalbėjo, kad tarnyboje pasitaiko girtaujančių pareigūnų, tačiau tai esą pavieniai atvejai ir su jais tvarkomasi, tai nėra bendra problema. Ž.Pacevičius tikino, kad STT pareigūnai darbo metu neturi teisės girtuokliauti.

Keis įstatymus

Anot L.Balsio, per prezidentės ir STT vadovo susitikimą sutarta, kad reikia taisyti įstatymus, jog savo pareigas ribotą kadenciją galėtų eiti ne tik visos tarnybos vadas, kaip yra dabar, bet ir jo pavaduotojai, regioninių skyrių viršininkai, mat dabar jiems sudarytos sąlygos užsisėdėti poste. D.Grybauskaitė siūlys tai keičiančias įstatymo pataisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius